#

Bursa

Bursa vaka sayılarında yeni rekora koşuyor! 2 bini geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 5 gün önce açıkladığı illere göre haftalık vaka sayıları haritasında Bursa haftalık vaka sayısı artışında birinci oldu. Bursa’da günlük vaka sayısı 2 bini, yoğun bakımların doluluk oranı yüzde 90’ı aştı. Kentte 2. doz aşılama oranı ise dün açıklanan günlük tabloda yüzde 73,1 olarak kaydedildi.

Olay Gazetesi Ahmet Emin Yılmaz artan vaka sayıları ve Bursa’nın illere göre açıklanan haftalık vaka sayısı haritasında en çok artışın yaşandığı il olması sonrası kentteki ve hastanelerdeki son durumu kaleme aldı. Yılmaz yazısında şu önemli notları paylaştı:

“2 yıla yaklaşan pandemili yaşam koşullarından sıkılanlar bireysel önlemlerden vazgeçtiler. Maskeler atıldı, mesafe kaldırıldı, aşı rehaveti arttı. Açık havadan kapalı mekana geçişle virüsün en sevdiği havasız ortamlar dolup taştı. Öyle olunca da Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığı ve Bursa’nın birinci olduğu tablo çıktı.

Sabah Bursa’daki günlük vaka sayılarını merak edip sorduğumuzda, 2 bini aştığı bilgisiyle karşılaştık. Bursa’daki hastanelerin yoğun bakım yatağı doluluk oranının yüzde 90’ı aştığını da hemen ekleyelim.

Geçen hafta 1.800’lerde olan günlük vakaların, az önce vurguladığımız gibi kapalı mekan düzeni, bireysel önlemlerin bırakılması ve aşı ciddiyetsizliği nedeniyle arttığı anlaşılıyor. Gidişat hiç iyi değil. Bu umursamazlık devam ederse vaka sayıları çok daha artar ve kabus dolu günler Bursa’ya yeni rekorla gelir.

Nitekim konuştuğumuz uzman, aşılama hızında durgunluğa dikkat çekip şunu söyledi:

“Aşılama bu kadar uzun sürmemeliydi. Başladığı hızla devam edip 3 ayda tamamlanmalı ve virüsün dolaşımı kırılmalıydı. Tam aşılama 3 ay içinde yüzde 80’lere ulaşabilseydi virüsün dolaşımı kırılacak, alanı daralacaktı. Bu olmayınca virüs kendine yeni yerleşimler buluyor ve gücünü kaybetmiyor.”

Vaka artışının nedeni de burada:

“Bursa’da tam doz aşı yüzde 73’lerde kaldı. Bir de; ilk doz sonrası 2. ve ikinci doz sonrası 3. dozu aşı etkisini kaybettikten sonra olanlar var.”