#

Dünya

Avusturya’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Avusturya'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Avusturya, koronavirüs vaka sayılarındaki artış üzerine 12 Aralık’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Koronavirüs salgınında Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artış göstermeye devam ediyor. Günlük bazda rekor düzeyde vaka sayısı açıklamaya devam eden ülkeler, önlemlerini de sertleştiriyor. Vaka sayısındaki artışı kontrol altına almaya çalışan Avusturya, yeni önlemler açıkladı.  Günler önce aşı olmayanlara kısıtlamalar getiren Avusturya, ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Bu kararla Avusturya, kış mevsimi öncesi sokağa çıkma yasağı ilan eden ilk Avrupa ülkesi oldu. Pazartesi günü yürürlüğe girecek ve 10 gün uygulanacak olan yasak, 10 gün daha uzatılabilecek. Alınan önlemler kapsamında temel ihtiyaçları karşılamayan tüm mağazalar ve dükkanlar kapalı olacak. Evden çalışması istenen Avusturya halkı, yalnızca acil durumlarda evlerinden çıkabilecek. Yüz yüze eğitim görmesi gereken öğrenciler için ise okullar 12 Aralık’a kadar açık olacak ve karar yeniden değerlendirilecek.

Avusturya Başbakanı Alexander Schallenberg, “Aşı yaptırmış ya da hastalığı geçirmiş kişilere yönelik sokağa çıkma kısıtlaması uygulamamak için çok çaba sarf ettik. Ancak alınan son kararlara rağmen aşıya olan ilgi istenilen seviyeye ulaşmadı. Gelinen noktada yoğun bakım hasta sayılarında ciddi oranda artış yaşandı. Salgına ilişkin durumun ciddiyeti ele almak ve sağlık sisteminin korunması için eyalet başkanları ve uzmanlarla yapılan görüşme sonucunda ülke genelinde herkesi kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması kararını aldık. Pazartesiden itibaren en fazla 20 gün süresince federal düzeyde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır” dedi.

1 Şubat’tan itibaren aşı zorunlu olacak

Avusturya Başbakanı Alexander Schallenberg, bugün 9 eyaletin valisi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Beşinci dalgayı istemiyoruz” dedi. Schallenberg, uzun süredir aşının zorunlu olmaması yönünde bir fikir birliği olduğunu kaydederek, aşı karşıtlığı ve yalan haberler nedeniyle halkın büyük bir kısmının aşı olmayı reddettiğini söyledi. Schallenberg, 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren aşının zorunlu hale getirildiğini de duyurdu.

Avusturya’da nüfusun yüzde 65’i tamamen aşılanmış durumda. Avusturya’da son 24 saatte 15 bin 809 yeni vaka görülürken, hayatını kaybedenlerin sayısı 48 artışla 11 bin 951’e yükseldi.