#

Bursa

Bursa Valiliği alınan yeni kararları açıkladı

Bursa Valiliği alınan yeni kararları açıkladı

Bursa Valiliği, alınan yeni İl Hıfzıssıhha Kurul Kararını açıkladı.

Bursa Valiliği’nden yapılan açıklama şöyle:

Covid-19 salgınının görüldüğü andan itibaren salgının kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve salgının/bulaşmanın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmaktadır.

Bu kapsamda, İçişleri Bakanlığının 02.06.2020 tarih 8680 sayılı Genelgesi ve 02.06.2020 tarih 65 sayılı il Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile Konaklama Tesislerinde Uygulanacak Standartlar ve Tedbirler belirlenmiştir. Mezkur Genelge ve Hıfzıssıhha Kararına İçişleri Bakanlığının 01.07.2020 tarih 10507 sayılı Genelgesi ve 02.07.2020 tarih 101 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile Güvenli Turizm Sertifikası bölümü eklenmiştir.

il Hıfzıssıhha Kurulumuzun 06.08.2020 tarih ve 110 sayılı kararı ile;

Süreç içerisinde görülen lüzum üzerine İçişleri Bakanlığının 02.06.2020 tarih 8680 sayılı Genelgesi ve 02.06.2020 tarih 65 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararına Güvenli Turizm Sertifikası (G) bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

COVID19 TESTİ VE NUMUNE ALMA İŞLEMLERİ

  • Güvenli Turizm Sertifikası alınmasının zorunlu olduğu 50 oda ve üzeri konaklama tesislerinde (belediye ve il özel idaresi ruhsatlılar), ikamet adresi yurtdışında olan misafirlerin talebe bağlı olarak Covid-19 testi yaptırabilmelerinin numune almak için eğitim almış sağlık personeli ile sağlanması veya numune almak için yetkin bir sağlık kuruluşu ile anlaşmalı olarak hizmet vermeleri gerekir. Numune alınan misafirler için izleme kayıtları tutulur.
  • Sağlık personeli sayısı haftanın her günü hizmet verecek şekilde ve tesis kapasitesine uygun olarak belirlenir.
  • Numune alınma işlemleri için her türlü hijyen ortamı, kişisel koruyucu ekipman ve tıbbi atıkların diğer atıklardan ayrı bertarafı için gerekli tedbirler işletme tarafından sağlanır.
  • Tesiste numune alma işlemlerinin koordinasyonundan sorumlu, ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibat halinde olacak irtibat kişisi belirlenir ve İl Sağlık Müdürlükleri/i1 Kültür ve Turizm Müdürlüklerine tesis işletmesi tarafından irtibat kişisi, numune alan personel adları ve bu personelin iletişim bilgileri bildirilir.
  • İrtibat kişileri, tesiste hasta misafir çıkması halinde ilgili İl Sağlık Müdürlükleri / İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine bildirmekle yükümlü olup, misafirin sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi ve izolasyonu sürecini yönetir.

Kaymakamlıklar (İlçe Sağlık Müdürlükleri) bünyesinde, konaklama tesislerinde numune alma işlemleri ile ilgili hususları koordine edecek ve ilgili kurum/kuruluşlarla işbirliği sağlayacak görevli personel belirlenir. Ayrıca, Valilikler (İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri) tarafından numune alımı yapan/yapacak konaklama tesislerinin il ve ilçe bazlı listeleri hazırlanır, izlenerek güncellenmeleri sağlanır.

  • İkamet adresi yurt dışında olan misafirlere talep etmeleri halinde Covid-19 testini ücretli olarak test merkezleri, havalimanları veya konaklama tesislerinde yaptırabileceklerine, çalışma saatlerine, testin içeriği, süresi ve test sonucu hakkında bilgilendirme ile ülkelerine dönüşte Covid-19 testi zorunluluğu bulunan misafirlere, gecikmelere veya yaşanabilecek yoğunluğa maruz kalmamak için yolculuklarından 48 saat önce test yaptırmalarına, hasta olduğu tespit edilen misafirlerin ise konakladıkları tesisin yönetimine, havalimanlarında ise danışma birimlerine hemen bilgi vermeleri gerektiğine ilişkin, tesise girişte ve odalarında olmak üzere, Türkçe ve en az iki yabancı dilde yazılı bilgilendirme yapılır.
  • Aynı bilgilendirme yazısında, test yaptırılabilecek yerlerin isim ve adres bilgileri ile test ücretinin havalimanları ve konaklama tesislerinde 30 Euro, test merkezlerinde ise 110 Türk Lirası olduğu belirtilir.
  • Test yaptırmak isteyen misafirleri yönlendirebilmek için il Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve Danışma Büroları bünyesindeki personel test yapılan tüm yerlerin güncel bilgilerini edinmeleri ve hasta olduğu tespit edilen misafirler ile başvuran olduğunda bilgilerini alarak Sağlık Bakanlığı Alo 184 hattını aramaları konusunda bilgilendirilir.

Kaymakamlıklarımızca konaklama tesislerinin faaliyetlerini yukarıda belirtilen kurallara göre sürdürmeleri için Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72 nci maddeleri uyarınca gerekli kararların alınmasına, Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek başta denetimler olmak üzere uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına; karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bursa Valiliği alınan yeni kararları açıkladı

Bursa Valiliği alınan yeni kararları açıkladı