#

Türkiye

Sarıbal’dan Dünya Çiftçi Kadınlar Günü mesajı

Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan CHP Genel Başkan Başdanışmanı, Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, ülkemizde kadın çiftçilerin, özellikle de mevsimlik tarım işçisi kadınların, sömürü çarkında en fazla ezilen kesim olduğunu belirtti. Sadece ülkemizde değil dünyada kadınların tarımsal üretimin belkemiğini oluşturduğunu kaydeden Sarıbal, CHP iktidarında, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kadın çiftçileri sosyal güvenceye kavuşturacaklarını söyledi.

Sarıbal’ın 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yayınladığı mesaj şöyle:

“Birleşmiş Milletler, kadın çiftçilerin ‘tarımsal alanda, kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretimi ve güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan’ dolayı 2008 yılından itibaren 15 Ekim tarihini Dünya Kadın Çiftçiler Günü olarak ilan etti.

Gerçekten de hem tarımsal üretimde hem gıda üretiminde kadınların katkısı çok büyük. Dünyada tarımsal iş gücünün %43’ünü kadınların oluşturduğu biliniyor. Ülkemizde de çalışan her 4 kadından 1’i tarım alanında çalışıyor.

Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimin belkemiğini oluşturan kadınlar maalesef sömürü çarkının dişlileri altında en fazla ezilen kesim aynı zamanda. Özellikle mevsimlik tarım işçisi olarak tarımda çalışan kadınların hali içler acısı. Bir yandan yemek, temizlik, çocuk bakımından sorumlular, bir yandan tarlada çalışmak zorundalar. İş güvenceleri, sosyal güvenceleri, mesai saatleri yok. Doğru dürüst bir gelire sahip değiller. Her türlü olumsuzluğa karşı korumasız durumdalar.

Bugün tarımda çalışan kadınların yüzde 95’i hiçbir sosyal güvenceye sahip değil. Bu kadınlar 16-17 saat tarlada çalışıyorlar ama sosyal güvenlik sisteminin dışındalar. Sigortalı yani BAĞ-KUR’a kayıtlı kadınlar ise 1.669 aylık prim ödemek zorunda. Ama bu yüksek primi çoğu ödeyemediği için bugün sosyal güvenceleri yok.

Yüksek prim miktarı yetmezmiş gibi prim ödeme sayısı arttırıldı. 2008 tarihine kadar aylık 15 gün olan sigorta ödemesi 2020’de 27 güne çıkarıldı. 2023 yılında ise 30 güne çıkarılacak. Yani çiftçiler 2008 yılında 15 günlük prim yatırdığında tam ay prim yatırmış sayılırken, 2023’ten itibaren 30 gün prim yatırmak zorunda kalacaklar. Ürettiğinden para kazanamayan çiftçi prim ödeyemiyor ve sosyal güvenlik sisteminden çıkıyor. Dolayısıyla kadın çiftçiler de BAĞ-KUR sistemine dâhil olamıyor.

Kadınlar tarımın bel kemiği

Kadınlar olmazsa tarımsal üretim olmaz. Kadın çiftçiler tarımsal üretimin belkemiği. Bugün soframıza gelen gıdanın üretilmesinde küçük aile işletmelerin ve orta ölçekli işletmelerin payı yüzde 70 ile 80 arasında. Bu bile kadınların tarımsal üretimde ne kadar önemli olduğunu gösteren bir veri. Öncelikle bu kadınların mutlaka sosyal güvenceye sahip olması gerekiyor.

Cumhuriyetin Kurucu Partisi olarak, tarımsal üretimi stratejik bir alan olarak görüyoruz. AKP’nin gözden çıkardığı ülke tarımını ve çiftçisini hak ettiği yere getirmek için bütün çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bunların başında da kadın çiftçilerimizi sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak olacak. CHP iktidarında kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini sağlayarak, kadın çiftçilerimizi sosyal güvenceye kavuşturacağız ve emeklerinin hakkını alacakları bir düzeni mutlaka kuracağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, bütün kadın çiftçilerimizin 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Gününü kutluyor, ülke tarımına halkımızın gıda güvencesine verdikleri katkıdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın