#

Bursa

Bursa’da Eğitim-Öğretime “Eksik” başlandı

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı 12 Eylül pazartesi günü başladı. Bursa’da 600 bin öğrenci yeni yıla merhaba dedi. Ancak okul için gerekli kıyafet ve araç gereçlerdeki fiyat artışları ve öğrencilerin beslenme sorunları da gün yüzüne çıktı. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Line TV ekranlarında yayınlanan Haber Ekstra programında Ayşe Nur Büyükhan’a yeni Eğitim- Öğretim yılında ortaya çıkan eksikleri anlattı.

Eğitimde yeni yıl başladı. Milyonlarca öğrenci 12 Eylül Pazartesi günü ilk ders ziliyle okullarına kavuştu. Bursa’daysa 600 bin öğrenci çeşitli eksikliklerle 2022-2023 eğitim-öğretim yılına merhaba dedi. Gün boyu okulda olan öğrencilerin beslenme sorunlarına ilişkin konuşan Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, ‘Açlık riski giderek büyüyor. 10 saat derse giren meslek lisesi öğrencilerinin bütün gün aç kaldığını ve eve aç döndüğünü söyleyebiliriz. Kantinlerdeki fiyatlar geçen yıllara göre katlandı ve şu an bir tost 15 lira bir meyve suyuysa 8 liraya satılıyor. Bu büyüyen açlık krizi önümüzdeki günlerde çok daha büyük bir boyuta ulaşacak. Biz geçen yıl okullarda tek öğünlük öğle yemeği olmasını talep etmiştik. Çocukların sağlıklı bir şekilde öğle yemeklerine ulaşabilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bu açlık durumu onların hem sağlıklı hem de zihinsel gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Ancak bu talebimiz yerine getirilmedi ve Türkiye’de durum gittikçe ağırlaşıyor, çünkü yoksulluk derinleşiyor’ dedi.

Beslenmenin yanı sıra, okulların derslik, yardımcı personel ve yardımcı kaynak konusunda da eksik olduğunu ifade eden Toy, ‘Bursa’da 2 yıl önce yıkılan Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi’nin öğrencileri ve öğretmenleri şu anda Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi’nde ‘misafir’ adı altında eğitim görüyor. Bin 500’e yakın öğrenci, yine misafir gittikleri okulda da bir o kadar öğrenci, toplamda 3 bin öğrenci sabah erken saatlerde başlayan derslerle akşam 8’e kadar okulda olmak durumunda kalıyor ve tek bir binayı kullanıyorlar. Aradan geçen onca zamana rağmen yıkılan Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi için tek bir çalışma yapılmadı. Bu sağlıklı değil,  öğretmenler ve öğrenciler için tam bir çileye dönüştü. Kışın özellikle havanın erken karardığı saatlerde büyük bir tehlike arz ediyor, okulların güvenlik personelleri de yok. Bugün gidelim Bursa’daki okullara; temizlikleri yapılmamış, yeterli hijyen maddeleri yok, yaz tatillerinde badana boya yapılmamış, şu anda da müdürüler temizlik personelleri bulamıyorlar. Gittiğimiz her okulda müdürlere sorduk; en acil ihtiyacınız nedir? diye, yardımcı personel yanıtını aldık. Öğretmen açığını bile bir şekilde karşılayabiliyoruz ancak personel nasıl olacak?’ diye konuştu.

Bir süredir tartışılan ‘öğretmenlik meslek kanunu’ üzerine de konuşan Yeliz Toy, ‘Bahsedilen sınav 500 sayfalık bir PDF ve öğretmenlere bütün bir yaz çile halinde izletilen videolardan ibaret. Bu bir ezber sınavıdır, o PDF’lerin sınıftaki öğretmenliğe faydası yok, onun tecrübesini ve yeterliliğini ölçmez. Bugün dayatılan bu sınava öğretmenler ekonomik yoksunluklarından dolayı girmek zorunda kalıyor ancak sınavdan sonra çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Şu anda bile veliler kayıt için okula geldiklerinde ‘ben çocuğumun uzman öğretmen ya da başöğretmenden eğitim almasını istiyorum’ şeklinde taleplerle geliyor. Eğitim-İş öğretmenlik mesleğini aşağılayan bu kanuna başından beri karşı çıktı ve şimdi de 1 Ekim tarihinde Ankara’da ‘Büyük öğretmen yürüyüşü’ gerçekleştireceğiz. Öğretmenlik onurlu bir meslektir, bunun bir sınavla ya da parayla satın alınmasına razı değiliz. Bu yürüyüşle bunu hep birlikte yüksek sesle söyleyeceğiz. Çünkü orada itiraz ettiğimiz bir diğer konu da ‘başöğretmenlik’ ünvanı. Uzman olan öğretmenler diğer sınava girip bu ünvanı alacaklar oysa başöğretmenlik Mustafa Kemal Atatürk’e ait bir ünvandır’ ifadelerini kullandı.