#

Bursa

Bursa’da orman yangınları ile mücadele eğitimi

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, eğitim verdiği Bursa’daki öğretmenler vasıtasıyla 2 milyon kişiye orman yangınlarıyla mücadeleyi aşılamayı hedefliyor.

Bursa Orman Müdürlüğü ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, orman yangınlarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Merinos AKKM Orhangazi Salonu’nda Orman Yangınları ile Mücadele Yöntemleri’ eğitimi düzenledi.

Gerçekleşen eğitime Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu katılım gösterdi.

“Daha yeşil bir dünya için”

Programda konuşan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu, “Ormanlara karşı daha bilinçli olması için organize ettiğimiz bu etkinlikte olmaktan memnuniyetimi ifade ediyorum.  Yangınla mücadele etmeden önce tedbirlerin gelişmesi ve çevre bilinci oluşması adına sertifikalı bir şekilde bu organizasyonla vermiş olacağız. Her alanlardan öğretmenlerimiz, okul öğretmenlerine vermiş olacaklar. Bizler 3-7 Haziran arasında Dünya Çevre Günü haftası içerisinde ilk dersimizi ‘Ormanlarımızı Seviyoruz Çevremizi Seviyoruz’ adı altında vereceğiz. Öğretmenlerimiz yeşil vatanı korumanın bilincini de yeşil Bursa’da var etmiş olacak. Çocukları ormanları koruyucu kollayıcı hale getirip yetiştirmiş olacaklar. Ormanın sevilmesi, korunması güçlü bir bilincin oluşturulması sistem içerisindeki en önemli ödevlerinden biridir. Müfredatın önemli bir parçasıdır. Daha yeşil dünya ve daha güçlü vatan için bu eğitimleri gerçekleştireceğiz” dedi.

“Orman yangınlarının temel kaynağı insan”

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Yeşil Bursa’da yeşil vatanın yeşil yorganını korumak için düzenlenmiş bu etkinlikte olduğum için çok mutluyum. Orman Genel Müdürlüğü, ülkemizin en köklü genel müdürlüklerinden biridir. Sürdürdükleri başarılı çalışmalar neticesinde Dünya Orman Varlığı raporuna göre orman artıran sayısında dünya 6., Avrupa 1. olmuştur. Sadece Orman Genel Müdürlüğü’nün değil ülkemizin bir gurur kaynağıdır. Sanayileşmenin arttığı bu devirde Orman Genel Müdürlüğü’nün işleri çok kıymetli. Orman yangınları en büyük sorunumuz. Temel sebeplere bakınca yüzde 90 insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Eğer biz toplum olarak daha hassas davranırsak, daha dikkatli olursak bu yangınların çıkmasını önleyebiliriz. Bu programın Bursa’dan başlamış olması, diğer illere de duyurulmasını arzu ediyoruz. Bursa için bir gurur kaynağı. Orman yangınlarının önlenmesi için atılmış çok önemli bir adım bu etkinlik. Çevremize orman yangınları ile ilgili bilinci ve şuuru verebilirsek geleceğimiz çok parlak olacak. 26 uçak, 105 helikopter, 821 iş makinası ile ihtiyaç anında yangınlarla mücadele edeceğiz. En önemli gücümüz vatanını, ormanını seven insan gücü” ifadelerine yer verdi.

“Gelecek nesile daha iyi bir ülke bırakmak zorundayız”

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Elimizdeki fidanı dikmemizi öğütleyen medeniyetin mirasçılarıyız.  Orman yangınları, küresel ısınma dünyamız kötüye gidiyor. Olumsuzluklara rağmen aldığımız tedbirlerle gelecek nesile daha iyi bir ülke bırakmak mecburiyetindeyiz. Türkiye, Avrupa’da en çok ağaçlandırma yapan ülke olup, dünyada 4. sırada. Orman yangınlarının yüzde 90 sebebi insanlardır. Buradan hareketle ilimiz, ilk ve orta öğretimlerde pek çok öğretmenimize, orman genel müdürlüğü personeliyle eğitim verecekler. Yaklaşık 40 bin öğretmenimize eğitim sunusu ve bilgilendirme eğitimi yapacaklar. 3 Haziran Pazartesi günü ise ilk eğitim verilecek. Orman algısını ve orman yangını hakkında bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Kontrollü piknik alanları dışında ateşli piknik yapmanın yanlış olduğunu gündeme getirerek toplumun bakış açısını değiştirecektir. Bu eğitimle orman yangınlarını azaltmayı planlıyoruz. Eğitim faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ormanlarımızı güvenle geleceğe taşımak için çalışacağız. Güzel bir nesil yetiştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.