#

Gündem

Yeni seçim anketi araştırması açıklandı

ORC Araştırma’nın paylaştığı son seçim anketinin sonuçlarına göre AK Parti’nin oyunun yüzde 28’in altında kaldığı görülürken İYİ Parti’nin de oyu yüzde 20’nin üzerinde çıktı. Ankete göre MHP yüzde 7,1, HDP ise yüzde 7,5 ile seçim barajını kıl payı geçiyor.

Türkiye’de, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıl kadar az bir süre kaldı. Siyasi partilerin oy oranlarına yönelik öngörüler sürerken araştırma şirketleri de halkın nabzını tutmaya devam ediyor. Son olarak, ORC Araştırma, haziran ayı anketini sosyal medyadan paylaştı.

AK PARTİ YÜZDE 27,7

Anket kapsamında katılımcılara “Bu pazar genel seçim olması halinde hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Bu soruya “AK Parti” yanıtını verenlerin oranı yüzde 27,7 oldu. Bu veri; aynı şirketin geçen ay yaptığı ankete göre 0.7’lik bir kayba işaret ediyor.

Güncel araştırmada yüzde 23,8 oy oranıyla ana muhalefet partisi CHP ikinci sırada yer alıyor.

ANKETTE İYİ PARTİ YÜZDE 20’NİN ÜZERİNDE

Ankette dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise İYİ Parti oldu. İYİ Parti’nin, siyasal iletişimcilerce ‘kritik eşik’ sayılan yüzde 20’nin üzerinde olduğu görüldü. İYİ Parti’nin oy oranı, söz konusu araştırma şirketinin geçen ayki anketinde 18,4’tü.

HDP VE MHP BARAJI KIL PAYI GEÇİYOR

Son dönemde kapatma davasıyla karşı karşıya olan HDP’nin, yüzde 7,5’le dördüncü parti konumunda yer aldığı ve MHP’yi geçtiği görülüyor. AK Parti’nin ittifak ortağı MHP ise yüzde 7,1’le seçim barajını kıl payı geçiyor.

ERKEN SEÇİM OLMASINI İSTİYOR MUSUNUZ?

Ankette katılımcılara sorulan bir diğer soru ise erken seçim isteyip istemedikleri. Katılımcıların yüzde 67,2’lik kesimi erken seçim istiyor. Bu oran Şubat 2022’de yüzde 63,1, Eylül 2021’de ise yüzde 59,9 olarak çıkmıştı.