#

Bursa

AQUILA yerli pilotlar yetiştirecek

TÜRKİYE’NİN PİLOTLARI AQUILA’YA EMANET

Yerli uçak üretimi için geri sayıma başlayan Bursalı İş İnsanı Mehmet Celal Gökçen’in sahibi olduğu uçak firması Aquila’nın uçuş okuluna özel üretilen yeni modelleri, Bursa Yenişehir Havaalanı’nda hizmete giren uçuş okulundaki yerini aldı.

Türkiye’de uçak üretimi hedefi için 2021 tarihini öngören Celal Gökçen, yerli pilotların yetiştirileceği okulu hizmete açtı. Bursa Uzay ve Havacılık Şirketi’nin bünyesinde hizmete başlayan Fenix Havacılık Okulu, bir yılda uluslararası yetkinliğe sahip 250 pilot yetiştirecek. Türk havacılık sektörünün gelişmesi, ihtiyaç duyulan pilotların yetişmesi ve sivil havacılığın yaygınlaşması için stratejik davranan Gökçen, sektörün özel markası AQUILA uçakları ile yine dünya pilot eğitimi fiyatlarının altında özel fiyatlandırma politikası izliyor.

Almanya’nın alanında dünyanın öne çıkan markası olan AQUILA’yı Türkiye’de Türk Kartalı olarak üretmeye hazırlanan Mehmet Celal Gökçen’in, Bursa Yenişehir Havalaanı’nda açtığı uçuş okulunda, 5 turbo model Aquila uçağı eğitim almak isteyen pilot adayların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Fenix Havacılık Okulu’na duyurusu yapılmamasına rağmen kısa sürede 85 öğrenci kayıt yaptırdı.

YERLİ ÜRETİME YERLİ PİLOTLAR GELİYOR

‘Mükemmel Tasarım’ ödüllü eğitim uçağı Aquila, Türk pilotlarını yetiştirmek üzere Yenişehir’deki uçuş okuluna indi. Bursa Uzay ve Havacılık Şirketi’nin sahibi, BPlas CEO’ su Celal Gökçen’in Alman uçak firmasını satın alması ile başlayan yerli ve milli hava yolculuğunda yaşananlar gururlandırıyor.

Celal Gökçen’in, 2016 yılında aldığı Aquila, ilk önce yüksek irtifada ve yüksek performansla uçan turbo motorlu özel modeli ile havacılığa yeni bir soluk kazandırdı. Teknolojik yenilikler ve tasarım çalışmalarını sürdüren Aquila, ardından dünyanın en eski ve prestijli tasarım yarışmasında son on yılın ‘En Mükemmel Uçak Tasarım’ ödülünün sahibi oldu. Yerli uçağı Türkiye’de üstelik de Bursa’da üretmek için zaman kaybetmeden çalışmalarını başlatan Celal Gökçen, Bursa Uzay ve Havacılık Şirketi’ni kurdu. Şirket bünyesinde kurulan Yenişehir’deki hangarda gurur dolu bir gün yaşandı. Celal Gökçen, Fenix Havacılık adıyla uçuş okulunun eğitim sürecini başlattığını açıkladı. İlk eğitim uçaklarını karşılayan Gökçen, çabalarının karşılığını almaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. Gökçen, “Almanya ve Yenişehir’de olmak üzere uçuş okulunu iki ayakta kurduğumuz organizasyonla yöneteceğiz. Bizim uçaklarımız alanının en iyi eğitim uçakları, özellikle de bu yüzden ayrıca mutluyum. Bursa Uzay Havacılık şirketiyle yola çıkıldı, şimdi buradaki uçuş okulunda eğitim verilmesi için Fenix Havacılık ile gökyüzüne yükseleceğiz. Burası profesyonel bir pilot yetiştirme merkezi olacak, bizler ise hayalimizi gerçekleştirmiş olacağız. Yüksek bilgi, birikim ve tecrübeye sahip Fenix ile yakalanan yüksek sinerji beni son derece mutlu etti” diye konuştu.

DÖRT KİŞİLİK TÜRK KARTALI GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Aquila, ile ilgili son yatırım süreçlerini de özetleyen Gökçen, “ Yılda 20-24 uçak üretiyoruz. Şu anda Türkiye’deki imalatımız için gerekli adımları attık. Üretimin buraya nasıl getirileceğini bir plan dahilinde düşünüyoruz. Ancak şu an bile bu sene imalat siparişlerimiz dolu. Önümüzdeki sene için siparişleri aldık bile. Dolayısıyla aralıksız üretimimiz de sürüyor. Üretim sürecini kısmen ve sonra tamamen buraya getireceğiz. Diğer yandan dört kişilik uçak heyecanımız da sürüyor. Önümüzdeki yıl uluslararası Almanya uçak fuarında sergileyeceğiz. Turbo motor üretimimiz için de sertifikasyon süreci bitti. İmalatı başladı. Çok yakında güzel gelişmeleri paylaşacağım” dedi.

AQUILA YILDA 250 TÜRK PİLOT YETİŞTİRECEK

Fenix Uçuş Okulu’nda profesyonel bir kadro ile Ağustos ayında eğitime başlayacak. Şirketin Genel Müdürü İbrahim Gökçe, “Fenix olarak Türkiye’deki sayılı uçuş okullarındanız. Filomuzu Aquila uçaklarımızla birlikte güçlendiriyoruz. Şu anda Türkiye’nin ihtiyacı olan pilotların yetiştirilmesinde lider bir kurum olmak adına biz bu işe başladık. Toplamda Türkiye’nin pilot ihtiyacını karşılamak adına yani yıllık yaklaşık 250 pilota yakın bir pilot yetiştirme kapasitesine ulaşmak istiyoruz, hedefimiz bu. Ağustos ayında eğitim başlıyor. 85 öğrencimizin kaydını aldık. Onları en iyi şekilde Bursa Yenişehir tesislerimizde yetiştirerek havayollarına kazandırmak ve Türkiye’deki sayılı havayollarında istihdam yaratmak istiyoruz” dedi.

Uçuş okulu hakkında bilgiler veren Bursa Uzay ve Havacılık Şirketi İş Geliştirme Koordinatörü Hayrettin Topel ise “ Burası hem BPlas’ın Bursa’da olması nedeniyle uçakların aslında üssü gibi, merkezi gibi bir konuma da sahip olmuş olacak . İki hangarlık alanda kombine bir tesis var. Sadece uçuş okulu değil aynı zamanda hem uçuş okulu hem bakım merkezi bir arada olacak” dedi. Okulun öğrencilerinin nasıl çalışacağını da aktaran Topel, “Uzak mesafelere uçabilecek, yüksek irtifalara seyrü seferlere gidecekler. Almanya’daki bakım ekibimiz de Celal Bey’in sahip olduğu bir tesis dizayn ediyor. Onun burada da bir şubesini açacağız. 28-29 değişik marka ve modelde uçağın bakım yetkisine sahip bu merkez, bize çok daha fazla ve farklı bir iş hacmi de yaratacak” diye konuştu.