#

Bursa

İznik Gölü kıyısına yapılması planlanan kağıt fabrikasına tepki!

İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısında Örnekköy Mahallesi’nde 25,24 hektarlık alan, Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilân edildi. Kağıt Fabrikası’nın yapılmasına tepki gösteren DOĞADER ve CHP Osmangazi İlçe Başkanlığı, fabrikanın yapılması planlanan bölgede eylem gerçekleştirdi.

Türkiye’nin beşinci büyük gölü olan İznik Gölü, 300 kilometrekarelik alanıyla önemli bir su kaynağı olarak biliniyor. İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısına yapılması planlanan Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilan edilmesine tepki gösteren DOĞADER ve CHP Orhangazi İlçe Başkanlığı bölgede eylem düzenledi.

Düzenlenen eyleme, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna İl, İYİ Parti Orhangazi İlçe Başkanı Yasemin Bektaş, CHP Gemlik İlçe Başkanı Sermet Pehlivan, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun katıldı.

Son yıllarda İznik Gölü, iklim krizine bağlı olarak su seviyesinin düşmesi ve artan kirlilik sorunlarıyla gündeme geliyor. Endüstriyel faaliyetler, tarım ilaçları ve evsel atıkların arıtılmadan göle boşaltılması, su kalitesini olumsuz etkileyerek göl ekosisteminde yıkıcı etkilere neden oluyor. Göl çevresindeki fabrikaların neden olduğu tehdit artarken, yeni fabrikaların kurulması planlanıyor. Bu kapsamda İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısına yapılması planlanan Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilan edilmesine tepki gösteriliyor.

Varaka Kağıt Fabrikası’nın Albayrak Grubu’na ait olduğunu söyleyen CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna İl, “Zeytinimize, gölümüze el koyacaklar demiştik. Varaka, Cumhurbaşkanlığını arkasına aldı. Emlak vergisinden, damga vergisine kadar birçok vergiden muaf olacaklar. Biz ne yapacağız 5’li çete için tasarruf edeceğiz. Hükümet 22 yıldır yaptığı gibi bugünde fakirden alıp zengine veriyor. Nerdesin Mehmet Şimşek? Yüreğin yetiyorsa, Albayrak’lardan da vergi alsana. Yollardaki çiftçilerden, gençlerin valizlerinden, sofralardan görüyoruz ki geçim bitmiş. Seçim vakti. Biz göldeki balıktan, haktan, emekten yanayız. Karşımızda duran 5’li çeteler, Albayraklar, Varaka’lar bilsin ki biz gölümüze sahip çıkacağız” dedi.