#

Bursa

BOSİAD’dan mesleki eğitimin kalitesini artıracak girişim

BOSİAD üyesi sanayiciler ve BEBKA mali desteğiyle Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Endüstri 4.0 laboratuvarı, öğrencilerin yanı sıra sanayi bölgesindeki çalışanların da kalitesini artırmak için eğitim verecek.

Mesleki eğitimin Türkiye’nin geleceği olduğuna inanan ve sosyal sorumluluk projelerinde mesleki eğitime özel bir önem veren BOSİAD, sanayi bölgesi sınırları içindeki Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle bir Endüstri 4.0 laboratuvarının kurulmasını sağladı.

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, İl Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Bülent Altıntaş ve BOSİAD üyesi sanayiciler, okulda kurulan Endüstri 4.0 laboratuvarında incelemelerde bulundu.

ÇAĞAN: BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME İMZA ATTIK

Laboratuvarın kuruluşu ve süreç hakkında açıklamalarda bulunan BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, BEBKA’nın öncülüğünde sanayiciler olarak böyle bir eğitim yatırımını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Çağan, şunları söyledi: “Sanayinin nitelikli eleman sorununun çözüm kaynağı olan meslek liselerinin, son yıllarda azalan itibar ve önemine dikkat çekmek için bir yola çıktık. Bu durumu hem iş dünyasına hem de aileler ve çocuklara anlatmak istedik. Ve bu yönde bir değişime imza attığımıza inanıyorum. Bunun somut çıktılarını bu yıl öğrenci tercihlerinde de gördük. Bu yatırımla okulda verilen eğitimi daha nitelikli hale getirmek istiyoruz. Endüstri 4.0 önümüzdeki yıllarda sanayide pek çok değişimi de beraberinde getirecektir. Korkulduğu gibi iş kaybına neden olmayacaktır ve yeni iş kolları oluşturacak, bu yöndeki nitelikli çalışan ihtiyacını doğuracaktır. Bu yüzden kendimizi bu yolculuğa en iyi şekilde ve hızlıca hazırlamamız gerekiyor. Özellikle okullarımızı şartların gereğine göre yeniden şekillendirmek zorundayız. Bu yatırım bu nedenle de çok önemli. Sürece uygun ve nitelikli eğitim altyapısına sahip öğrencilerin yetişmesini hedefliyoruz. BOSİAD olarak amacımız üyelerimize, sanayimize hizmet etmek, aynı zamanda örnek teşkil edecek sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek. Bu, ikisiyle örtüşen bir yatırım. Sanayicimize entegre iş gücünü burada yetiştirip, onlara bir fayda sağlarken, sosyal sorumluluk tarafında da çocuklarımızın geleceğine yön vermek istiyoruz. Tabii devletimize de çok teşekkür ediyorum. 2018 yılındaki durgunluğun ardından ve pandeminin yaşandığı bölge bir dönemde bu kaynağı ayırdığı ve bizlere öncülük ettiği için.”

DURAK: ÖRNEK BİR MODEL OLUŞTURACAKTIR”

2019 yılının mesleki eğitim açısından çok önemli bir yıl olduğunu ve çıkılan çağrının ardından birçok başarılı projenin hayata geçirildiğini belirten BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak da, “2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda tüm Kalkınma Ajansları ‘Geleceğim Mesleğim’ temasıyla mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik sorumlu olduğu bölgelerde faaliyetler yürüttü. Bu kapsamda desteklenen Atatürk MTAL Endüstri 4.0 Laboratuvarı da bunlardan birisi. Bugün proje kapsamında laboratuvarda kurulan makine sistemlerini görme imkânı bulduk. Bu çalışma hem öğrencilerin hem de sanayi bölgesindeki firmalarda çalışanların eğitimi konusunda örnek bir model oluşturacaktır. Buradan pek çok firmanın faydalanacağına inanıyorum. Bölgemiz, ülkemiz ve eğitim sistemimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

ALTINTAŞ: PROJELER SANAYİNİN İHTİYACINA GÖRE HAZIRLANDI

İl Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Bülent Altıntaş da, “Geçtiğimiz yıl mesleki eğitim alanında 19 projemiz oldu. BEBKA’nın çağrıya çıkması bir heyecan oluşturdu. Meslek liselerini tercih eden öğrencilerde son dönemde yaşanan düşüş, geçen yıl yüzde 60 oranında yükseldi. Bu projeler sanayinin ihtiyacını dikkate alarak yapıldı. İşbirliğinin geliştirilmesine katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

FİRMALARDA ÇALIŞANLAR DA EĞİTİM ALABİLECEK…

Endüstri 4.0 laboratuvarının kurulmasında BEBKA’nın yanı sıra BOSİAD ve Bursa OSB yönetimi ile bölge sanayicilerinin büyük desteklerinin olduğunu açıklayan Okul Müdürü Ömer Pınarlı da, “Daha önce atıl bir halde bulunan bu alanın tekrar okula ve eğitime kazandırılması konusunda BOSİAD yönetiminin bizlere çok büyük destekleri oldu. En doğru yatırımın hayata geçirilebilmesi için bu yönde örnek uygulamaları hayata geçirmiş firmalara ve okullara inceleme gezileri gerçekleştirdik. Ardından öğretmen arkadaşlarımız bir proje yazdı ve hangi donanımlara ihtiyacımız olduğunu belirleyerek, BEBKA’nın Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’na başvurumuzu yaptık. Buradaki amacımız sadece bir atölye kurmak değil, sanayi kuruluşlarındaki çalışanların da buraya gelerek eğitim almalarıdır. Öğrencilerimizin yanı sıra sanayi bölgemizdeki şirketlere de fayda sağlayan daha interaktif bir ortam meydana getirmek istiyoruz” dedi.

Yapılan açıklamalar ve atölyede gerçekleştirilen incelemenin ardından, laboratuvarın kurulmasına destek verenlere plaket takdim edildi, sanayiciler adına okul bahçesine fidan dikimi gerçekleştirildi.

Atatürk MTAL Endüstri 4.0 laboratuvarı, BEBKA’nın 2019 yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında yürütülen “Üreten Bursa Gelişen Türkiye İçin Bursa Mesleki Eğitimi, Endüstri 4.0’a Hazırlanıyor” projesi çerçevesinde BOSİAD’ın destekleriyle kuruldu. 1 milyon 200 bin kaynağın kullanıldığı laboratuvarda, toplam maliyetin 825 bin lirasını BEBKA, kalanı da BOSİAD üyesi sanayiciler mali destek sağladı.