#

Bursa

“Bursa yeni göçlere tümüyle kapatıldı”

Bursa Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz, İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu ile gerçekleştirdiği sohbette yeni göçlere kapatılan Bursa’nın çok çarpıcı rakamlarla Suriyeliler raporunu ele aldı.

“Dünyada en fazla göç veren coğrafyada yaşıyoruz ve insanlık tarihinin en fazla göç olan dönemindeyiz” diyen İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu soru üzerine Bursa’da geçici koruma kaydı olan 181 bin Suriyeli göçmen olduğunu, dil sorununu aşmak için okullaşmalarını istediklerini söyledi.

SURİYELİLERİN KARIŞTIKLARI ORGANİZE SUÇ ORANI AZ

Eğitim oranının lisede düştüğünü, çünkü Suriyeli ailelerin çocuklarını alıp çırak olarak çalışmaya verdiklerini ifade eden Batu, Suriyelilerin karıştıkları organize suç oranının az olduğunu belirterek “Kendi aralarında suçlar ve açlıktan hırsızlık” görüldüğünü söyleyerek olaya sosyolojik açıdan yaklaştı.

“Göçle gelen, yerleşik düzene geçene kadar suç işlemez. Bunu önlemenin tek yolu eğitim. Çocukların iş dünyasına girmesi de suçtan uzak tutuyor” açıklamasında bulunan Recep Batu, iş bulma potansiyeli nedeniyle Bursa’nın cazibesi yüksek olduğu için Ankara ve İzmir’den fazla göçmen aldığını vurguladı.

“BURSA YENİ GÖÇLERE TÜMÜYLE KAPATILDI”

Bursa’da yaşayan 13 bin Suriyeli’nin bayramda ülkelerine gitmek için başvurduğunu belirten İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu; “Bu gidişleri Bodrum tatili gibi görmemek lazım. Aileleri olanlar var, mezar ziyaretine gidenler var” dedi ve şunu açıkladı: “Bursa yeni göçlere tümüyle kapatıldı.”

BURSA’DA SURİYELİLER’İN YÜZDE 43’Ü 18 YAŞIN ALTINDA

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu’nun davetiyle Aralık 2020’de yerel medya buluşmasında açıklanan tabloda “Bursa’da 178 bin 154 Suriyeli göçmen var. Bunların 78 bin 218’i 18 yaş altında. Bu da genelin yüzde 43’ü.” olduğu belirtildi.

KUVEYTLİLER GAYRİMENKUL ALIMINDA İLK 10’DA

Afganistan’nın her yıl 400 bine yakın göç verdiğini ve Bursa’daki Afgan sayısının ise 2019 yılında fazla olmadığını açıklayan İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu, Bursa’dan gayrimenkul alan yabancı uyruklular arasında Kuveytlilerin ilk 10’da olduğunu ifade etti.