#

Bursa

Bursa’da kaç Suriyeli yaşıyor?

Afganların Türkiye’ye girişlerine dair özellikle sosyal medyadan yansıyan bazı görüntüler yine toplumda bir takım endişelere yol açtı. Göçmen ya da sığınmacıların Türkiye’de yöneldikleri ilk noktalar büyükşehirler oluyor. O büyükşehirlerden biri de Bursa.

Yapısı gereği her kesimden ve coğrafyadan göçler alan Bursa’da Afganların sayısına ilişkin resmi bir veri yok. Ancak yıllardır ülkemizde yaşayan hatta kendi işlerini kuran Suriyeli sığınmacılara dair var. Çünkü, iç savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılıp Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların sayısı her geçen gün artıyor.

Mülteci Derneği’nin verilerine göre Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 23 Temmuz 2021 tarihi itibariyle bir önceki aya göre 6 bin 484 kişi artarak toplam 3 milyon 690 bin 896 kişi oldu.

Göç İdaresi’nin 23 Temmuz 2021 tarihleri verilerine göre en çok Suriyelinin yaşadığı 30 şehir arasında Bursa 7. sırada yer alıyor. 180 bin 564 kişilik nüfusuyla Suriyeliler, Bursa’da nüfusun yüzde 5,9’luk kesimini oluşturuyor.

Yoğun olarak yaşadıkları Çarşamba Mahallesi’nde Suriyeli göçmenler kendilerine ait bir ortam yaratarak yeme içme dükkanlarından, kıraathaneye, kuyumcudan, bijuteri dükkanına kadar pek çok işletmenin bulunduğu bu mahallede her geçen gün sayıları artıyor.