#

Gündem

Aydın ve Muğla’da yangın: Yerleşim yerleri tehdit altında

Alevlerle mücadele sürüyor. Aydın’ın Germencik ve Muğla’nın Milas ilçesinden yangın haberleri geldi. İki yangına da ekiplerin müdahalesi sürüyor. Aydın’daki yangında rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler, yerleşim yerlerine ulaştı. Muğla’da da bir mahalle tedbir amaçlı boşaltılacak.

Aydın ve Muğla’dan yangın haberleri geldi.

Aydın’daki Germencik’te, Muğla’daki yangın ise Milas’ta çıktı.

İki yangında da alevlerle mücadele sürüyor.

İstanbul Avcılar’daki otluk alan yangını ise söndürüldü. Balıkesir Bandırma’daki yangın kontrol altına alındı.

AYDIN’DAKİ YANGIN YERLEŞİM YERLERİNE ULAŞTI

Ortaklar Mahallesi Gümüşyeniköy mevkiindeki zirai alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisi geniş bir alana yayılarak Söke Argavlı Mahallesi sınırlarına ulaştı.
Gece havadan iki helikopter müdahale etti.

Bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çevre illerden de yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Söndürme ekiplerinin yanında TOMA, AFAD, Jandarma, UMKE ve Kızılay ekipleri de yangın bölgesinde oluşturulan kriz merkezinde görev aldı. Yangına karadan arazözler, iş makineleri, tankerler ile müdahale edilirken, havadan 9 uçak, ikisi gece görüşlü 9 helikopter alevleri kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürdü.

Havanın kararması ile birlikte yangına müdahale için 2 adet gece görüşlü yangın söndürme helikopteri bölgeye sevk edildi. Gece görüşlü helikopterlerin sabahın ilk ışıklarına kadar alevlere havadan müdahalesi sürerken yer ekipleri de mücadeleye destek verdi. Sabahın erken saatlerinde de 7 helikopter ve 5 uçak söndürme çalışmalarına başladı.

Alevlerin Söke ilçesi Argavlı Mahallesi’nde etkili olduğu, bazı yerleşim yerlerini tehdit ettiği öğrenildi.

Yerleşim yerleri bölgesinde ekiplerin alevlerle mücadelesinin de sürdüğü belirtildi.

MUĞLA’DA ORMAN YANGINI BÜYÜYOR

Muğla’nın Milas ilçesi Sekköy Mahallesinde 15.15’de başlayan orman yangını 5 saattir devam ediyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri aynı anda sorumluluk bölgesi olan Aydın Söke’de başlayan orman yangınına da müdahale ediyor.

Milas Ören arasında kalan Sekköy Mahallesinde ormanlık alanda başlayan orman yangını havanın kararması ile hava müdahalesi sona erdi. Havanın kararmasına kadar yangına havadan 8 helikopter ve 4 uçak müdahale ediyordu. Havanın kararması ile birlikte hava gücü devre dışı kalırken, yer ekipleri gece boyunca alevler ile mücadelesini sürdürecek.

MUĞLA VALİSİ AKBIYIK’TAN AÇIKLAMA

Bölgede inceleme yapan Muğla Valisi İdris Akbıyık, gazetecilere, yangının saat 19.00 civarında kontrol altına alınmak üzereyken alevlerin Çakıralan köyü tarafına sıçradığını söyledi.

Akbıyık, yangının çıkış nedeninin belirlenmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, elektrik tellerinden kaynaklı olabileceğinin değerlendirildiğini dile getirdi.

“SÜREKLİ YÖN DEĞİŞTİREN BİR RÜZGAR VAR”

Yangının köyün mezarlığına kadar geldiğini, bir ahırın alevlerden zarar gördüğünü belirten Akbıyık, “Sürekli yön değiştiren bir rüzgar var. Yeni bir sıçrama olmazsa inşallah köye gelmeden kontrol altına almaya çalışıyoruz. Tahliye edilenler kendi tercihleriyle yakın köylerdeki akrabalarına gittiler ama bölgedeki termik santrallerde onları götüreceğimiz yerler mevcut. Bölgede yaşayan yaklaşık 40 genç kaldı. Burada çalışmalara destek oluyorlar. Gece olduğu için net olmamakla birlikte yangın, 30 hektarın üzerinde bir alanda etkili.” diye konuştu.

MİLAS SEKKÖY MAHALLESİNDE 15.145'DE BAŞLAYAN ORMAN YANGINI SONRASI SAKKÖY'E YAKIN BÖLGEDE BULUNAN VE ALEVLERİN İLERLEDİĞİ İSTİKAMETTE YER ALAN 350 NÜFUSLU ÇAKIRALAN MAHALLESİ BOŞALTILDI. (BEKİR TOSUN - EREN AYHAN/MUĞLA-İHA)<br /> Muğla Milas Sekköy Mahallesinde 15.145'de başlayan orman yangını sonrası Sekköy'e yakın bölgede bulunan ve alevlerin ilerlediği istikamette yer alan 350 nüfuslu Çakıralan Mahallesi tedbir amaçlı boşaltıldı.

“ÇOK ACI BİR YANGIN, MAALESEF BÖLGEDE ÇOK BÜYÜK KAYIP VAR”

Yangın bölgesinde incelemede bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, söndürme çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Aras “Sekköy’de başlayan yangın rüzgarın etkisiyle Çakıralan Mahalle’mize sıçradı. Ormanlık ve zeytinlik alandan yangın meskun mahallere kaydı. Yangına karadan ve gece görüşlü helikopterlerle müdahale devam ediyor” dedi.

Can ve mal kaybını önlemek için mücadele ettiklerini söyleyen Aras, “Şu anda yangın belli ölçüde kontrol altına alınmış durumda, Sayın Valimiz burada işin başında ve kontrolünde. Çok acı bir yangın, maalesef bölgede çok büyük kayıp var. Yaraları saracağız vatandaşlarımızın yanındayız” dedi.

MUĞLA'NIN MİLAS İLÇESİNDE BAŞLAYAN VE RÜZGARIN ETKİSİ İLE YAYILAN ORMAN YANGINI GECE SAATLERİNDE DE HAVADAN VE KARADAN ALEVLERİN KONTROL ALTINA ALINMASI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR. (BEKİR TOSUN - EREN AYHAN/MUĞLA-İHA)<br /> Muğla'nın Milas ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisi ile yayılan orman yangını gece saatlerinde de havadan ve karadan alevlerin kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Milas Sekköy Mahallesi ormanlık alanda elektrik tellerinden çıktığı tahmin edilen orman yangını akşam saatlerinde kontrol altına alınmak üzere iken rüzgarın şiddetini arttırması sonucu tekrar patlak vermişti.

Yangına gece boyunca iki gece görüşlü helikopter ve yerden orman arazözleri, itfaiye ve Kemerköy ile Yeniköy Termik Santralleri itfaiye ekipleri ile vatandaşlar söndürme çalışmasına katıldı. Ekiplerin yoğun mücadelesi sonrası Milas Sekköy Mahallesindeki orman yangını tamamen kontrol altına alınarak soğutma çalışması başlatıldı.

BİNGÖL’DE YANGIN KONTROL ALTINDA

Bingöl’ün Genç ilçesinde Çamlıyurt köyündeki ormanlık alanda dün saat 16.00 sıralarında çıkan yangına, Orman İşletme Müdürlüğü, AFAD, Genç Belediyesi itfaiyesi, İl Özel İdaresi, jandarma ekipleri ile Dimin Madencilik personeli ve Genç İçin Bir Saat Derneği üyeleri müdahalede bulundu.

Söndürme çalışmalarda 4 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 3 itfaiye aracı, 2 su tankeri ve 5 iş makinesinin kullanıldığı yangın, yaklaşık 9 saatte kontrol altına alındı.

Bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar, Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü ve AFAD İl Müdürü Atilla Uzun da bölgesine gelerek çalışmaları koordine etti.

BALIKESİR’DE YANGIN KONTROL ALTINDA

Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de yüksek gerilim hattından sıçrayan kıvılcımlar nedeniyle yangın çıktı. Fatma Ana Kız Öğrenci Yurdu ve Yeni Mahalle Elektrik Terfi İstasyonu yakınında iki farklı noktada çıkan yangında tahta elektrik ve telefon direkleri de zarar gördü.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Ana Jet Üssü’nden ekipler ve Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı 1 helikopter, 2 uçak, Bandırma Belediyesinden 4 su ikmal aracı, 3 adet eskavatör, 1 kepçe yangına havadan ve karadan müdahale etti.

Otluk alandaki yangın kontrol altına alınarak yayılması engellenirken, eski çöplük alanında söndürme çalışmaları devam ediyor.

Trafodan çıktığı iddia edilen yangın, rüzgarın da etkisiyle büyürken, ihbarla bölgeye itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın