#

Gündem

CHP’li Sarıbal’dan fındık fiyatı açıklaması

CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, artan girdi maliyetleri de dikkate alınarak fındık alım fiyatının en az 70 lira olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin fındık alanında “tekel” konumunda olduğunu ve dünya fındık üretiminin yüzde 70’ni karşıladığını belirten Sarıbal, “AK Parti, tekel olduğumuz üründe bile çiftçiyi memnun edemiyor. Fındık bugün kartellerin eline teslim edilmiş durumda” dedi.

Tarım girdilerinin son bir yılda 3 kat artmasından dolayı fındık çiftçisinin ilaç, budama, toprak işleme, işçilik gibi maliyetlerinin de aynı şekilde arttığını belirten Sarıbal, şöyle devam etti:

Girdiler 3 kat arttı

“Fındık üreticisi artan maliyetler karşısında fındığın kilosu için 75-85 lira arasında fiyat talep ediyor. Son 5 yıldır Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındığın kilosunu ortalama 3 dolardan alıyor. Bugünkü kurla 54 lira ediyor. Ama bu fiyat çiftçinin beklentilerinin çok altında. Artan maliyetler ve çiftçinin refah payı düşünüldüğünde fındığa verilecek alım fiyatının 70 liranın altında olmaması gerekiyor. Çünkü girdi gübre, budama, ilaç, toprak işleme, işçilik gibi maliyetler son bir yılda en az 3 kat arttı.

Üretiminde söz sahibi olduğumuz fındığın fiyatı AK Parti eliyle şirketlere peşkeş çekilmemelidir. Fındığı serbest piyasadan ziyade TMO’nun, maliyet artı çiftçinin refah payını içeren bir fiyat belirlemelidir. Bu fiyat da en az 70 lira olmalıdır.”

2015 yılında 12 dolara sattık

Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden olan fındığın kilosunun 2015 yılında 12 dolara ihraç edildiğini anımsatan Sarıbal, bugün bu fiyatın 6 doların altına kadar gerilediğini belirtti. Üretiminde tekel olduğumuz fındığın fiyatının yabancı şirketlerin eliyle oluşturulduğunu belirten Sarıbal, “Üretiminde söz sahibi olduğumuz fındığın satışında, pazarlamasında hiçbir sözümüz kalmamış durumda. Elimizdeki bu gücümüzü kullanamıyoruz. AK Parti de fındık üreticisini yabancı şirketlerin, kartellerin insafına terk etmiş, gereken desteği vermemek için elinden geleni ardına koymuyor. Örneği, fındık üreticilerine verilen alan bazlı destek miktarı 2015 yılından beri sabit. Son yedi yıldır çiftçiye ortalama 850 milyon lira alan bazlı destek veriliyor. Girdiler artıyor, enflasyon artıyor ama çiftçiye verilen destek sabit kalıyor. Fındık üreticisi sahipsiz bırakılmıştır.”

Sarıbal, başta fındık bahçelerinin gençleştirilmesi olmak üzere, fındık üretiminin arttırılması, fındık üreticisinin desteklenmesi, fındığın hak ettiği fiyatı alması için gereken adımların atılması gerektiği vurguladı.