#

Ekonomi

AVM’ler yeniden kapanmaya başlayabilir

AVM'ler yeniden kapanmaya başlayabilir

Koronavirüsü salgınında henüz birinci dalga atlatılamazken, ikinci dalganın sağlık sistemini de felç ederek çok daha ağır etkiler bırakmasından endişe ediliyor. Vaka sayıları gün geçtikçe yeniden artmaya başlarken, riskli alan olarak görülen AVM’ler ayakta durmakta zorlanmaya başladı.

‘Normalleşme’ adımlarıyla birlikte açılan AVM’lerden biri kapılarını yeniden kapattı.  Alışveriş Merkezleri Kiralama ve Yönetim Danışmanlık’ın kurucusu Murat İzci, mevcut tabloyu “Üzerimizden bir tsunami geçti, şu anda hasar tespiti yapıyoruz. Yeni planlanan AVM’ler kendilerini pandemiye göre adapte etmek zorundalar, mevcutlar da kiracılarını elde tutmak için çabalayacaklar. Perakendeci yeni AVM’ye girmekte, yeni lokasyon açmakta hiç iştahlı değil. Çok karamsar tablo çiziyorlar, mevcudu muhafaza etmeye çalışıyorlar. Geçen yıl 50 mağaza açan bir abi şu anda 30 kapattım diyor” sözleriyle özetledi.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç‘ın haberine göre Adana’da bir AVM’nin kapandığına dikkat çeken İzci “Bu dönemin çok para kazanma dönemi değil. Perakendeci ile AVM yatırımcısının işbirliği yapma dönemi. AVM yatırımcısı sürekli kötü fabrikatör gibi gösteriliyor. Şu anda çoğu AVM’de kira indirimleri sürüyor ve çoğunda ciro bazlı kiralama var” dedi.

AVM'ler yeniden kapanmaya başlayabilir

İzci, salgında ikinci dalganın gelmemesi halinde ise sektörün yıl sonuna kadar eski seviyelere gelebileceğini ifade etti.

İzci’nin verdiği bilgiye göre Türkiye’de şu anda 434 AVM bulunuyor. Bu alana 58 milyar dolar yatırım olduğunu belirten İzci, 520 bin kişinin istihdam edildiğini, 65 ilde AVM olduğunu söyledi.