Bursa
CHP’li Karaca terminaldeki çökmeyi değerlendirdi
Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin çatısının çökmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Boy-Koop tarafından yaptırılan bu bina Haziran 1997’den beri faaliyet gösteriyor. 2009 yılında işletmeyi devralan Burulaş tarafından 2011’de çatı onarımı da gerçekleştirilmiş olmasına rağmen yaşanan bu çökme, akıllara çatı bakımının zamanında ve gerektiği gibi yapılmadığını getiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ve Burulaş yönetimini şeffaf davranmaya davet ediyorum” dedi.
Fırtına ve sağanak yağışın etkili olduğu 31 Ağustos 2022 tarihinde Bursa Şehirlerarası ve Uluslararası Otobüs Terminali’nde yaşanan çökmeyle ilgili değerlendirmelerini paylaşan CHP İl Başkanı İsmet Karaca, olay günü terminale giderek esnafa ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ilettiğini hatırlattı.
“DERS ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ, TEKRAR YAŞANMASIN!”
CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca’nın yaptığı yazılı açıklamadan satır başları şöyle:
“Öncelikle olayda kimsenin burnu bile kanamadığı için mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Bu tür olaylardan ders çıkarmak, bir daha yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri eksiksiz almak zorunludur. Bu olayın ardından Elektrik Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri de alanda incelemelerde bulunmuştu. Burulaş işletmeyi devraldıktan sonra 2011’de çatıda yenileme yapıldığını biliyoruz. Burulaş ve Büyükşehir Belediyesi’nin akademik odaların teknik heyetlerinden projeleri gizlemesi ve incelemeye açmamış olması ilginçtir. Kimden neyi gizlediklerini merak ediyoruz.”
“BU SORULARIN CEVAPLARINI İSTİYORUZ”
- “Akademik odaların incelemeleri sonucunda da belirtildiği üzere; Uzay çatı bakım ve kontrollerinin uzun zamandır yapılmamış olduğu bilgisine ulaştık. Bu doğru mudur?
- Çatıdaki çökme – doğu yönündeki saçakta meydana geldi. Bu alanda çalışma yapılırken yan kaplamaların cıvataları sökülmüş, sökülen cıvatalar yerine takılmadığı için buradan giren rüzgar çatıyı şişirerek çökmesine sebep olmuştur. Neden cıvata ve kaynaklar söküldüğü gibi bırakıldı?
- Uzay çatı yağmur kanallarının temizlenmemesi de bu olayda etkili? Neden periyodik temizlik yapılmadı?
- Uzay Çatı üzerine sonradan hiçbir hesap – proje yapılmadan çatının kesilerek aydınlık için çatıya ilave yapılmasının bu olaydaki etkisi nedir?
- Kafes sistem çatıların en az yılda 1 kez kontrolünün yapılması gerektiği biliniyor? Neden ihmal ediliyor?”
“BUGÜN SEBEP YILDIRIM DEĞİL AMA YA GERÇEKTEN YILDIRIM DÜŞERSE?”
“Bir yıldırım düştüğünde ortaya çıkan büyük enerji, çok yakıcı-yıkıcı bir etkiye yol açabilir. Her ne kadar Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminalinin çatısının çökme sebebi yıldırım olmasa da başta Bursa terminali olmak üzere insan yoğunluğunun çok olduğu yerlerde olası yıldırım düşmelerine karşı gerekli önlemlerin alınması kaçınılmazdır. Akademik heyetin yaptığı incelemelerde terminalin çatısında, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin Yedinci Bölümünde Madde 64’te belirtildiği üzere yapılması gerekli olan yıldırımdan korunma sisteminin olmadığı görüldü. Mevcut yıldırımdan korunma sisteminin de yönetmeliğin öngördüğü standartlara uygun olmadığı gibi, TS EN 62305 Yıldırımdan Korunma Standardı’nın kabul etmediği aktif paratonerlerin kullanılmış olduğu gözlendi. Bursa Otobüs Terminali’nin yıldırım düşmesi riskine karşı, ilgili standart ve yönetmelikler gereği uygun sistemlerin çatı ve binaya uygulanması gerekmektedir. Burulaş ve Bursa Büyükşehir Belediyesi yönetimine bu sorumluluğu hatırlatıyoruz.”
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş