Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeme-içme tesisleri için pandemi sürecinde hayata geçirilecek 131 kriter belirledi. Sertifika alabilmek için tavla, okey gibi elle temas edilen bütün oyun araçlarının kullanımının durdurulmasından masalarda tek kullanımlık tuzluğa kadar çok sayıda önlem alma şartı getirildi.
Bakanlık, “Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu” programı kapsamında, pandemi süresince uygulanacak COVID-19 ve hijyen uygulamaları değerlendirme formu hazırladı. Formda, yeme-içme tesislerinin sertifikayı alabilmesi için uygulaması gereken kriterler belirlendi. Formda yer alan sorular şu şekilde;
OYUN ALANLARI KAPANACAK
Çocuk oyun alanları, elle temas edilen oyun makineleri kapatılmış mı?
Tavla, okey gibi elle temas edilen bütün oyun araçlarının kullanımı durdurulmuş mu?
Tesisteki tüm ünitelerin girişinde olası yığılmalar dikkate alınarak yerlerin işaretlenmesiyle sosyal mesafeyi belirten düzenlemeler yapılmış mı?
İşletme girişinde talep edilmesi halinde maske hazır bulunduruluyor mu?
GIDALAR KAPALI DEPOLANACAK
Mutfaklarda tüm gıdalar temiz, gıdaya uygun nitelikte bir ekipman ile ve üzeri kapalı olarak depolanıyor mu?
Mutfaklarda çalışan personel, takı, taşlı alyans veya herhangi bir aksesuar taşıyor mu?
BUZ İÇİLEBİLİR SUDAN YAPILACAK
Gıda üretiminde kullanılan buhar ve buz ‘içilebilir nitelikteki sudan’ elde ediliyor mu?
Klimalar dışarıdan temiz hava alacak modda çalıştırılıyor mu?
Kapı ve pencereler açılarak ortam sık sık havalandırılıyor mu?
Masalar arası en az 1.5 metre, sandalyeler arasında ise 60 cm mesafe bırakılmış mı?
ÇAY-KAHVE MAKİNELERİ
Ortak kullanımda olan çay-kahve makinesi, sebil, içecek makinesi ve benzeri cihazlar kaldırılmış veya misafirlere bir görevli aracılığıyla bu cihazlardan içecek verilmesine dair düzenlemeler gerçekleştirilmiş mi?
Masa üzerinde tek kullanımlık tuzluk, biberlik, peçetelik bulunuyor mu?
EVCİL HAYVAN GİREMEYECEK
Tuvalet alanlarına giriş kapıları otomatik sisteme çevrilmiş mi?
El kurutma fanları kullanıma kapatılmış mı? El kurulamak için tek kullanımlık kâğıt havlular bulunduruluyor mu?
Haşere ve kemirgen kontrolü ile evcil hayvanların işletmelere girişini önlemek amacıyla uygun prosedürler uygulanıyor ve kayıt altına alınıyor mu?
ATEŞİ YÜKSEK OLAN ALINMAYACAK
İşletme girişinde ateş ölçümü yapılıyor mu? 38 dereceden yüksek ateşi olanlar geri çevrilip sağlık kuruluşuna başvurmaları için uyarılıyor mu?
Misafirlerin yapacağı ödemelerde, nakit ödeme yerine mümkün olduğunca temassız pos cihazları, online ödeme gibi yöntemler tercih ediliyor mu?
Müşteri ödeme cihazına temas ettiğinde her ödeme sonrası cihaz dezenfektanla siliniyor mu?
AÇIK BÜFELERE CAM SİPERLİK
‘Açık büfe’ uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurmalarını önlemeye yönelik bir cam siperlik bulunuyor mu?
Önlemler dahilinde bir görevli tarafından istenen yiyeceklerin misafire verilmesi sağlanıyor mu?