#

Türkiye

Bakanlıktan internet kafelerle ilgili açıklama

İçişleri Bakanlığı’nca valiliklere gönderilen genelgeyle, internet kafeler ve elektronik oyun salonları temizlik, maske, sosyal mesafe kurallarına uymak şartıyla 1 Temmuz’dan itibaren faaliyete başlayabilecek.

Genelgede, koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda salgının-bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, güvenli mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği anımsatıldı. Bu çerçevede 17 Mart tarihinden itibaren faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilen internet kafeler ile elektronik oyun yerlerinin kontrollü sosyal hayat döneminde hangi koşullara bağlı olarak faaliyet gösterebilecekleri Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilerek İçişleri Bakanlığı’na bildirildiği kaydedildi. İlgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan görüşmeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda internet kafeler ve elektronik oyun yerleri, genelgede belirtilen tedbirlerin alınması kaydıyla 1 Temmuz tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayabilecek.

‘İÇERİDE BULUNAN SÜRE BOYUNCA MASKE TAKILACAK’

İnternet kafeler ve elektronik oyun yerlerinde alınması gereken koronavirüs tedbirleri şöyle sıralandı:

“İnternet kafeleri-salonları ve elektronik oyun yerleri içerisinde aynı anda bulunabilecek kişi sayısına ilişkin planlama, kişi başına 4 metrekareden az olmayacak şekilde yapılacak. Aynı anda içeride bulunacak kişiler ve masalar-üniteler arasında en az 1 metre mesafe kuralına uyulacak, bu mesafe yer işaretleriyle belirlenecek. Tek ünitede iki ve daha fazla kişiyle oynanan oyunlarda her bir kişi arasında en az 1 metre mesafe olacak. Masa-üniteler arasında şeffaf branda, cam bölme, ahşap kenarlık gibi unsurlarla teması azaltıcı tedbirler alınacak. İnternet kafeleri-salonları ve elektronik oyun yerlerine maskesiz müşteri ya da çalışan alınmayacak. İçeride bulunulan süre boyunca da maske takmaya devam edilecek. Kullanılmış maskeler kapaklı çöp kutusuna atılacak ve düzenli olarak boşaltılacak. Bahse konu iş yerlerinin içerisinde kontrolsüz şekilde kalabalık oluşmasını engellemek için giriş kapısında tedbir alınacak.”

‘PERSONELİN İŞ KIYAFETLERİ GÜNLÜK OLARAK DEĞİŞTİRİLECEK’

Yiyecek-içecek servisinin işletme personeli tarafından mesafe kuralına uygun olarak yapılacağı, kişilerin yiyecek ve içeceklerini kendilerinin almasına müsaade edilmeyeceği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Çay-kahve ve diğer içeceklerin servisinde tek kullanımlık malzemeler kullanılacak. Personelin giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılacak ve bu veriler günlük olarak kayıt altına alınacak ve asgari 14 gün süreyle saklanacak. Personel, kendisinde veya birlikte yaşadığı kişilerde Covid-19 semptomlarını görmesi halinde bu durumu vakit kaybetmeksizin işletme yöneticisine bildirecek. Personelin tümü kuralına uygun maske takacak. Personelin iş kıyafetleri günlük olarak değiştirilecek. Bu iş yerlerindeki personelden temizlik yapan ve bulaşık yıkayan haricindeki çalışanlar eldiven kullanmayacak. Dinlenme alanlarında da personel arasında en az 1 metrelik mesafe korunacak ve maske takılacak. İçeriye girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirme okunacak ve belirtilen kurallara uyulacak. Müşterilerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak, vücut ısısı 38 dereceden yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacaktır. Müşterilerin diğer müşteriler ve çalışanlar ile aralarındaki en az 1 metre mesafeyi korumaları hususunda uyarılması sağlanacak.”