#

Erzurum

Genç Akademisyenler Birliği’nden “Aziziye” çağrısı

Genç Akademisyenler Birliği Erzurum İl Başkanı Dr. Uğur Karcıoğlu, 9 Kasım Aziziye Destanı’nın Anadolu’da yaşayan her bireye anlatılması gerektiğini vurguladı.

Erzurum’un Ruslara karşı verdiği mücadelelere değinen Karcıoğlu, 9 Kasım’ın 12 Mart’a giden yolda önemli bir kavşak noktası olduğunu ifade ederek, “Yakın tarihimizde Erzurum, Ruslar tarafından 3 kez işgal edilmiştir. Birincisi 8 Temmuz 1829 tarihinde başlayan ve 14 Eylül 1829’de Edirne Anlaşması ile Rusların çekilmek zorunda kaldığı işgaldir. İkincisi 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda 9 Kasım 1877 günü Erzurum halkının ismini tarihe altın harflerle yazılmasına vesile olan işgaldir. Üçüncüsü ise 16 Şubat 1916 tarihinde Rusların da desteğiyle Ermeni çetelerinin Erzurum’da Müslüman halka katliam uyguladığı, toplu kıyımların yapıldığı, şehrin yakılıp yıkıldığı işgaldir. Bu işgal de Kâzım Karabekir Paşa komutasındaki Türk birliklerinin 12 Mart 1918’de Erzurum’u Ermeniler’den kurtarmasıyla son bulmuştur. Dolayısı ile Erzurum’un kalıcı olarak işgallerden kurtulduğu 12 Mart’a giden yolda Aziziye Destanı, önemli bir dönüm noktasıdır. Gerek Osmanlı ordusunun ve gerekse şehir ahalisinin Erzurum’da Ruslara karşı verdiği mücadele Osmanlı devletinin selameti, ileriki yıllarda Anadolu’nun Türkler için yeniden vatan kılınması ve dünya tarihinin akışı açısından önemli bir tarihtir. Yani, Aziziye Destanı, sadece bir şehrin kurtulması değildir. Erzurum’a “Doğu’nun Çanakkale’si” denilmesine de sebep olmuştur.” dedi.

Aziziye Destanı’nın, Dadaşların şanı ve şerefi olduğunu anlatan Karcıoğlu, “ Yazmaya kalksak yüzlerce ciltten ve binlerce sayfadan oluşacak kahramanlık destanının adıdır. Tüm bu vesileler ile 9 Kasım Aziziye Destanının önemini ülkenin gündemine sokmak için gerekli faaliyetleri yapmamız gerekmektedir. Bunun için Genç Akademisyenler Birliği olarak tüm çalışmaları yapmaya ve desteklemeye hazırız.” dedi.