#

Bursa

Line TV özel haberi: “Lağım atıkları gübreye dönüşebilir”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, gübre projesini ilk kez Line TV mikrofonuna anlattı. Denize dökülen atıkların arıtılıp posasının çıkarılmasıyla beraber dönüşen bu atıklar gübre olarak kullanılabilir ve bu gübre tarım topraklarındaki organik maddeyi de artırıp verimlilik sağlayabilir.

(İREM OKUR ÖZEL HABER)

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, lağım atıklarının gübreye dönüştürülmesiyle ilgili projesini ilk kez Line TV mikrofonuna anlattı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yaptığı ziyarette de kendisine projeyi aktardığını söyledi.

Erhan Erdem yaptığı açıklamada “Marmara’ya İstanbul’dan akıtılan kanalizasyon akan lağımların arıtmadan sonra çıkan posaları dünyanın en iyi gübresine çevrilebilir. Bunun analizleri yapılabilir. Ülkemizde çok kıymetli profesörlerimiz, değerli bilim insanlarımız var ki. Onlar bunu değerlendirebilir. Birkaç ülke bunu 20 yıl önce yapmıştı. Aslında benim projem tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bu ülkemiz adına o kadar önemli ki. İlk beni algılayan Mustafa Bozbey oldu. Başkan Mustafa Bozbey’e teşekkürler. Ekibine talimat verdi. Marmara Denizimizde balık popülasyonu bitti. Niye? Lağımlar denizlerimize akıtılıyor. Devletimize maliyeti çok ufak tefek miktarlarla arıtılarak tekrar denize gönderilen sular oluyor. Bu Marmara için de geçerli. Ege için de geçerli. Aslında Türkiye’de tüm belediyelere açılacak bir proje bu. Öyle bir proje ki geleceğe dönük de bir proje. Bu atıklar gübreye çevrilebilir. Proje kendi enerjisini kendisi de üretebilir. Göllerimiz kuruyor. Aynı zamanda kuruyan göllerimize bu sular aktarılabilir. Çıkan atıklardan gübre yapılır ve bunların dünyanın en iyi gübreleri olacağını değerlendiriyorum. Bizim ülke topraklarında organik madde eksik. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin topraktaki organik maddemiz 0,5-1 bandındadır. Gübre bu topraklarla tanıştığında, topraktaki organik maddemizi de artıracak. Hangi belediye bu yatırımı yaparsa karşısında gelecekte belediyeye bütçe olarak geri dönecek. Ülke olarak yaparsak ülkemize bütçe olarak geri dönecek” dedi.