#

Ekonomi

Albayrak açıkladı: Gıdada fiyat artışına önlem

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Fiyatlara karşı haftaya önemli adımlar atacağız” açıklaması yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomideki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

2019 Türkiye için enteresan bir yıl olacak. Davos’ta bunu gördük. Küresel ve bölgesel koşullar bunu gösteriyor. Bu durum Türkiye için fırsatları beraberinde getiriyor.

Türkiye’nin 2019 yılında ve gelecekte önünü açık olduğunu belirten Hazine ve Maliye BakanıBerat Albayrak, son dönemde atılan adımların olumlu etkilerinin görüldüğünü, önümüzdeki yıllarda bunun değerinin daha da çok anlaşılacağını ifade etti. Bakan Albayrak, yerli yabancı tüm paydaşlara atıfla, ekonominin iyi gittiği dönemlerde son sürat giden, dalgalanma dönemlerinde ise aşırı fren yapanlara sert çıktı.

Ekonominin tüm aktörlerine seslenen Albayrak, `Giderken son sürat, dururken kökleyerek fren. Yok öyle… Ekonomi oyuncak değil. Ekonominin paydaşlarının ekonomiyle oyuncak oynamasına izin vermemek lazım. 82 milyonu ilgilendiren bir konu` dedi.

“BAĞIŞIKLIĞIMIZ ARTTI”

2018 yeni sistemi tecrübe yılı olacak. Atılan adımlar 2019 ve 2020 için bağışıklığımızı artırdı. 2018’in temmuz ağustos ayında kısa süreli de olsa hasar verdi,,en bir dönem yaşandı. Bunu 6 ay gibi kısa sürede atlattık. Toparlanma süreci beklediğimizden hızlı yaşanıyor. Bütçe disiplini yüzde 2’lerde gerçekleşti. Enflasyonla mücadelede, 3 ayda yüzde 12 enflasyon olduğu bir periyoda rağmen yıl sonunu yüzde 20’lerde tamamladık. Ocakta da bunu gördük. Hedeflerimizin altını tutturuyoruz. Cari dengelenme tarafında ilk defa bu kadar güçlü dengelenme yaşandı. Risk primi (CDS) ise 300^ü kırdı. Hatta şu an 297’leri gördük. Kolay değil, zor bir dönemi ağır saldırıya, operasyona rağmen atlattık. Ekonomide güçlü iyileşmeyi bahar aylarında göreceğiz. Seçim öncesi ulaştığımız verilere bakıldığında bunu gördük. Seçim sonrası iyileşme daha güçlü olacak.

2019 büyüme hedefimiz yüzde 2.3. Bu hedefi çok rahat tutturacağıma inanıyorum.

FED’in aldığı son kararlar neticesinde de 2019 pozitif görünüyor.

2019’un Ocak ayındaki gıda terörü konusu önemli. Enflasyonun %6.5’i gıda fiyatlarındaki artıştan geliyor. Gıdada hiçbir değişim yaşanmasa. Tüm kalemlerdeki artış aynı kalsa enflasyon yüzde 18.8’lere geliyor. Bu da gıda terörünü bize anlatıyor. Gıda terörü diyorum çünkü boğazımıza kastediyorlar. Ülkenin canına kastediyorlar, mutfağına boğazına mı kastetmeyecekler. Yaşananlar spekülatif, birileri tarafından kullanılıyor. Bunun siyasi ayakları da var.

Cumhurbaşkanımız da (Recep Tayyip Erdoğan) net konuştu. Haftaya adım atmaya başlıyoruz. Belediyelerimizle birlikte, çok uygun fiyatla ürünlerin satışının planlarını yapıyoruz. Tarlada 2 liralık domates , şehre geliyor 8 lira. Öyle birşey var mı? Orta ve uzun vadede sadece hal yasası değil yasal düzenlemeler de olmak üzere adım atacağız. Tarladan sofraya fiyatları düzenleyeceğiz.

Ayrıca seracılıkta yeni bir döneme gireceğiz. Haftaya Ziraat Bankası paket çıkaracak. Verimli yatırımlar noktasında. Serada kamu olarak stratejik yatırımlar geliyor. Önümüzdeki kış bunu göreceğiz, seralar da komisyoncular da kafasına göre iş yapamayacak.

IMF sorusu gelince buna gülümsemeyle karşılık veren Albayrak, `Türkiye`nin IMF’ye ihtiyacı yok. Geçen yıl dalgalanmanın yaşandığı Ağustos ayında bile yoktu. Bugün hiç yok. IMF Arjantin’e girdi, Arjantin ne noktada, görüyoruz. Ama bakın Türkiye şimdi ne noktada` dedi. IMF konusunun siyasi ayağına da işaret eden Albayrak, şunları kaydetti: `Muhalefet hiçbir şey üretemediği için konuyu farklı yere çekmek için bu konuyu açıyor. Türkiye’de seçin döneminde bile çözüm üretemeyen muhalefet IMF konusunu gündeme taşıyor. Bu da siyasi noktası.`

İŞ BANKASI TARTIŞMASI

İş bankası konuşmasının doğru zeminde yapılması lazım. Meclis bu konuda adım atabilir. Böyle bir adım atılırsa sahiplik ve  kurumsallık açısında daha güçlü bir resim çıkar. İş bankası zaten çok kurumsal bir marka kamuya geçerse ( if) hem yerli yabancı yatırımcı nezdine daha iyi bir algı çıkar. Bakınız Zirat bankası , gayet iyi performans gösteriyor. İş bankası zaten Türkiyenin en iyi bankalarından biri. Eğer kamuya geçerse olsa olsa daha iyi bir sermaye yapısına kavuşmuş olur.

Atatürk’ün emanetinin yeniden hazineye geçmesi daha iyi olur