#

Bursa

Bursa’dan çıkıp dünya sofralarında yerini alıyor

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi Ovaazatlı Mahallesi’nde üretilen kırmızı biberler bu senede dünya sofralarında yerini almaya hazırlanıyor. 

1940 yılından günümüze ulaşan ata tohumları, mayıs ayının ilk haftalarında tarlayla buluşup ilk can suları veriliyor, eylül ayına kadar Mustafakemalpaşa’nın verimli topraklarında yetişen kırmızı biberler, üreticiler tarafından özel olarak toplanarak kurutulmak üzere kesiliyor.

6 gün boyunca güneş ile kuruyan biberler kıyılmak üzere yeniden toplanıyor. ‘Ovaazatlı Toz Biberi’ yoğun C vitamini içermesi nedeniyle sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Kalp krizi riskini azalttığı, grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği, hazmı kolaylaştırıldığı, zihni olumlu etkilediği, kan dolaşımını hızlandırıldığı, iştah açtığı, idrarı artırdığı, böbrek, dalak ve pankreası olumlu etkilediği yapılan araştırmalarla  biliniyor.

1500 ton biber ile iç ve dış piyasaya üretim yapılıyor

Her mahallesi ile adeta ayrı bir fabrikayı barındıran Mustafakemalpaşa’nın Ovaazatlı Mahallesi’nde 7 bin dönüm kırmızı biber ekim yapılıyor. Ekilen biberlerin yüzde 20’si salçalık, yüzde 80’i toz biber olarak ayrılıyor. Yıllık 1500 ton olarak iç ve dış piyasaya ihracat yapılıyor.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kenar, “Bölgemiz üreticilerinin emekleri ve devletimizin destekleri sayesinde senelerdir marka haline gelen Ovaazatlı toz biberimiz bu senede bereketiyle, lezzetiyle sofralarımızı süslüyor. İlçenin yöresel lezzetlerini dünyaya tanıtma çalışmalarını sürdürüyor. Mustafakemalpaşa, doğası, tarımı ve insanıyla Türkiye’nin güzide ilçelerinden biri. Yerli yabancı tüm turistlerimizi ilçemize lezzetlerimizi tatmaya bekliyoruz” dedi.