#

Türkiye

SGK binalarının önünde EYT kuyruğu

EYT düzenlemesi sonrası farklı illerde SGK binası önünde uzun kuyruklar oluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam EYT’de yaş şartı olmayacağını ve ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını açıklamasının ardından SGK binasında büyük yoğunluk yaşanıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar prim günlerini hesaplatmak için SGK binaları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Kurum içerisinde yaşanan yoğunluk karşısında SGK İl Müdürlüğü yöneticileri danışma servisleri sayısını artırarak vatandaşların taleplerini yerine getiriyor.

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından EYT düzenlemesi bekleyen vatandaşlar sabahın ilk ışıkları ile birlikte SGK binalarının önüne gittiler. Samsun’da SGK binası önünde ve içerisinde insan kalabalığı yaşandı. Askerlik borçlanması, emeklilik hesaplaması gibi işlemlerini yaptırmak isteyen vatandaşlar, 40’arlı gruplar halinde bina içerisine alındılar. SGK Samsun İl Müdürü Ünal Kaya da kurum bahçesine çıkarak vatandaşları sıraya yerleştirip, işlerin hızlanmasını sağladı.

“43 yaşında emekli oluyorum, EYT olmasa 12 yıl daha bekleyecektim”

EYT düzenlemesi olmasa 12 yıl daha beklemek zorunda kalacağını ifade eden 43 yaşındaki Muhammet Arslan, “Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Eğer EYT düzenlemesi olmasaydı 12 yıl daha bekleyecektim. 28 yıl çalıştım. Düzenlemeyle birlikte 43 yaşında emekli oluyorum. Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederim. Allah başımızdan eksik etmesin. Bugün de SGK’da çok yoğunluk var. Önceden kuruma rahat girerken artık içeriye sırayla alıyorlar” dedi.

“EYT düzenlemesi ile 55 yerine 43 yaşında emekli olacağım”

Düzenleme ile 55 yerine 43 yaşında emekli olacağının altını çizen Kadir Öztürk, “Ben EYT düzenlemesinden yararlanıyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı sunuyorum. 1996 yılında sigorta girişim vardı. Günümü ve çalışma yılımı doldurdum. Yaş dolayısıyla EYT’yi bekliyorduk. EYT düzenlemesi olmasa 55 yaşında emekli olacaktım. Şu anda 43 yaşında emekli oluyorum” diye konuştu.

 

“EYT kaybettiğimiz hakkın geri alınmasıdır”

SGK’ya başvuranlardan Özkan Kaplan, “EYT kaybettiğimiz hakkın geri alınmasıdır. Hükümetin yaptığı çalışmalara teşekkür ediyorum. Ben Bağ-Kur’luyum ve buradan başlangıcım var. Son bin 261 hizmet yoğunluğu hangisindeyse o koldan emekli olabiliyorsun. Bu ayrımcılığın kaldırılması gerekir diye düşünmüştüm” dedi.

“İnsanların beklentisinin karşılandığını düşünüyorum”

EYT’den memnun olduklarını söyleyen Ahmet Avşaroğlu da, “Benim askerlik borçlanmamız vardı. Onu yapılandırmıştık ve yatırdık. 6 aylık bir prim eksiğimiz var. O da dolunca emekli olacağız diye düşünüyorum. Ne kadar mutlu olunabilirse o kadar mutluyum. Şu anda aktif çalışanız. 46 yaşındayım. Yine çalışmaya devam edeceğim ve ülkeye katma değer sağlayacağız. EYT’de beklenilen aynısı oldu. İnsanların beklentisinin karşılandığını düşünüyorum. Herkes primleri ve eski kanunu biliyordu ama sadece yaşa takılıyorlardı. Yaşta da Cumhurbaşkanı sınırlandırma getirmediği için insanların memnun olduğunu düşünüyorum. Kim çalışır, kim çalışmaz bilmiyorum ama ona da insanlar kendi karar verecek” şeklinde konuştu.
Mehmet Sağlam ise, “EYT’de yaş sınırı 48-50 idealdi. Çünkü bugün 43 yaşındaki adamda emekli olacak. Devlete yük olduğunu düşünüyorum ama sevindik. Yine çalışmaya devam edeceğim” diye konuştu.
Öte yandan, sabahın erken saatlerinde başlayan yoğunluk, memurların öğlen paydosunda da çalışmasıyla kısa süre içerisinde sona erdi.

“Çok büyük bir yeni yıl hediyesi oldu”

Uzun süredir çalışmadığını belirten Şennur isimli vatandaş mutluluğunu dile getirdi. Kararı, yeni yıl hediyesi olarak nitelendiren Şennur isimli vatandaş, “Uzun bir zamandır çalışmıyorum. Güzel haberi aldık. Az bir günüm kalmıştı, borçlanma yapmam gerekiyor, onun için buradayım. Kısmetse emekli olacağım inşallah. Mutluyum tabi mutlu olmaz mıyım, yıllardır beklediğimiz haberi dün akşam yılın son günlerinde yeni yıla girmeden aldık. Benim için çok büyük bir yeni yıl hediyesi oldu. Bütün EYT’liler için büyük bir yeni yıl hediyesi oldu. Evet, keşke son zamana, son 2 gün kala yayınlanmasaydı. Akşam girdim sisteme yapmaya çalıştım, ama sistemden yapamadım yoğunluktan dolayı” dedi.

“Sabah 06.00’da geldim”

Eskişehir’in Seyitgazi İlçesinden gelen Hidayet Koca, kararın mükemmel olduğunu değerlendirerek şöyle konuştu;
“Mükemmel bir şey, çok mükemmel. Yaş 58 gözüküyordu 47’ye düştü. Sevindim çok sevindim. Millet adına çok sevindim. Ben buraya sabah 06.00’da geldim. Ani bir açıklama oldu, galiba bilgisayar sistemi çökmüş. Planlı bir açıklama olsaydı daha iyi olurdu, bunlar yaşanmazdı ve bekleme olmazdı. Bence normal sistem de çökebilir sırada da bekleyebiliriz. Sonuçta bir karşılığı var.”

“Bir aydır E-devlet üzerinden girmeye çalışıyorum”

Sabah 07.00’dan itibaren SGK binası önünde beklediğini belirten Behram Kaya, 1 aydır E-devlet üzerinden borçlanma işlemi yapmaya çalıştığını, fakat başarmadığını belitti. Kararla ilgili Kaya, “Sabah 07.00’den beri buradayım. Soğuk. Arayışlar içerisindeyiz, bakalım olacak mı olmayacak mı daha belli değil, bayağıdır bekliyoruz. Emekli olsam ne olacak, yetmeyecek ki zaten yine çalışıyoruz. Çalışabilirsek tabi iş bulursak çalışacağız. Benim gibi binlerce milyonlarca insan var. Bir aydır E-devlet üzerinden girmeye çalışıyorum, borçlanma yapmak istiyorum yapamıyorum” diye konuştu.