Mudanya
Mütareke Meydanı coşku dolu
Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı kutlamalarının üçüncü gününde, atölye ve sergilerle dönemin ruhu yeniden yaşatıldı. Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu’nun kapanış oturumunda ise Mudanya Mütarekesi’nin en önemli kültürel miras olduğu vurgulandı.
Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıl dönümü kutlamalarının üçüncü günü “Barışın Anlamı” temasıyla düzenlenen etkinliklerle devam etti. Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu’nun kapanış oturumunda ise Mütareke’nin Türkiye ve dünya için önemi anlatıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ve Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan, Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal’ın moderatörlüğünde Belediye Başkanları ve Kent Konseyi Başkanları Forumu’nda bir araya geldi. Lozan’a giden süreçte Mudanya Mütarekesi’nin, Türkiye’nin elindeki en önemli güç olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu güçle Lozan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu elde edildi. Mudanya Mütarekesi’ni basite almayın. Bu Mütareke ile doğu Trakya tek bir kurşun atılmadan kazanıldı. Mütareke’nin gelecek kuşaklara çok iyi anlatılması ve aktarılması gerekiyor” dedi.
“MUDANYA MÜTAREKESİ EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL MİRASTIR”
Mudanya Mütarekesi’nin yıllar içerisinde unutulduğunu vurgulayan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Bütün öğrencilerimizin Mudanya’ya gelerek, Mudanya Mütarekesi’ni gezmesi, görmesi ve öğrenmesi gerekiyor. Bu konuyu çok önemsiyoruz” dedi. Mudanya Mütarekesi’nin en önemli kültürel miras olduğuna dikkat çeken Dalgıç, şöyle konuştu:
“Tarihte Milattan Önce, Milattan Sonra vardır. Türkiye Cumhuriyeti içinse Mütarekeden Önce, Mütarekeden Sonra vardır. Mudanya Mütarekesi bizim en önemli kültürel mirasımızdır. Osmanlı İmparatorluğu Bursa’da kuruldu, Bursa Mudanya’da sona erdi. Bu çok semboliktir. Atatürk’ün Mütareke için Mudanya’yı bu yüzden seçtiğini düşünüyorum. Bir imparatorluğun sonra erdiğini, yeni bir Cumhuriyet’in, halkın küllerinden doğup büyüyeceğinin ve dünyanın en önemli devletlerinden biri olacağının müjdesiydi. Bizler Cumhuriyetimize ve miraslarımıza sahip çıkmak için buradayız.”
“300 YILLIK TOPRAK KAYBI MUDANYA’DA SON BULDU”
Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Mondros’tan bugüne Türkiye Cumhuriyeti’nde çağdaş ve özgür olarak yaşamanın Mudanya Mütarekesi sayesinde olduğuna dikkat çekerek, “Mondros’un yaşattığı hezimeti yırtıp atan Mudanya Mütarekesi’dir. Son zamanlarda unutturulmaya çalışılan ama asla unutmayacağımız, unutturmayacağımız bir anlaşmadır” dedi. Mudanya Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan ise, Osmanlı’nın 300 yıl boyunca toprak kaybettiğini, Mudanya Mütarekesi ile toprak kaybının sona erdiğini söyledi.
Uluslararası Mudanya Mütarekesi ve Kültürel Miras Sempozyumu Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Hacer Karabağ Arslan, sempozyuma verdikleri destek için başkanlara teşekkür ederek, “Dünya Harbi Mudanya Mütarekesi ile sona ermiştir. 102 yıl önce bugün dünyanın dört bir yanından gazeteciler Mudanya’daydı. Bütün gazetelerin birinci sayfasında Mudanya vardı” dedi.
MÜTAREKE MEYDANI COŞKU DOLU
Üçüncü gün etkinlikleri kapsamında Mütareke Meydanı ve İsmet İnönü Parkı’nda düzenlenen çocuk atölyelerinde barışın ve bağımsızlığın önemi vurgulandı. Bursa Anadol Otomobil Fan Kulübü Araç Sergisi, Raif Kaplanoğlu’nun “Dönemin Basınında Mudanya Mütarekesi”, Yüksel Akın’ın “Mudanya Maket Evleri” ve Yavuz Gerçekçi’nin “Mudanya Fotoğrafları ve Gazeteleri” sergileri ise ilgiyle izlendi. Üçüncü gün etkinlikleri Edirne Kent Orkestrası’nın verdiği konserle sona erdi.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş