#

Genel

Biontech aşısının yan etkileri var mı? Biontech aşısı olanlar neye dikkat etmeli ve banyo yapabilir mi?

Türkiye’de koronavirüs aşılama çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Bilindiği gibi, koronavirüs aşı sürecinde Biontech aşısı ve Sinovac aşısı uygulanıyor. Biontech aşısı yan etkileri nedir sorusu, Biontech aşısı seçmeyi düşünenler tarafından araştırılıyor. Aşı olduktan sonra ise Biontech aşısı olanlar neye dikkat etmeli ve koronavirüs aşı olduktan sonra banyo yapılabilir mi şeklinde araştırmalar hız kazanıyor. Peki, Biontech aşısı yan etkileri var mı ve neler? Biontech aşı olanların yapması ve yapmaması gerekenler nedir, aşıdan sonra duş alınır mı? Detaylar haberde.

Türkiye, Kovid-19 ile mücadelesini sürdürüyor. Aşılama çalışmaları toplum geneline yayılırken her geçen gün ile beraber daha fazla kişi aşı oluyor. Koronavirüs aşısı olarak Biontech ve Sinovac uygulanıyor. Aşı randevusu alınmadan önce en çok araştırılan konular arasında Biontech aşısı yan etkileri var mı sorusu bulunuyor. Aşı olduktan sonra neye dikkat edilmeli ve banyo yapılır mı sorusu da vatandaşların merak ettikleri arasında öne çıkıyor. Peki, Biontech aşısı yan etkileri nedir? Aşı olanlar neye dikkat etmeli ve aşı olduktan sonra duş alınır mı? İşte detaylar…

AŞI YAN ETKİLERİ NEDİR?

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

AŞIDAN SONRA YAN ETKİLERLE KARŞILAŞILDIĞINDA NE YAPILIR?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık

Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

• Yorgunluk

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

• Hafif ateş, titreme

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Baş ağrısı

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kas/eklem ağrısı

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kusma, ishal

Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

AŞIDAN SONRA BANYO YAPILIR MI?

Prof. Dr. Dilek Arman, “Aşı olunan gün banyo yapılmamalı önerisine uymak doğru mu?” sorusuna “Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, “Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz” yanıtını verdi.