#

Siyaset

AYM ‘Uludağ ‘talan başkanlığı’ kanunu’nun bazı maddelerini iptal etti

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Meclis’te yaptığı basın toplantısında CHP TBMM Grubu’nun Uludağ Alan Başkanlığı Kanunu’nun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı iptal başvurusunda kararın çıktığını açıkladı. 9 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi, Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un bazı maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerinde hukuki belirsizlik, yasama yetkisinin devri, özerklik ihlali gibi anayasal ilkelere aykırılıkların vurgulandığını belirten Sarıbal, ancak bu kararın yetersiz olduğunu, “İmar Planı Yapma” yetkisinin iptal edilmediğini açıkladı.

Sarıbal açıklamasında; “AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan kanunla Uludağ’ın 1961’den bu yana milli park alanı statüsünden çıkarılarak talan edilmek istendiğini defalarca söyledik. Uludağ Bursa’nın su deposu, su kaynağıdır dedik. Yaklaşık 21 bin dönüm alanda Uludağ Alan Başkanlığı, komisyonlarla, özerk yetkiye sahip olacaktı. Bursa’daki çevre örgütleri, Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyeleri öncülüğünde Bursa’da ciddi eylemler yapıldı. Uludağ Milli Parktır, bir dünya mirası dedik, Uludağ birçok bitkisel ve hayvansal çeşitliliği içinde barındırmaktadır dedik. Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Anayasa Mahkemesi, Uludağ alanında işletmecilik faaliyeti izni için yürütme organına sınırları ve kapsamı belirli olmayan bir yetki tanınmasının teşebbüs özgürlüğü ilkesiyle çeliştiğine, Uludağ alanının korunmasına yönelik çevre yasaları ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çevre sözleşmeleriyle de uyumsuz olduğuna hükmetti. Ancak bu karar yetersizdir, İmar Planı Yapma yetkisi iptal edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK VE KOMİSYONUN DÜZENLEME YETKİSİ İPTAL EDİLDİ

Mahkeme Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un 3. maddesinin 11. fıkrasındaki “yaptırma, izin verme” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtirken, Sarıbal iptal gerekçelerini şu şekilde sıraladı: “Uludağ alanında turizm amaçlı herhangi bir sportif faaliyet ile alana ilişkin herhangi bir işletmecilik faaliyetinin yaptırılması ya da bu tür bir faaliyete izin verilmesi konusundaki ölçütlere ilişkin yasal çerçeve belirlenmeksizin yürütme organına sınırları ve kapsamı belirli olmayan bir yetki tanınması teşebbüs özgürlüğünün kanunla sınırlanması ilkesiyle çelişmektedir. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa’nın 13. ve 48. maddelerine aykırıdır. Kanunun 5. maddesinin 1 numaralı fıkrası da Uludağ alanı içinde yapılacak her türlü uygulama için karar alacak olan Komisyona verilen yetkilerin belirgin olmaması nedeniyle Anayasa’ya aykırı bulunmuştur. Ayrıca ‘Bakanlığa asli düzenleme yetkisi veren kuralın yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesiyle bağdaşan bir yönü bulunmamaktadır’ denilerek, Anayasa’nın 7. maddesine aykırı bulundu. Kanun’un 7. maddesinin 1 numaralı fıkrasındaki (b) bendinde ise belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının taşınmaz satış veya trampası konusunda Başkanlığa gelir tahsisi yapılmasını öngördüğü maddeyi de yerel yönetimlerin mali özerkliğini ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etti”

ZİRAAT MÜHENDİSİ İSTİHDAMI ZORUNLULUKTUR

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 10 Ocak 1846’da ilk Ziraat Mektebinin açılmasıyla başlayan Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 179. yılını da kutladı. Tarımda yaşanılan sorunların çözümünün doğru tarım politikalarının belirlenmesi ve yaşama geçirilmesi kadar, bu politikaların liyakatli kadrolarca yürütülmesinin de bir zorunluluk olduğuna değinen Sarıbal, “Bugün ülkemizde ziraat fakültelerinden her yıl yaklaşık 5000 ziraat mühendisi mezun oluyor. Tarım Bakanlığı’nın istihdam politikaları yetersiz. Bakanlık, mezunların sadece yüzde 7’sine iş imkanı sunabiliyor. Özel sektör ise bu ihtiyacı karşılamakta hem yetersiz kalıyor hem de gençlerimizin emeğini karşılayacak koşulları sağlayamıyor” dedi.

BASIN İLAN KURUMU MEDYADAN ALDIĞI KOMİSYONU YÜZDE 3’E DÜŞÜRMELİ

Milletvekili Sarıbal ayrıca gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 Sayılı Yasa’nın 10 Ocak 1961’de kabulüyle ilan edilen Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili olarak ise; “Türkiye’de gazetecilik mesleği ağır bir baskı ve sansür altında yürütülmekte. Özgür basın susturulmaya çalışılırken, medya organlarının büyük bir kısmı tekelleşmiş ve bağımsız habercilik adeta nefessiz bırakılmıştır. Uydurma suçlarla yapılan gözaltılar, gerçeğin sesini boğmak isteyenlerin en güçlü araçlarından biri haline geldi” diyerek, tüm bu zorluklara rağmen mesleklerini onuruyla sürdüren basın emekçileriyle birlikte mücadele edeceklerini söyledi. Basın üzerinde resmi ilan ve reklam hakkını iptal ederek baskı oluşturmaya devam eden Basın İlan Kurumu’nun haksız uygulamalarına da dikkati çeken Sarıbal, İnternet Gazetecileri Federasyonu’nun hazırladığı medya raporunu gündeme getirdi. Basın İlan Kurumu’nun yerel medyalara usulsüz ve yüksek para cezaları kestiğini dile getiren Sarıbal, “Para cezası ve resmi ilan yayın durdurma cezalarına karşılık yerel medyalar itiraz ettiklerinde Basın İlan Kurumu yönetimi tarafından son 2 yılda tüm itirazlar reddetmiş. Basın İlan Kurumu’nun 3 milyon 500 bin dolar harcadığı iddia edilen BİK Analitik adlı bir yazılım projesi de bir başka tartışma konusu. Buradan soralım. Basın ilan kurumu, bu yazılım için ihaleye çıkmış mıdır? Google Analytics, internet haber sitelerinin trafiğini ölçen dünyanın kabul ettiği bir sistemken, Basın İlan Kurumu, BİK Analitik’i hangi gerekçeyle kurmuştur? Basın İlan Kurumu, medyanın kamu kurumlarından aldığı resmi ilan ve reklamlardan yüzde 15 komisyon kesmekteyken, BİK’in bu ağır komisyon politikası, basını daha da zor duruma sokmakta, hatta kapanma noktasına getirmektedir. Kurumun, medyadan aldığı yüzde 15 komisyon oranı yüzde 3’e düşürülmelidir” dedi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın