#

Haber

Bursa’ya yeni meydan

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleme çalışmaları tamamlanan Ertuğrulbey meydanının açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Bursa Milletvekili adayı Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili adayı Efkan Ala’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışa, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve AK Parti Bursa Milletvekili adayları katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş burası çok özel bir bölge 

Her şehrin çok önemli noktaları vardır. Bursa deyince de akla gelen ilk yerlerden bir tanesi Hanlar Bölgesi’dir. Burası gerçekten çok özel bir bölge. Bildiğiniz gibi bundan 3, 3 buçuk yıl önce Covid-19 sonu itibariyle biz bir yola çıktık. Hanlar bölgesinde tabii ki önceki başkanlarımız döneminde yapılmış hanlar bazında yapılan güzel çalışmalar vardı. Bu özel mekanın ortaya çıkarılmasıyla alakalı bir hedefimiz vardı. Ama bunu biliyorduk ki çok maliyetli bir iş, çok pahalı bir iş. Hukuki anlamda çok sıkıntılı bir iş ve ben öncelikle hazırladığım projeyi sayın cumhurbaşkanımıza açtım. Murat Kurum bakanımıza açtım ve hamdolsun bugün geldiğimiz noktada çok ciddi mesafeler aldığımızı ifade etmek istiyorum.

Bu projeye hayır dediler 

Hepinizin bildiği gibi Zafer Plaza’dan başlamak kaydıyla Ulu Cami bölgesine kadar yıkımları gerçekleştirdik. Birileri bu projeye her şey olduğu gibi hayır dediler. Planına bile onay vermediler. Siz bunu aceleye getiriyorsunuz dediler. Acele Kamulaştırma kararına gerek yok dediler. Sayın Murat Kurum bakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan aldığımız destekle tabii yerelde milletvekillerimizin destek ve katkılarıyla nihayetinde öncelikle kamulaştırmalar bitti. Ve o binaların yıkılma anlarını tek tek hatırlıyorum. Tabir yerindeyse kibrit kutusu gibi hepsi devrini verdi. O kadar kolay yıkıldı ki sanki yıkılmaya her an hazırmış gibi nihayetinde bunun bir rant projesi olmadığını ifade ettik.

Tabii hanlar çok özel dedik. Buranın içerisinde 14 tane han, bir Bedesten, 13 tane açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı en büyüğü ve en sembolü Ulu Cami olmak üzere 21 tane cami, 177 sivil mimarlık örneği. Yapı, bir okul ve 3 türbenin olduğu yaklaşık 480 dönümlük bir alan. Vallahi Bursa’ya sadece Hanlar Bölgesi yeterli. Başka tarihi ve turistik yerlerimizi geçtim. Sadece Hanlar bölgesi yeter.

Efgan Ala; Bursa’ya değil dünya’ya farklı hazinemizi yeniden armağan ediyoruz

Biz Hanlar bölgesini açığa çıkararak sadece Türkiye’ye, Bursa’ya değil dünyaya farklı hazinemizi yeniden armağan ediyoruz. Burası bir dünya şehri. O bakımdan ne yapsak azdır, görevimiz böyle bir şehre karşı bitmez. Ama sizden istirhamım şu. 15 gün sonra sandığa gidiyoruz. Bütün kardeşlerimize lütfen anlatın. Yapacağımız tercih. Türkiye’nin önünde 5 yıl daha güzel hizmetlerin yapılabileceği bir dönem mi olacak? Istikrarın adı kim? Recep Tayyip Erdoğan değil mi? Türkiye’de yine istikrar devam edecek ve Türkiye hizmetlerle mi buluşacak? Yoksa her sabah kalktığında bu kaos masasının o ona şunu dedi, bu buna, bunu dedi, sonra masadan kalktılar, kumar masası dediler sonra da masaya tekrar oturdular hikayeleriyle mi 5 yıl geçecek? Asıl mesele Türkiye’nin önü açılacak mı? Arkası desteklenecek mi? Yoksa Türkiye 5 yılını 90’lı yıllarda olduğu gibi kavgayla, gürültüyle, dedikoduyla ve uyuşmazlıkla mı geçirecek?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bir millet tarihine nasıl sahip çıkar bunu görüyoruz 

Çıkınca görebiliyorum. Yine arabanın başındaki kalabalık buradan fazla. İlgi orada. Türkiye’nin otomobilinde. Değerli kardeşlerim bugün bir millet tarihine nasıl sahip çıkar. Bir millet geleceğe giderken geçmişini nasıl önemser onun en güzel örneklerinden bir tanesini açılışını gerçekleştiriyoruz. Hanlar bölgesinin o çirkin yapılarının yıkılması, bu bölgenin açığa çıkarılmasıyla ilgili ilk sunumu ben bir kabine toplantısında Murat Kurum Bakanımızdan dinledim. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve kabineye Bursa’da yaptıkları bu önemli işi anlattılar. Ilk gördüğüm anda vuruldum dersem abartmış olmam. Toplantı bitti Murat Kurum Bakanımızın yanına gittim. Dedim ki Sayın Bakanım Allah razı olsun. Şu tarihi böyle ortaya çıkarabilmek, bu ecdadımızın bize miras bıraktığı ve bu ülkeyi ilelebet payidar kılacak, çocuklara bırakacağımız en önemli tapu bu tarihi eserleri böyle ihya etmeniz Allah sizlerden razı olsun dedim. Bunu Türkiye’ye anlatın dedim. Sayın Bakanımız tabii şu anda çok meşgul. Deprem bölgesiyle ilgileniyor, İstanbul’la. Ilgileniyor. Ama bir kardeşi olarak ve Bursa milletvekili adayı olarak şimdi bugün bu eserin açılışında bulunmak beni gerçekten çok mutlu etti.

Biz geçmişimize sahip çıkıyoruz”

Biz geçmişimize sahip çıkmanın ne demek olduğunu gayet iyi bilen bir iktidarız, bir siyasi hareketiz. O geçmişe sahip çıkmazsak geleceği hedefleyemeyeceğimizi bilen bir siyasi hareketiz. Bakınız bugün burada Bursa’nın en güzel değerlerinden bir tanesinin çevresini düzenledik. Bu meydanı ortaya çıkardık. Işte bölgede o kirli çirkin yapılaşmalar yıkıldı, tarihi eserler bir bir ortaya çıkıyor. Ama biz bunu sadece Bursa’da mı yapıyoruz? Türkiye’nin herhangi bir noktasına gidin. Biz iktidar olduğumuzda yıkılıp yüz tutmuş bütün tarihi eserleri biz 2002 yılından itibaren ihya etmeye başladık.

“Pazarlık siyasetini herkes görüyor” 

Pazarlık siyasetini görüyorsunuz değil mi? Kirli pazarlık siyasetini. Adam çıkıyor sana iki tane bakanlık verdim. Cumhurbaşkanı yardımcılıklarını karpuz dilimi dağıtır gibi dağıtıyor. Onun milletvekillerini şu listeye koyuyor. Bu milletvekillerini öbür listeye alıyor. Bunu niye yapıyor biliyor musunuz? Sadece iktidara gelebilmek için yapıyor. Ben o iktidar koltuğunu bir yere geçireyim. Bunun derdiyle siyaset yapıyor. Ama biz ne siyaseti yapıyoruz. Hizmet siyaseti yapıyoruz. Biz size aşığız ya. Biz size sevdalıyız. Bu millet hizmetin de, yatırımın da en iyisine Layık ve biz size hizmet etmekten şeref duyuyoruz. Ama bu kirli pazarlıkları o kadar ileri noktalara götürdüler ki.