#

Gündem

Bakan duyurdu: Ucuz et satışı başladı

Kırmızı et fiyatına geçtiğimiz gün yapılan yüzde 48’lik artışın ardından yeni zamların ilerleyen günlerde geleceği vatandaşın gündemindeyken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ucuz et satışının başladığını duyurdu. Fiyatlar market ortalamalarının yüzde 15-20 altında.

Gıda fiyatlarındaki artışlar vatandaşın gündeminde düşmüyor. Kırmızı et fiyatına geçtiğimiz gün yapılan yüzde 48’lik zammın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ramazana kadar ucuz etin vatandaşla buluşması için talimat vermişti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkan’nın talimatıyla Ramazan ayı boyunca market ortalamalarının yüzde 15-20 altında, önce Et Süt Kurumu’nun 18 satış mağazasında ve devamında da Tarım Kredi marketlerinin 150’sinde ucuz et satışının başladığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımız ucuz et yesin diye mevcut market ortalamalarının yüzde 15-20 altında Et ve Süt Kurumunun (ESK) 18 satış mağazasında ve Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin 150’sinde ucuz et satışı başladı.” dedi.

Marketlerde dana kıymalığın kilosu ortalama 100 liradan satılıyor. Dana sotenin kilosu ise 120 lira civarında. Satışın ramazan ayı boyunca devam edeceğini söyleyen Kirişçi, “Ramazan ayında vatandaşlarımız ete olan ilgilerini ötelemesinler” diye konuştu.

“HAYVAN STOKLARINDA PROBLEM YOK”

Türkiye’de bulunmayan bir ürün olmadığını, fiyatların yüksekliği ile ürünün bulunurluğu ve ürüne erişim arasında bir kopma söz konusu olmadığını dile getiren Bakan Kirişci, beside ve kesim yapılacak hayvan stoklarında bir problem olmadığının altını çizdi.

ÇALIŞMA YAPILACAK

Özbekistan ziyareti sonrası basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı et konusuna değinmiş ve vatandaşa ucuz et yedirmekte kararlı olduklarını söylemişti. Erdoğan, “Ülkemizin dört bir yanında kesimlik hayvan için çalışma yapılacak” dedi.

“ÜLKE OLARAK STRATEJİK ÜRÜNLERE ÖNCELİK VERMELİYİZ”

Vahit Kirişci, stratejik ürünlere öncelik verilmesi gerektiğini belirterek “Ülke olarak, un, yağ ve şekerin hammaddesi olan ürünleri üretiyor olmamız gerekiyor. Burada hububata, baklagillere, yem bitkilerine, yağlı tohumlara ve şekere önem vermemiz gerekiyor. Bitkisel üretimin karşı tarafında olan hayvansal üretim var. Et süt, yumurta, bunlar için yeme ihtiyacımız var. Et, süt, yumurtanın hammaddesi olan ürünleri karşılıyor olacağız. Her yıl nüfusu 1 milyon artan bir ülkeyiz. 2002’de 65 milyon olan ülke nüfusu şu anda 85 milyon, 5 milyon mülteci var. “Biz açız” dediğini duydunuz mu? Onlar da bu ülkenin ürettiğini tüketiyor. Bu ülke 75-100 milyon turisti ağırlayacak durumda.” ifadelerini kullandı.

AYÇİÇEKYAĞINDAKİ FİYAT ARTIŞI ‘SPEKÜLATİF’

Ayçiçeği yağındaki fiyat artışının ve yaşananların spekülatif olduğunun altını çizen Kirişci, tarımsal girdilerde fiyat artışları olduğunu söyledi.

Türkiye’de bulunmayan bir ürün olmadığını, fiyatların yüksekliği ile ürünün bulunurluğu ve ürüne erişim arasında bir kopma söz konusu olmadığını dile getiren Bakan Kirişci, beside ve kesim yapılacak hayvan stoklarında bir problem olmadığının altını çizdi.