#

Eğitim

2024 ÖSYM sınav istatistikleri

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bu yıl düzenlenen 65 sınava toplam 13 milyon 923 bin 380 adayın başvurduğunu açıkladı.

ÖSYM BAŞKANINDAN 2024 SINAV VERİLERİ

Ersoy, “Kamu kurum ve kuruluşları için 30 merkezi yerleştirme işlemi yapıldı. Sınavlarda 256 testte toplamda 12 bin 830 soru kullanıldı. Soruların oluşturulması ve bilimsel denetim sürecinde binlerce akademisyen görev aldı. 2024 yılında uygulanan toplam 65 sınavda yaklaşık 2 bin ton kağıt kullanıldı.” dedi.

Adaylara Farklı İmkanlar Sunuldu

İki yurt dışı, üç genel, 91 il ve 111 ilçe sınav koordinatörlüğü ile elektronik sınav merkezleri sayesinde 6 bin adayın aynı anda sınava katıldığı aktarıldı. 245 sınav merkezi ve 14 bin 630 başvuru merkezi ile hizmet verilirken, bu yıl içinde 6 yeni sınav merkezi açıldı. Ersoy, “Sınav evraklarının illere ve ilçelere kadar gönderilmesi, sınav bitimiyle birlikte evrakların merkeze ulaştırılması işlemlerinde 2 bin 503 şehirler arası, 21 bin 503 şehir içi nakliye aracı kullanıldı. Sınavlar için 40 binden fazla bina ve 700 binden fazla salon, 14 milyonun üzerinde kitapçık ve kırtasiye seti, yaklaşık 50 bin el dedektörü kullanıldı. Sınav süreçleri 500 binden fazla kamera ile takip edildi. Yaklaşık 2 milyon kişi sınavlarda görev yaptı.” şeklinde bilgi verdi.

Başvuru İstatistikleri

Bu yıl ÖSYM sınavlarına katılan en genç aday 14, en yaşlı aday ise 85 yaşında oldu. “En fazla aday 18 yaş grubunda ve toplam kadın aday sayısı, erkek aday sayısından daha fazladır. En fazla başvuru İstanbul’dan gelmiş durumda. Sırasıyla Ankara ve İzmir, İstanbul’u takip ediyor.” bilgisini paylaşan Ersoy, yeni sınavlar hakkında da bilgi verdi. 2024’te ilk kez uygulanan Gelir İdaresi Başkanlığı Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (DGUY) ve diğer sınavlar, bu yıl ÖSYM tarafından düzenlendi.

Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı Hakkında

Türkiye’de öğrenim görmek isteyen yabancı öğrenci sayısının artışına dikkat çeken ÖSYM Başkanı, “2023’te başlanan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) uygulamalarına şimdiye kadar 80 bine yakın yurt dışından öğrenci katıldı.” dedi. Türkiye’deki uluslararası düzeydeki uygulamaları daha da geliştirmek amacıyla önemli protokoller imzalandığı ifade edildi.

Engelli Adaylar ve Şehit Aileleri

Engelli, sağlık sorunu veya özel durumu bulunan adayların sınav işlemlerine de değinen Ersoy, “2024’te ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan sınavlara 154 bin 512 aday başvurdu.” açıklamasında bulundu. “Şehit ve gazilerin eşleri ile çocuklarından sınav ücreti, başvuru hizmet ücreti ve yerleştirme ücreti alınmadı. 2024 yılında bu imkandan 69 bin 771 kişi faydalandı.” bilgisi verildi.

Dijitalleşme Hedefleri

10 farklı yabancı dilde elektronik sınav yapıldığını vurgulayan Ersoy, “2023 yılında Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS) ve Seviye Tespit Sınavı (STS Eczacılık) ilk kez elektronik ortamda yapıldı. 2024 yılında GUY ve DGUY sınavları da elektronik ortama dahil edildi.” dedi. Ayrıca, 2025 yılında uygulanması planlanan sınavlar ve analizlerin dijital ortamda daha verimli yapılması için çalışmalar devam ediyor.

Çevre Bilinci ve Sıfır Atık Hedefleri

ÖSYM’nin çevre bilincine yönelik olarak “ÖSYM Başkanlığı 50’nci Yıl Hatıra Ormanı” oluşturduğu, bu kapsamda 1500 fidan dikildiği bildirildi. Ersoy, “Gelecek nesillere yeşil bir çevre bırakmak istiyoruz. Sıfır atık hedefleri belirlenmiştir, 2024 yılı boyunca yaklaşık bin litre bitkisel atık yağ ve yaklaşık 5 bin kilogram karışık atık ayrıştırılarak geri dönüşümü gerçekleştirilmiştir.” şeklinde açıklama yaptı.

İletişim Süreçleri

Ersoy, adayların, CİMER aracılığıyla, çağrı merkezini arayarak ve dilekçe ile ÖSYM’ye sorularını ilettiklerini kaydetti. “2024 yılında yaklaşık 600 bin çağrı, 45 bin dilekçe ve 35 bin başvuruya cevap verildi.” dedi. ÖSYM’nin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda çeşitli sistemlerin başarıyla tamamlandığı ve yapay zeka teknolojilerinin entegrasyonu için çalışmalar sürdürüldüğü belirtildi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın