#

Bursa

Bursa’da deprem riski: “Çok fazla can kaybı yaşanabilir”

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, konuk olduğu Haber Ekstra programında Bursa’nın deprem riskini Ayşe Nur Büyükhan’a değerlendirdi. Er, özellikle Organize Sanayi Bölgeleri konusunda ‘ Önlem alınmazsa küçük kıyamet adı verilen 1855 Bursa depreminden çok daha büyük can kaybıyla karşılaşılır’ diyerek yetkilileri uyardı.

AFAD’ın Türkiye deprem haritasına göre; Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğu fazla olan merkez ilçelerin birinci derece deprem riski taşıdığı ifade edildi. Geçmiş yıllarda yıkıcı sarsıntıların da yaşandığı Bursa’da deprem, ne yazık ki can ve mal güvenliğini halen tehdit ediyor.

Fay hatları Bursa’yı tehdit ediyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, kentin birçok yerinden geçen fay hatlarını hatırlatıp ‘Marmara’nın bütün yerleşim yerlerini etkileyebilecek hatta denize kenarı bulunan yerlerde tsunami oluşturabilecek potansiyele sahip bir Kuzey Anadolu fay hattımız var. Bu fay hattı aktif, diri ve canlı. Burada bir deprem olursa biz Bursa olarak etkileneceğiz. Veya 1855’te olan enerjinin çıktığı fay hattında yani; Uluabat Gölü’nün altından başlayıp Çalı, Nilüfer bölgelerinden gelip Osmangazi İlçesi’nde Tophane’nin altlarından geçen fayda deprem olursa o zamanki küçük kıyametten daha büyük bir kıyameti Bursa yaşayacak’ diye konuştu.

‘OSB’lerde önlem alınmazsa çok ağır sonuçlar yaşanabilir’

Özellikle Organize Sanayi Bölgeleri konusunda yetkilileri uyaran Er, ‘ OSB’ler bugün kentlerden daha riskli alanlar. Çünkü belediyeler konut yapılacağı zaman bunları denetliyor ancak Organize Sanayi Bölgeleri için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Bursa’da yaklaşık 20 tane Organize Sanayi Bölgesi var ve bunlarda binlerce vatandaş çalışıyor. O nedenle olası bir depremdeki can ve mal kaybını düşünmek bile korkunç. Zemin anlamında OSB’lerdeki iş yerlerinin denetlenmemesi de çok büyük bir eksiklik. Üstelik pek çoğunun hemen altından fay hattı geçiyor. Kısacası, OSB’ler büyük bir felaket şu anda o nedenle birinci öncelik OSB’lerin denetlenmesi olmalı. Eğer buralarda önlem alınmazsa küçük kıyamet adı verilen 1855 Bursa depreminden çok daha yıkıcı bir sonucu Organize Sanayi bölgelerinde görebiliriz’ dedi.