#

Dünya

Dünya’dan Türkiye’ye destek mesajları

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Dünya ülkeleri tarafından Türkiye’ye yardım sağlanması için harekete geçildi.

“AB, Türkiye ve Suriye ile destek içinde”

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yaptı. Türkiye-Suriye sınırında kaydedilen deprem nedeniyle derin üzüntü duyduğunu söyleyen Metsola, “Hayatını kaybedenler, enkaz altında kalanlar, kurtarılanlar ve hayat kurtarmak için çalışanlar aklımda. Avrupa bu zor durumda, Türkiye ve Suriye’deki halkın yanında bulunuyor” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de, Türkiye ve Suriye’de can kayıplarına neden olan şiddetli sarsıntının ardından derin üzüntü duyduğunu belirterek, “Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralıların ise en kısa sürede iyileşmesini temenni ediyorum. AB, sizlerle tam bir destek içinde” açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell de Türkiye’de meydana gelen deprem nedeniyle sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yıkıcı deprem bu sabah Türkiye ve Suriye’yi sallayarak yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Duygu ve düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye ile birlikte. AB yardıma hazır” ifadelerine yer verdi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı:

Türkiye’ye yardıma hazır olduklarını ve 2 adet IL-76 yardım uçağını arama kurtarma birimleriyle göndermeye hazır olduklarını duyurdu.

Tayvan’dan Türkiye’ye 200 bin dolarlık destek

Tayvan yönetimi, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından depremzedelere 200 bin dolarlık yardım sağlanacağını duyurdu.

Tayvan Dışişleri Bakanı Wu Zhaoxie adına Dışişleri Bakanlığı Asya ve Afrika İşleri Dairesi Başkanı He Zhongyi, Türkiye’de yaşanan depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayınladı. Türkiye’nin Tayvan’daki Temsilcisi Muhammed Berdibek’i arayıp taziyelerini ileten Zhongyi, Tayvan yönetimi olarak mümkün olan tüm yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Tayvan, 2011’de Elazığ’da kaydedilen 6.5 büyüklüğündeki depremde de Türkiye maddi destek sağlamıştı.

“Desteğe hazırız”

ABD, Türkiye’ye destek mesajı verdi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ve Suriye’de can kayıplarına neden olan deprem nedeniyle endişe duyulduğu kaydedilirken, “Türkiye’ye gerekli duyulan her türlü yardımı sağlamaya hazırız. ABD Başkanı Joe Biden, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal hükümet ortaklarına etkilenen bölgelere yardım sağlanması için talimat verdi. Türkiye hükümeti ile koordineli şekilde mevcut durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

DATÜB yardım seferberliği başlattı

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, Türkiye’de 10 ili etkileyen deprem sonrası başsağlığı mesajı yayımlayarak yardım seferberliği başlattıklarını belirtti.

Başkan Kassanov mesajında, “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem de acı kayıplarımız vardır. Bizler Ahıskalı Türkler olarak hem Türkiye’de faaliyet gösteren teşkilatlarımız hem de dünyanın 10 ülkesinde acil eylem planımızı Türkiye’ye yardım için harekete geçirdik. Teşkilatlarımızla Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk Milleti’nin yanındayız” ifadelerini kullandı.

Aliyev’den Türkiye’ye taziye mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Türkiye’nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberinin kendisini ve Azerbaycan halkını derinden üzdüğünü belirten İlham Aliyev, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor; size, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına derin hüzünle taziyelerimi sunuyorum. Yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum. Allah rahmet eylesin.”

“Azerbaycan her zaman Türkiye’nin yanındadır”

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından yayınlanan taziye mesajında, “Türkiye’nin Kahramanmaraş şehrinde meydana gelen şiddetli deprem sonucu can kaybı ve yıkım olduğu haberini derin bir üzüntü ile öğrendik. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına derin hüzünle başsağlığı diliyoruz. Azerbaycan her zaman Türkiye’nin yanındadır” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve birçok ilde hissedilen depremin etkilerini azaltmak için Türkiye’ye yardım eli uzattı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı üzerine, Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı’na bağlı 370 kişilik arama kurtarma ekibi Türkiye’ye gitmek üzere Bakü’den yola çıktı. 370 kişilik ekibi ve malzemeleri taşıyan 3 uçak, Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’ndan Adana’ya gitmek üzere yetkililer tarafından uğurlandı.

Türkiye’de meydana gelen şiddetli depremin etkilerini azaltmak üzere Olağanüstü Haller Bakanlığı’na bağlı 370 kişilik ekibin yola çıkmak üzere hazırlandığını belirten Olağanüstü Haller Bakan Yardımcısı Etibar İsmayılov, “Ekiplerimiz ve özel eğitimli kurtarma köpekleri gerekli teçhizatla kardeş Türkiye’ye gönderiliyor. Umarım kardeşlerimize yardımımız dokunur. Biz bugün de onların yanındayız. İlk olarak 370 kişilik ekip teçhizatla birlikte, biri kargo uçağı olmak üzere 3 uçakla Türkiye’ye gidiyor” dedi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’ten Türkiye’ye taziye mesajı

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, iklim değişikliğinin, çevre felaketlerine neden olduğunu ve bunun sadece tek bir bölge veya ülke için geçerli olmadığını ifade ederken, uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı. Kahramanmaraş şehrinde 04.17’de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Türkiye’ye taziyelerini ileten Şerif, birlik mesajı verdi. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileyen Şerif, Türkiye’ye mümkün olan her yolla destek olmaya hazır olduklarını da söyledi.

Zelensky’den Türkiye’ye başsağlığı mesajı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından farklı ülkelerden Destek mesajları geliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla başsağlığı mesajı gönderdi. Zelenskiy, “Bu zor zamanlarda Türkiye’nin yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, depremin ardından iletişime geçtiğini ifade ederek, “Müttefikimiz Türkiye ile tam dayanışma içerisindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile iletişimdeyiz. NATO müttefikleri destek için hazırlanıyor” açıklamasını yaptı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, “Hindistan, Türkiye ve Türk halkının yanında. Gerekli yardımı sağlamaya hazırız” dedi.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, “İsrail olarak mümkün olan her şekilde yardıma hazırız. Bu can yakıcı dönemde kalbimiz Türkiye ile birlikte” ifadelerini kullandı.

Hollanda’dan Türkiye’ye yardım

Hollanda, depremin ardından Türkiye’ye arama kurtarma ekibi gönderiyor. Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra açıklamasında, “Arama kurtarma ekibinde polis ve askeri personelin yanı sıra ilk yardım görevlileri, itfaiye erleri yer alıyor. Türkiye ve Suriye’den gelen haberler karşısında şoke olduk. Kalbimiz hayatını kaybedenlerin aileleri ve yararlılarla” ifadelerini kullandı.

Rusya, arama – kurtarma ekipleriyle birlikte 2 uçağı hazırda bekletiyor

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Il-76 tipi uçakla birlikte arama kurtarma birimlerinin hazır bekletildiği aktarılarak Türkiye’ye yardım için birimlerin alarma geçirildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada, “Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’na ait 2 adet IL-75 uçağı, kurtarma ekipleriyle birlikte yardıma hazır. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tarafından 100 uzman ekibi alarm konumuna geçirildi. Rusya, zor durumdaki dostlarına her zaman yardıma hazırdır” denildi.

İngiltere’den başsağlığı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye ve Türk halkının yanında olduklarını ifade ederek, “Birleşik Krallık olarak elimizden gelen her şekilde yardıma hazırız” dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Hissein Brahim Taha ise Türkiye’ye başsağlığı mesajı gönderdi. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyen Taha, Türkiye’nin yürüttüğü arama kurtarma çalışmalarını övdü.