#

Dünya

16 yaşında 1 günlüğüne Başbakan oldu

Finlandiya dünyada cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Ancak Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, durumu daha öteye taşıyarak genç kızların siyasete ilgisini artırmak için koltuğunu bir günlüğüne 16 yaşındaki lise öğrencisi Aava Murto’ya bıraktı. Murto, politakacılarla kadınların teknolojide sahip olduğu imkanları artırmak için çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Finlandiya’da dünyanın en genç başbakanı olan 34 yaşındaki Sanna Marin, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Plan International’ın Finlandiya’daki “Girl’s Takeover” faaliyetlerinin bir parçası olan ve Birleşmiş Milletler’in “Uluslararası Kız Çocukları Günü” ile aynı zamana denk gelen etkinlikte dün koltuğunu 16 yaşındaki lise öğrencisi Aava Murto’ya devretti.

KADININ TEKNOLOJİDE GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTIRMA VE SEKTÖRDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ VURGUSU YAPTI

Ülkenin kuzeyindeki Vääsky köyünden gelen Murto, gün boyunca kadınların tekonolojide olan görünürlüğü ve cinsiyet eşitliğini artırma husunda Bakan Ville Skinnari (SDP), Adalet Şansölyesi Tuomas Pöysti ve Milletvekili Iiris Suomela (Yeşil Parti) ile çeşitli görüşmeler yaptı.

Murto, “Gelişmekte olan ülkelerdeki kız çocuklarının teknolojik gelişmeden ve sağladığı fırsatlardan dışlanmasını önlemek için teknolojiyi daha iyi kullanabilmelerini sağlamalıyız. Kız çocuklarının teknolojiye erişimi ciddiye alınması gereken önemli, küresel bir eşitlik sorunu” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Başbakan Marin, “Finlandiya’nın dijitalleşme ve eşitlik çalışmaları da dahil olmak üzere yeni teknolojiler alanındaki güçlü ulusal uzmanlığından daha geniş bir şekilde faydalanması gerektiğini” söyledi.

REKTÖRLER, CEO’LAR VE GENEL YAYIN YÖNETMENLERİ KOLTUKLARINI GELECEĞİN KADIN LİDERLERİNE VERDİ

Öte yandan, bu yıl Finlandiya’da dördüncü kez “Girls Takeover” etkinliği düzenleniyor. Başbakan Marin dışında, Aalto ve Oulu Üniversitelerinin rektörleri, F-Secure ve Futurice adlı teknoloji şirketlerinini CEO’ları, MTV News’in genel yayın yönetmeni de koltuklarını bir günlüğüne geleceğin kadın liderlerine bıraktı.