#

Gündem

AYM’den Demirtaş ve Erdem kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP’li Eren Erdem’in uzun tutukluluk başvurusunda oy birliği ile ihlal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Selahattin Demirtaş için tutukluluğun makul süreyi aştığı ve Anayasa’nın 19. maddesinin ihlal edildiğine karar verildi. Mahkeme 50 bin TL manevi tazminata hükmetti. Karar bilgi için Ankara 19 ACM’ye gönderildi.

AYM, tutukluluğun makul süreyi aşması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğini kararlaştırdı. Mahkeme, Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Tutukluluk incelemesinin yapılmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiasının “konu bakımında yetkisizlik” gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna karar veren AYM, tahliye talepleri ve tutukluluğa itirazların karara bağlanmamasının ihlal olduğu başvurusunu ise “süre aşımı” nedeniyle kabul edilemez buldu.

TAHLİYE EDİLMEYECEK

AYM kararının Demirtaş’ın tahliyesinin önünü açması beklenmiyor. AYM’nin ihlal bulduğu tutuklamada Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermiş, ancak bundan önce Demirtaş başka bir soruşturma kapsamında da tutuklanmıştı.

EREN ERDEM İÇİN DE HAK İHLALİ KARARI

Yüksek Mahkeme, eski CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem için de hak ihlali olduğuna hükmederek, 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

EREN ERDEM’DEN AÇIKLAMA

Eren Erdem, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi oy birliği ile benim ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna hak ihlali kararı verip, şahsıma tazminat ödenmesine hükmetmiş. Hiçbir tazminat yaşadığım zulmü unutturamaz. O nedenle tazminatı, ‘şiddet mağduru kadınlara’ bağışlayacağım.” ifadelerini kullandı.

Eski CHP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Eren Erdem ise 2014’te yaşanan MİT TIR’ları olayı ile ilgili olarak “silahlı terör örgütü hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte bilerek, isteyerek örgüte yardım” suçlamasıyla, 29 Haziran 2018’de İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.

Eren Erdem, “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “Gizli tanığı deşifre etmek” ve “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” ile suçlanıyordu.

Erdem, 7 Ocak 2019’da hakkında tahliye kararı çıktıktan sonra savcılığın itirazı üzerine cezaevinden çıkmadan tekrar tutuklanmıştı.

Aynı zamanda CHP Parti Meclisi üyesi olan Erdem, 1 Mart 2019’da 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. “Gizli tanığın ifşası” suçlamasından ise beraat etti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Erdem hakkında verilen hapis cezası kararını 31 Ekim 2019’da onadı. Ardından da, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak ve yurt dışı çıkış yasağı koyarak Erdem’in tahliyesine karar verdi.