#

Yaşam

Yürüyerek kilo vermek için 10 basit ipucu

Yüz yıllardır yürümenin aktif bir şekilde kilo vermeye yardımcı olduğu biliniyor. Yani “Yürüyüş yapmak kilo verdirir mi?” sorusunun cevabı evet. Ancak yürüyüş yaparak kilo vermenin belli başlı şartları var. Eğer düşük tempoda yürüyüş yaparsanız, yürüyüş saatini iyi seçmezseniz yürüyüş yapmak kilo verdirmeyebilir. Öte yandan en basit, masrafsız, gezdirirken kilo verdiren egzersiz de yürüyüş. Yani elimizdeki cevheri kaçırmak istemeyiz. İşte yürüyerek kilo vermek için 10 basit ipucu!

Doğru ayakkabıyı seçin

Doğru ve uygun malzeme kullanımı, başka bir deyişle yürüyüş ayakkabası modelleri arasından en doğru seçimi yapmak önemli, zira bu sayede hem performansınız artıyor ve hem de sakatlanma riskiniz azalıyor. Yürüyüş ayakkabısı, ihtiyacınız olan en önemli malzemeler arasında ve sanılanın aksine, herhangi bir spor ayakkabı bu işi görmüyor. Yürüyüş ayakkabıları esnek, hafif ve ayak tabanına da destek vermek zorunda, tüm bunları sağlayabiliyorsa aktif olarak yürüdüğünüz mesafeyi dahi artırabiliyor. Yürüyüş ayakkabısının burun kısmı sert değil yumuşak olmalı, ayrıca ayak parmaklarınız ile ayakkabının ucu arasında da bir boşluk bulunması fayda sağlıyor. Sanılanın aksine sert veya sıkı bir ayakkabı kullanmak önerilmiyor, zira bu tip ayakkabılar tırnaklarınızın zarar görmesine, ayaklarınız üzerinde fazladan baskı oluşmasına ve yürüyüş sürenizin kısalmasına neden oluyor.

Kendinize çalma listesi oluşturun

Yürüyüş yaparken motivasyonumuzu en hızlı şekilde yükselten şey, elbette ki müzik. Duygusal ve yavaş tempolu müzikler seçmek modunuzu düşürecek, temponuzun yavaşlamasına neden olacaktır. Tempolu yürüyüş hızınızı düşürmek istemiyorsanız çalma listenize enerjik ve hızlı ritimli müzikler seçmeye özen gösterin. Eğer aklınıza bu tarz müzikler gelmiyorsa, Youtube ve Spotify’da bunun için onlarca çalma listesi mevcut.

Rotanıza hakim olun

Yürüyüş yaparken bildiğiniz güzergahları kullanın. Bilmediğiniz bir semtte, yabancısı olduğunuz bir rotada yürümek yolunuzu bulmaya çalışırken temponuzu düşürebilir. İç huzurunuzu sağlamak için, kendinizi güende hissetmediğiniz bölgelerden uzak durun. Sadece kaybolma riski değil ‘nereden yürüsem?’ düşüncesi bile ritminizi bozabilir. Yürüyüceğiniz yolun uzunluğunu önceden belirlemekte de yarar var.

Yürüyüş arkadaşı bulun

Bir yürüyüş arkadaşı, yürüyüş sonunda içilen bir kahve yola daha motive bir şekilde sağlayacaktır. Bu kişi tanıdığınız biri olabilir, semtinizin parkında tanıştığınız biri de olabilir. Ancak yalnız yürümekle, bir arkadaşla yürümek arasında dağlar kadar fark var.

Hava durumuna hazırlıklı olun

Kendinize her türlü hava durumuna hazırlı tutun. Hava çok sıcaksa güneş tepedeyken yürümeyin, eğer havalar soğuk seyrediyorsa güneşi iyi bir konumdayken yakalayın. Hava durumunun motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeyin.

Yürüyüş günlüğü tutun

American College of Surgeons dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre yürüyüş verilerinin kaydedildiği bir günlük tutmak yürüyüşün etkisini yüzde 47 oranında artırıyor. Yürüyüş yaptığınız günü, saat aralığını, süreyi, rotayı ve yaktığınız kaloriyi kaydederek çok daha sistemli ilerleyebilirsiniz.

Isınma ve esneme hareketleri yapın

Tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma ve hafif esneme (germe) egzersizleri yapın. Bu, gelişebilecek kas ile eklem yaralanmalarını önleyebileceği gibi, kalp ve damar sisteminin egzersize uyumunu da kolaylaştırıyor.

Sabah saatlerini tercih edin

Yürüyüş, aslında günün her saatinde yapılabiliyor. Ancak sabah yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında, dolayısıyla yağ yakımı üzerinde daha etkili olduğuna dair çalışmalar var.

Yürüyüş öncesi yemek yemeyin

Yemeğinizi yürüyüşten en az 2 saat önce bitirmiş olmalısınız. Aksi halde sindirim işlemi devam ettiği için vücut daha fazla zorlanıyor ve zarar görme riski artıyor. Sabah erken saatte yapılan yürüyüş öncesi şeker içeren meyve gibi hafif bir atıştırma almanızda da fayda var. Bu hem kan şekerinin düşmesini önlüyor, hem de metabolizmayı hızlandırıyor.

Başınızı dik tutun karnınızı içe çekin

Yürüyüş sırasında duruşunuz da önemli. Başınız öne eğik durumda yere bakarak veya tam tersi yukarı bakarak yürümeniz omurga sağlığınızı bozacaktır. Gözleriniz karşıya bakacak şekilde, başınız dik durumda, karnınızı içe çekerek yürümeye özen gösterin. Ayrıca yürüyüş sırasında ellerinizin boş olması, bir şey taşımamanız da sakatlanmaları engellemek açısından önemli. Yürürken bir şey taşımanız gerekiyorsa bel veya sırt çantası kullanın.