#

Gündem

Sivrisinekler hastanelik ediyor

İstanbul’da sivrisinek şikayetleri arttı. Çok sayıda vatandaşın sivrisinek ısırığı nedeniyle oluşan kaşıntı ve yara şikayetiyle hastanelere başvurdu. Şikayetlerin bu yıl erken başladığını belirten uzmanlar, su birikintilerinin kurutulması ve ilaçlama yapılması gerektiğini belirtiyor.

Son günlerde İstanbul’da sivrisineklerden kaynaklı kaşıntı ve yara şikayetiyle hastanelere başvuruların arttığı rapor edilmiştir. Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde dere çevresindeki sokaklarda artan sivrisinekler nedeniyle mahalle sakinleri çocuklarda daha sık görülen kaşıntı ve yaralar yaşadıklarını belirtmiştir. Mahalle sakinleri, ilaçlamaların yeterli olmadığından şikayet etmişlerdir.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison, sivrisineklerin genel olarak hastalık taşıdıklarını, ancak Asya kaplan sivrisineklerinin daha tehlikeli olduğunu belirtmiştir. Asya kaplan sivrisineklerinin giysilerin üzerinden bile kan emebildiğini aktaran İyison, vatandaşlara su birikintileri olan yerlerden uzak durmaları tavsiyesinde bulunmuştur. Sivrisineklerin su birikintilerine yumurtalarını bıraktığını ve ilaçlamanın daha sık yapılmasının gerekli olduğunu vurgulamıştır.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, sivrisinek ısırıklarının ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini ve bazı sivrisinek türlerinin oldukça agresif olduğunu ifade etmiştir. Kutlubay, vatandaşların koruyucu önlemler almasını ve sivrisinek ısırıklarına karşı tedavi yöntemlerini kullanmalarını önermiştir.

Önder Yüksel Eryiğit, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Daire Başkanı, sivrisinek ve vektörlerle mücadelenin kültürel, biyolojik, fiziksel ve kimyasal alanda yürütüldüğünü belirtmiştir. İstanbul’da 210 bin üreme kaynağı olduğunu ve çoğunun insan eliyle ürediğini ifade etmiştir. Eryiğit, özellikle kırsal bölgelerde, su birikintilerinde ve yazlık bölgelerde sivrisinek yoğunluğunun arttığını vurgulamıştır.

Vatandaşların sivrisineklere karşı su birikintilerini önlemesi, pencerelere sineklik takması, sivrisinek kovucu spreyler kullanması ve vücutlarına bitkisel birtakım yağları sürebileceği önerilmiştir.