#

Bilecik

2. İnönü Muharebesi’nin 100. Yılı

2. İnönü Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Bilecik’in Bozüyük ilçesi’nde “’İnönü Savaşları 100. yıl dönümü” konulu panel düzenlendi.

İnönü savaşlarının tüm yönleriyle anlatıldığı panelin moderatörlüğünü milli mücadele araştırmacısı Fuat Serdar Aydın yaptı. Panele 1. Kolordu Komutanı İzzeddin Çalışlar Paşa’nın torunu İzzettin Çalışlar, 4. Kolordu Komutanı Kemalettin Sami Paşa’nın kardeşinin torunu Celal Gökçen ve Milli Savunma Üniversitesi Enstitü Başkanı Dr. Albay Hüsnü Özlü konuşmacı olarak katıldı.

Panele konuşmacı olarak katılan Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu; “Büyük önderin dediği gibi ülkemizin, vatanımızın makus talihinin yenildiği yer İnönü Savaşları laik, demokratik cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk ışığı İnönü Savaşları’nda verilmiştir. O nedenle çok değerlidir” dedi.

Milli Mücadele araştırmacısı Serdar Aydın ise; “Sakarya’daki Büyük Taaruz’dan aşağı kalmayan bir muharebe bu. Hakkını vermediğimizi düşünüyorum ve bundan sonra inşallah hep birlikte devlet, millet, sivil toplum kuruluşları , gönüllüler, akademisyenler, askerler, bürokratlar ve sanayiciler ile birlikte el ele bu açığı kapatacağız” dedi.

1. Kolordu Komutanı İzzeddin Çalışlar Paşa’nın torunu İzzeddin Çalışlar da açıklamalarda bulundu. Çalışlar; “Açıkçası bizim yakın tarihimize baktığımız zaman kahramanların bir çoğu olsa da daha çok Çanakkale öne çıkıyor. Oysaki bu bitmeyen bir mücadelenin sonraki safhalarıdır” dedi.

2. İnönü Zaferi’nin önemine değinen 4. Kolordu Komutanı Kemalettin Sami Paşa’nın kardeşinin torunu olan Celal Gökçen de, “Tabi tarihimizde çok savaşlar ve başarılar var. Bu konuda önde gelen bir ırkız. Topluluğuz ve çok savaşlarımız var ama İnönü Savaşları’nın yerini burada daha fazla idrak ediyoruz. Belki yakın tarihimizi araştırmalarla çok daha iyi tanıyarak bu konulara değer verme şansımız oluyor. Bunların bilinmesinde de fayda görüyorum. Çünkü biz hediye edilmiş bir devletin vatandaşlarıyız” dedi.