Bursa
Bursa ile ilgili çok önemli 7 proje
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ankara temaslarının ardından Bursa’yı yakından ilgilendiren gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Aktaş Bursa’yı yakından ilgilendiren 7 önemli projeyi açıkladı.
Alinur Aktaş’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar;
2,5 yıldan beri ifade ediyorum, geçmişte kim ne yaptıysa hangi siyasi partiden olursa bizim başımızın tacıdır. Ola ki yapılmış yanlış projeler ve zaman içinde fonksiyonunu yitiren yatırımlar varsa biz mevcut yanlışları bertaraf etmek, ortadan kaldırmak ve beraberinde de şehrin ihtiyacı olan yeni doğruları eklemek adına gayret içinde olacağımızı, tüm bakanlıklar, kamu imkanlarını beraberce araştıracağımızı ifade ettik.
Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımızla İstanbul’da 1,5 saatlik görüşmem oldu. Bundan önce dönem dönem İl Başkanları toplantısında veya milletvekilleri ile mecliste beraberce görüşmeler oluyordu. Geçen hafta birebirde konuşmalarımız oldu. Cumhurbaşkanımızın yönlendirmeleri neticesinde Ankara’da bazı bakanlarımızla görüşmeler oldu.
Hepimize büyük geçmiş olsun. Maskeyle oturuyoruz. Maske şehrimiz için bir zorunluluk. Bir süre daha devam edecek. Bugüne kadar hassasiyet gösteren hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Vefat sayılarında ciddi yükselme olmasa da vaka sayılarında son bir haftada yükselme seyriyle ilgili bir hareketlenme olduğu için maske, mesafe ve temizlik konusunda tavizsiz hareket etme mecburiyetimiz var. Güçlü bir devlet güçlü bir şehir olduğumuzu bu süreçte gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız başta Sağlık Bakanımız, ilgili bakanlara, valimize, sağlık müdürümüze, sağlık çalışanlarımız ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
PANDEMİ SÜRECİ
Sokağa çıkma kısıtlamalarında sorunsuz ve sıkıntısız şekilde atlattık. Gerçekten biz bu manada önemli işleri başarmışız. Sağlık yatırımları başta olmak üzere. Bunların sürdürülebilir olması için Cumhurbaşkanımızın ve bakanlarımızın gayretlerini görüyoruz. Uluslararası toplantılara katıldım. Gruru duydunm. 1,5 ay önce Brezilya Belediyeler Birliği’nin toplantısına katıldım 2 saat. Başkanımız Fatma Şahin ve Sağlıklı kentler Birliği Başkanı olarak ben katıldım. 25 şehir başkanı katıldı. Sau Paola başkanı sormuştu. Vefat sayıları onlarda 1500 civarındaydı. Bizde 2500 civarındaydı. Bizde 4700’lerde, onlarda 40 binleri geçti. Sağlık Bakanları istifa etti. Çok ciddi panik var. Dün Türkiye belediyeler Birliği olarak Gaziantep, İzmir, Bursa, Balıkesir, Denizli gibi 15 başkanın katıldığı Almanya’daki belediyelerle biraraya geldik. 2 saatlik keyifli konferans oldu. Kardeş şehir ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda bir dizi kararlar alındı.
Yıl sonuna doğru İstanbul’da biraraya gelip, faaliyete dökebilmek adına hamlelerimiz olacak. İstanbul’dan sonra Alman firmalarının en çok yatırım yaptığı şehir Bursa. Almanya’da çalışan çok ciddi sayıda Bursalı var. Orada kadim bağlarımız var. 1960’lı yıllara, 3 hatta 4.kuşak. Almanya gibi güçlü bir ülkeyle bu bağlantıları önemsiyoruz. Ülkemizde sağlık yatırımları başta süreçle ilgili tebrikleri ziyadesiyle bizleri gururlandırdı.
Cumhurbaşkanımızın biz bize yeteriz kampanyaları, farklı hamleler, finans destekleri ne yerelde kayıtsız kalmamız mümkün değildi. Kanuni olarak bir yanlışa da düşmeden neler yapabiliriz noktasında milletvekillerimizle, il başkanımız ve parti yöneticilerimiz, tüm belediye başkanlarıyla farklı zamanlarda görüşmelerimiz oldu. Bazı destek ve katkılarımız oldu. Amaç dönemi hasarsız geçirmekti. Sosyal yardımları, vefa destek grupları adı altında. Bir ilçe belediye başkanımız aradı beni. Farklı siyasi partiden, siz alternatif dağıtım grubumusunuz diye sordu. Kaymakamlık listeleri olmadan yapmamız mümkün değil. Biz nihayetinde yaptığımız tüm iş ve işlemleri 17 ilçe çatısı altında olduğumuz için onlara bakarak yapıyoruz. Espriyle sizin paket daha zengin dedi.
“80 BİN TON ASFALT ÇALIŞMASI YAPTIK”
Mart 12’de başlayıp 31 Mayıs’a kadar devam eden olağanütü süreci kayıpsız hasarsız atlatmamız gerekiyordu. Bu noktada özel gayret gösterildi. Ekip arkadaşlarımın her biri seferber oldu. İl Teşkilatımız 60 yaş üzerini aradı, biz bir grup oluşturup aradık. Muhakkak eksik aksaklıklar olmuştur. Ama ciddi manada övgüler aldık. Kiralarla alakalı, Buski’deki uygulamalar, sosyal yardımlar yaptık. Fırsata çevirdik. Başta ana arter olmak üzere Namazgah İpekçilik Yeşil Caddesi gibi noktalarda yıllardır yoğun trafikten el atılamayan konularla alakalı bir dizi çalışmaları hayata geçirdik. 80 bin ton asfalt kaplama yaptık. 3 günlük yasaklar sürecinde yaptık. Bitmedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi çalışıyor. Bizim ulaşımla alakalı, insanlara konforlu ulaşım sunmak ister kendi ister otobüs veya metroyla hareket etsin, konforlu ulaşım sunmak mecburiyetimiz ve önceliğimiz var.
Maskelerle hayata devam etsek de, 1 Haziran tarihi itibariyle yeni normal sürece başladık. İş adamlarıyla buluşuyorum. Valimiz ve 30 sanayicimizle akşam yemeğinde beraberdik. Projelerden bahsettim.
2 otomotiv fabrikamız var. Yüzde 90’lı rakamları görmüş olmaları 1 Hazirandan itibaren sevindirici bir durum. Otomotiv yan sanayinde yüzde 75, haricinde çok yeni siparişlerin alınması. Ülkemizin iyi hamlesi ve dış ilişkilerdeki hamlenin faydalarını görüyoruz sözünü önemsiyorum. Ahşap sanayisinde yüzde 65, yüzde 70 lüks tüketim olmasına rağmen yüzde 70’li rakamların görülmesi, ihracat çarklarının tekrar dönmesini kıymetli ve değerli buluyorum. Biz güçlü bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güzel işlere imza atacağız.
EMEK-ŞEHİR HASTANESİ METRO HATTI
Emek Şehir Hastanesi’nin ihale süreci başladı. Milletvekillerimiz yeni bakanımız Adil Karaismailoğlu’na ziyarette bulundular. Haziran sonu Temmuz başı ihale yapılacak. Şehir içi metro için bakanlık marifetiyle ilk kez çalışma yapılacak.
YERLİ OTOMOBİL
TOGG ile 2 hafta önce Sanayi ve Teknoloji Ulaştırma Bakanlığımız ve Tarım Bakanlığımıza bağlı DSİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı üst düzey yöneticiler düzeyinde toplantı yaptık. Plan sürecini tamamladık. 17 Mayıs tarihi itibariyle süreç başladı. Zeminle alakalı içme ve kullanma suyuyla alakalı beraberindeki dere ıslahıyla alakalı yeni yapılacak yollar ve kavşaklarla alakalı çalışmalar var. Süreçlerinin halledilmesiyle ilgili gerekli görüşmeler yapıldı. Cumhurbaşkanımızı da bilgilendirdim. Burada kısa sürede temel atma işinin yapılacağını ifade etmek istiyorum.
Pandemi süreciyle zaten süreç sıkıntıya girer otomobil fabrikası hayal olur gibi düşüncesine kapılanlarına söylüyorum. Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil.
Milletvekillerimizin de hızlı trenle alakalı süreçle ilgili onlar da bilgilendirme yaptılar. Sürecin de hızla ilerlediğini ifade etmek istiyorum.
Güzel haberler vermek istiyorum. Size 7 konu başlığından bahsedeceğim.
İnşallah 7 ile kalmayacak. Hem Cumhurbaşkanımızın hem de ilgili bakanlarımızın beraberce takip ettiğimiz konuları kamuoyunu bilgilendirmek ve tarihleriyle açıklamak istiyoruz.
BİRİNCİ KONU: MİLLET BAHÇESİ GENİŞLİYOR
2 hafta önce 5 Haziran Cuma günü Cumhurbaşkanımızın tele konferansla katıldığı Millet Bahçesi’nin açılışını gerçekleştirdik. Kendisini rahmet minnetle anıyoruz. Reşat Oyal Kültürparkımızın yanıbaşında, yeşilliğe, güzelliğe güzellik katacak. Millet Kıraathanesi, yürüyüş yolları, çeşmeleriyle ortaya çıkarılan güzelliği tamamlamak istedik. Cumhurbaşkanımızın da o gün Murat Kurum bakanımıza hitaben yaptığı bu biraz küçük olmadı mı sözleri olmuştu. 42 dönüm millet bahçemizin olduğu yer, kalan 18 dönümlük alanı da 31 Temmuz tarihine kadar yıkıyoruz.
İnşallah buranın da Millet Bahçesi’ne katılması sağlanacak. Spor Salonu ve yüzme havuzu yıkımı yapılacak.
İKİNCİ KONU: HANLAR BÖLGESİ
Hanlar Bölgesi. İşadamlarımızı da ciddi heyecanlandırdı. Hiç turizmle alakası olmadığı halde. Birkaç işadamımızın söylemi beni çok mutlu etti. Hanlar Bölgesi’nin etrafının açılması şehre ciddi katkı sağlar sözü beni mutlu etti.
31 Ağustos 2020 tarihine kadar ilk binalarımız 5 de 7 de 8 de olabilir. İlk binaların yıkımını gerçekleştireceğiz.
Hanlar Bölgesi’nde 31 Ağustos tarihine kadar yıkımlar başlayacak. Kamu binalarıyla anlaşmalar yapıldı. Özelden de anlaşma yaptıklarımız var. Süreç hızlıca sürüyor. Cumhurbaşkanımız konuyla alakalı detaylı bilgi verdiğimde heyecan duydu. Bu bölgeyi tarih adasına çevireceğimizi ifade etti. Bakan Murat Kurum beye törenle yapın talimatı verdi.
ÜÇÜNCÜ KONU: T2 TRAMVAY HATTI
T2 hattıyla alakalı maalesef devamiyeti sağlayamadık. Cadde esnafının sorunlarının giderilmesi, üst geçitlerin açılması ve sürecin toparlanması için girişimimiz oldu. 8100 metrelik, 700 metre yer altı olmak kaydıyla t2 hattının tamamlanarak t1 hattına entegre edilmesi noktasında kaynak oluşturmak ve prosedürü aşmamız gerekiyordu. 31 Ağustos tarihine kadar ihalesi bitecek. İnşallah önümüzdeki yıl sonu itibariyle artık eksiği aksağı kalmadan bu hattı t1 ile entgere ederek çalıştıracağız. Gerek finansman ve gerek farklı prosedürlerle alakalı, hem yüzeydeki inşaat çalışmaları ve sinyalizasyon çalışmalarını yapacağız.
DÖRDÜNCÜ KONU: ÇELİK PALAS’IN ARKASINDAKİ 32 YILLIK BİNA
Çelik Palas’ın arkasındaki 39 dönümlük alanda konuşlanmış 32 yıllık binayla alakalı farklı girişimler oldu. Bursa’yı seven Bursa’da basın faaliyetini icra eden insanlar olarak kaygı, eleştiri, önerilerinizi dile getirdiniz. Geçen sene kasım ayında başlamış bir süreçti, Özelleştirme İdaresi’ndeki bir yer. Ticari rantı olan ve yarım kalan bir süreç. 30 Eylül 2020 tarihine kadar Çelikpalas Otel arkasındaki bu alanın inşallah yıkacağız ve Millet Bahçesi’ne dönüştüreceğiz. Bursa’nın yeşil hüviyetine kavuşması için çalışacağız. Cumhurbaşkanımıza da gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum.
BEŞİNCİ KONU: DOĞANBEY TOKİ
Doğanbey Toki konutlarının olduğu ve Doğanbey Millet Bahçesi ve otoparkıyla bu alanın tanımlanmış bu projesi de 31 Ekim 2020 tarihine kadar ihale edilip çalışmaları başlatılmış olacak.
ALTINCI KONU: GÖKDERE MİLLET BAHÇESİ
31 Aralık 2020 tarihine kadar ihale edilecek. Gökdere Millet Parkı, bir yanı Yıldırım bir yanı Osmangazi ilçemizi ilgilendiren bu alanda da ihalenin yıl sonuna kadar yapılacağını ifade ediyorum. Projesi hazır. Gökdere Millet Bahçesi’nin ihalesinin yapılacağını belirtmek istiyorum.
YEDİNCİ KONU: ORDU EVİ-BEY SARAYININ KİMLİĞİNE KAVUŞMASI
Bey Sarayı Alanı. Bizi de heyecanlandıran önceki başkanımızın gayretinin olduğu konudur. Osmanlı’nın ilk sarayı Bey Sarayıdır. Ordu Evi’nin olduğu alan, bununla alakalı süreç de başladı. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Biz bu bölgeyi, Osmangazi Belediyemizin de çalışmaları var. Biz burayı tarih adasına dönüştürmek istiyoruz. Hanlar bölgesi, Osmangazi Orhangazi, Bey Sarayı Hisar Bey sarayı’nın gerçek kimliğine kavuşması için Orduevi öncelikle taşınarak burada şehir adına önemli bir noktanın oluşacağını ifade etmek istiyorum. Süreç başladı. Gerekli çalışmalar karşılıklı başladı. Milli Savunma Bakanımız ve Genel Kurmay Başkanı ile Ordu komutanlarımıza teşekkür ediyorum.
İnşallah kültür sanat turizm ama özellikle kentsel dönüşümle alakalı muhtemelen 1 ay sonra Bursa’mızın yeni hedefleriyle alakalı size bazı açıklamalarım olacak. Şunu ifade etmek istiyorum. Bursa geçirdiği süreçlere rağmen Türkiye’nin en güzel şehirlerinden bir tanesi. İnançlıyız, heyecanlıyız. Hepsi birbirinden değerli bakanlarımız, milletvekillerimiz, İl Başkanımız ilçe başkanlarımız, ilçe belediye başkanlarımız bu şehirde iz bırakmaktan başka hiçbir heyecanımız yok. Biz fitne fesat yapmadan, asla ve asla farklı mahalle ve mahfillere kaymadan konumuza odaklanmışız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakanlarımızın , önümüzdeki ay açıkladığımda kentsel dönüşüm projelerinin şehrimiz adına önemli hamleler olacağını, sizi ve kamuoyunu heyecanlandıracağına yürekten inanıyorum.
3 tane büyükşehir belediye başkanımız hayatta. Diğerleri hayata veda etti. Recep, Erdem ve Erdoğan Başkana hayırlı uzun ömürler diliyorum. Amacımız hoş bir seda bırakmak. Biz çıtayı yükseğe taşımanın derdi içindeyiz.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın basın toplantısına, Ak Parti İl Başkanı Ayhan Salman, Ak Parti Bursa Milletvekilleri Atilla Ödünç, Emine Yavuz Gözgeç ve Vildan Yılmaz Gürel de katıldı
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş