#

Haber

Asgari ücret ne kadar olacak? işte konuşulan oranlar

Gözler asgari ücrete çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Kabine’nin ilk toplantısı sonrası asgari ücret zammının belirlenmesi için çalışmaların başlayacağını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı seçim döneminde asgari ücretliye, memura ve emekliye verdiği sözleri hayata geçirmek için kolları sıvadı. Peki memur  maaşı ve emekli  aylıklarında artışlar ne kadar olacak?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Eski Çalışma Bakanı’nın verdiği bir müjde vardı. Asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olacağıydı. Şu anki kurlarda 11 bin 500’ler seviyesinde. Haziran sonu itibarıyla seviyenin biraz daha yükseleceğini düşünüyoruz. Burada referans alacağımız değer kamu işçilerine yapılan yüzde 45’lik zam.

8506 TL seviyesi şu anda düşük kaldı. Bu dönemde ciddi artışı asgari ücret, memur ve emeklilerde bekliyoruz. Asgari ücrette en az yüzde 45’lik zammı bekliyorum. Bu kamu işçilerine yapılan zam hem kamu işçilerine yapılan zamma referans hem de dolar kurundaki 500 dolar seviyesi tahminine göre uyacak.

Asgari ücret 8506 TL, dolar bazında bir önceki döneme 455 dolardı, bu da bir rekordu. Daha önce biz enflasyon oranına göre tahminde bulunuyorduk. Mayıs ayında ciddi düşüş oldu. Aylık artış 0.04 olarak gerçekleşti. İlk defa yüzde 40’ın altına geriledi. Enflasyona göre artış yaparsak yüzde 15’ler seviyesinde olacak. Biz oranlamayı yüzde 20’ler seviyesinde başlatıyoruz ki enflasyon artı sosyal refah payı artışı yapılsın.