#

Gündem

İzmir, Bolu ve Manisa’da orman yangınları: Evler yanıyor!

4 kentte alevlerle mücadele sürüyor. İzmir, Bolu ve Manisa’daki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki yangın kontrol altına alındı.

Çanakkale’nin Eceabat, Bolu’nun Göynük ve Manisa’nın Gördes ve İzmir’in Karşıyaka ilçelerinde çıkan orman yangınlarına ekipler müdahale ediyor.

İZMİR’DE ORMAN YANGINI

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanda, dün saat 21.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Dumanları fark eden çevredekiler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi.

İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 15 arazöz, 5 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 yer ekibi sevk edildi.

Gece olması nedeniyle havadan müdahale yapılamadı. Saat 07.00 sıralarında günün ilk ışıklarıyla havadan müdahale de başladı.

Kuvvetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına 4 uçak, 5 helikopter, 19 arazöz, 4 su ikmal aracı, 2 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale ediliyor.

BARINAKLAR İÇİN HAYVANSEVERLERE ÇAĞRI

Yangın bölgesinde bulunan bir hayvan barınağı tahliye edildi.

Karşıyaka Belediyesi’nin de şantiyesi için boşaltılma kararı alındı. Şantiyenin yanında içerisinde 500 hayvanın bulunduğu barınak için de hayvanseverlere çağrı yapıldı.

Şiddetli rüzgarın etkili olduğu bölgede görev yapan helikopterlerin zaman zaman zorlandıkları gözlendi.

Ayrıca yazlık evlerde bulunan vatandaşlardan bazıları jandarma kontrolünde güvenli alana sevk edildi.

YANGIN ÇİĞLİ VE BAYRAKLI’YA SIÇRADI

Karşıyaka Belediyesi’nden yapılan açıklamada yangının Bayraklı ve Çiğli ilçelerine de sıçradığı bildirildi.

İZMİR VALİSİ ELBAN’DAN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Süleyman Elban da, yangının 4-5 bölgede devam ettiğini belirterek bir köyün tahliye edildiğini açıkladı.

2 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ, 3 EV ZARAR GÖRDÜ

Alevlerin ilerlediği Doğançay ve Sancaklı mahalleleri tahliye edildi. Doğançay Mahallesi’ndeki alevlerin sıçradığı 3 ev zarar görürken, bölgeye takviye ekipler gönderildi.

Alevlere 5 uçak, 6 helikopter, 24 arazöz, 7 su ikmal aracı, 2 dozer ve 4 yer ekibi sevk edildi. Kuvvetli rüzgar nedeniyle zor anlar yaşayan ekiplerin, havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

ALEVLER KARŞIYAKA SANAYİ SİTESİNE SIÇRADI

orman yangını Örnekköy mahallesinde bulunan sanayi sitesine sıçradı.

ÇANAKKALE YANGINI KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’deki Eceabat ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

“Yangında yaklaşık 700 hektar etkilendi.” diyen Bakan Yumaklı, yangının yol kenarındaki elektrik direğinin patlaması sonucu çıktığını dile getirirken tarihi alanda ya da herhangi bir tesiste etkilenen yapının olmadığını da sözlerine ekledi.

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, ilçeye bağlı Büyükanafarta köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Yangının fark edilmesinin ardından olay yerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Bölgeye ulaşan ekipler, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan söndürme çalışması başlattı.

Milli Savunma Bakanlığı da alevlerle mücadele için bölgeye askeri helikopter gönderildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, “Orman yangınına müdahale etmek üzere 4’üncü Kara Havacılık Alay Komutanlığımız tarafından 1 adet S-70 tipi helikopter görevlendirildi.” denildi.

ORMAN İŞÇİLERİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Dumandan etkilenen bazı orman işçileri de aynı hastanede tedaviye alındı.

Jandarma ekipleri, yangınla mücadele eden işçilere su dağıttı.

57. ALAY ŞEHİTLİĞİ VE CONKBAYIRI KAPATILDI

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı bölgedeki 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı mevkileri ise yangın sebebiyle geçici olarak ziyarete kapatıldı.

57. Alay Şehitliği’ni tehdit eden alevler nedeniyle ekipler bir set çekerek alevlerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor.

ANZAK MEZARLIĞI YANGINDA ZARAR GÖRDÜ

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafartalar köyünde çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor. Öte yandan yangında Anzak Koyu yakınlarında bulunan Anzaklara ait Canterbury Mezarlığı da zarar gördü.

MGM UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 3 gün içinde düşük nem, yüksek hava sıcaklığı ve şiddetli rüzgarın hakim olacağı bölgede orman yangını riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

“ANIT, HEYKEL VE MÜZELER ZARAR GÖRMEDİ”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Alan Yönetim ve Tanıtım Grubu Başkanı Zeynel Bayseferoğulları ile birlikte Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Büyükanafartalar köyündeki orman yangının ardından Anzak Koyu, Conkbayırı ve Arıburnu Yarları ve Arıburnu Bölgesinde incelemelerde bulundu.

Büyükanafarta köyü yakınlarında elektrik direğinden çıkan yangının dün sabah saatlerinde başladığını söyleyen Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Yangın rüzgarın ve düşük nemin etkisiyle ve tabii ki Çanakkale Tarihi Alan’daki yoğun çam ağaçlarından oluşan orman nedeniyle çok kısa bir zamanda büyüdü. Hemen çok kısa bir süre sonra Orman Genel Müdürlüğümüz, devletimizin tüm kurum ve kuruluşları, kolluk kuvvetlerimiz, belediyelerimiz buradaki yangını söndürmek için seferber oldu. Çok şükür bugün sabah saatleri itibariyle dün sabah başlayan yangın kontrol altında alınmış oldu. Öncelikli olarak hepimize büyük geçmiş olsun. Bütün devletimizin kurumlarına, bölge halkına ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelerimize çok teşekkür ediyoruz. Herkes yangını söndürmek için elinden geleni yaptı. Maalesef 700 hektarlık bir orman alanı yangından etkilenmiş oldu. Her yanan ağacın bitkinin, her etkilenen canlının, böceğin, kurdun, kuşun çok kıymetli olduğunu biliyoruz. Tabii çok üzüntülüyüz bu anlamda. Ama çok şükür ki herhangi bir insan, can kaybı olmadı ve yaralanma da yaşanmadı. Çanakkale zaferlerini kazandığımız o müstesna topraklarımızda herhangi bir anıt, abide, heykel, müze zarar görmedi” dedi.

BOLU’DA DA YANGIN ÇIKTI

Bolu’nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları 22 saattir devam ediyor.

Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor.

Yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 10 helikopter, 90 arazöz, 96 araç ve iş makinesi destek veriyor.

Bölgede görev yapan 637 personel ile yangının söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale sürüyor.

ÜÇ MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Yangın nedeniyle 3 köydeki bazı mahallelerin tedbir amaçlı tahliyesine karar verildi.

Bolu Valisi Erkan Kılıç, şimdiye kadar zarar gören alanın yaklaşık 100 hektar olduğunu söyledi.

BOLU’DAKİ YANGININ DUMANI ESKİŞEHİR’E ULAŞTI

Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda çıkan ve söndürme çalışmaları sürdürülen yangının neden olduğu duman, Eskişehir kent merkezine ulaştı.

Geniş çaptaki duman tabakası, şehrin birçok noktasından görüldü. Duman nedeniyle gökyüzünün bir kısmında karartı oluştu.

Öte yandan, yangın söndürme çalışmalarında kullanılabilecek hava araçları için Eskişehir’de lojistik destek ve yakıt ikmali konusunda hazırlık yapıldığı öğrenildi.

MANİSA’DAKİ YANGIN KISMEN KONTROL ALTINDA

Manisa’daki orman yangını üçüncü girdi.

Gece boyunca kontrol altına alma çabalarının devam ettiği Gördes’in Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangını sürerken Manisa Valisi Enver Ünlü de yangın bölgesine giderek çalışmaları yerinde takip etti.

Gördes ilçesinde devam eden yangın söndürme çalışmalarına gece boyunca bir gece görüşlü helikopter, 83 söndürme ekibi, 36 su tankeri, 18 iş makinesi, 367 personel katıldı.

Bakan Yumaklı, sabahın ilk ışıklarında çalışmaların başladığını dile getirip yangının kısmen kontrol altında olduğunu açıkladı.

Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın nedeniyle boşaltılan 2 mahalledeki vatandaşlar ise güvenli bölgelere taşınarak barınmaları sağlandı.

EVLER YANDI

Boyalı Mahallesi’nde önceki gün çıkan orman yangınına müdahale sürerken, dün tedbir amaçlı 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy Mahalleleri tahliye edildi.

Tahliye edilen 20 hanelik 40 kişinin yaşadığı Karayakup Mahallesi’ndeki cami dahil tüm evlerin yanarak, kullanılamaz hale geldiği öğrenildi.

Karabük’te orman yangını

Karabük’ün Ovacık ilçesinde henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve arazöz ekipler sevk edildi.

İlçeye bağlı Beydini ile Alınca Köyü arasındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Alevler kısa sürede yayılarak büyürken durumun bildirilmesi üzerine olay yerine 9 arazöz, 3 su ikmal aracı, 2 dozer, 11 pick-up, 4 ilk müdahale aracı ve 81 personel sevk edildi.

Kayalık alanlarda hızla yayılan yangına karşı helikopter desteği istenirken dumanlar kentin bir çok noktasından görülüyor.

Bingöl’de çıkan orman yangını evlere sıçramadan söndürüldü

Bingöl merkeze bağlı bir köyde çıkan orman yangını evlere sıçramadan söndürüldü. Bölgede bulunan hayvanlarda yangın bölgesinden uzaklaştırıldı.

Alınan bilgilere göre yangın, merkeze bağlı Garip köyündeki merada çıktı. Ormanlık alana da sıçrayan yangının ardından bölgeye Orman İşletme İl Müdürlüğü ve Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Yangın evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Bölgede bulunan hayvanlar da ekiplerin ve vatandaşların yardımıyla bölgeden uzaklaştırıldı. Yangının çıktığı alanda soğutma çalışmalarının yapıldığı öğrenildi.

Sivas’ta ormanlık alanda yangın çıktı

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde çıkan orman yangını ekipleri alarma geçirdi.

Edinilen bilgilere göre yangın Ilıca köyü yakınlarında meydana geldi. Yangının çıkma sebebi henüz öğrenilemedi. Rüzgarın etkisiyle yangın yayıldı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve Orman İşletme ekipleri sevk edildi.

Aydın’da orman yangını

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor.

AYDIN'IN BOZDOĞAN İLÇESİNDE ORMANLIK ALANDA ÇIKAN YANGINA EKİPLER HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE EDİYOR. (MURAT UÇKAÇ/AYDIN-İHA)<br />
Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor.

Yangın, Alhisar Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda saat 16.45 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bölgedeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevleri fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler alevlere karadan müdahale başlatırken, yangın söndürme helikopterleri de sortileri ile havadan destek veriyor. Ekiplerin havadan ve karadan müdahale ettiği yangını kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor.