#

Dünya

Aşı 2021 sonuna kadar kullanılamayabilir

İngiliz hükümetine bilimsel danışmanlık yapan ve Imperial College of London’da profesör olan Peter Openshaw, şu anda dünyada geliştirilen yeni tip corona virüs (Covid-19) aşılarından herhangi biri onaylansa dahi üretimindeki ölçeğinin büyütülmesinin yaklaşık 9 aylık bir süre alacağını ve aşıların en az Eylül 2021’e kadar halka açık olmayabileceği uyarısını yaptı. Bununla birlikte profesör, yılbaşına kadar üçüncü aşama klinik deneyleri devam eden aşıların en az birinden olumlu sonuç alınacağını ancak bunun normale dönüş anlamına gelmediğini söyledi.

EN AZ 10 MİLYAR DOZ ÜRETİLMESİ GEREKİYOR

Uzmanlar, yeni tip corona virüse karşı etkin bir mücade için, etkili bir aşının yaklaşık 10 milyar üretilmesi gerektiğini daha önce açıklamıştı. Bu kapsamda Profesör Openshaw, Sky News’e yaptığı açıklamada, potansiyel bir aşının halka erişmesinin olası gecikmeleri konusunda uyarılarda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki birkaç ay içinde dünyada 3. aşama insan deneyleri yapan çok sayıda aşının kesinleşmiş sonuçlarını bekliyoruz. Bağışıklık sistemi hakkında bildiklerimize dayanarak, bu aşılar tarafından tetiklenen bağışıklık tepkilerinin. en az birkaç ay, hatta belki yıllarca koruma sağlayacağını düşünüyorum. Umuyorum ki 21/22 kışından önce, elimizde halkın kullanıma açık etkili bir aşı olacak. Ancak insanlar aşının kullanımının onaylanmasını hemen normal hayata dönecekleri şeklinde algılamamalılar. Aşı dağıtım süreci ve üretim kapasitesiyle ilgli şirketler hala araştırma yapıyor ve bunun bir maliyeti olacak.”