Bursa
BUÜ’de TYÇ logolu belgeler
İstihdam piyasasında yüksek nitelikleri ve kaliteyi ifade eden Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu bu yıl ilk kez diploma ve mezuniyet belgelerinde kullanılacak. Bu alandaki tüm altyapı çalışmalarını tamamlayan Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Türkiye genelinde logoyu kullanabilecek 40 üniversite arasında yer aldı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), TYÇ logolu mezuniyet belgelerinin tanıtımı için Ankara’da özel bir program düzenlendi. Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan ve Faruk Özçelik, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çufalı, MYK Başkanı Cemal Cihan Coşkun, MYK Yönetim Kurulu Üyesi ve BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, BUÜ Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Funda Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ve diğer üniversitelerin rektörleri ve temsilcileri katıldı.
UYGULAMAYA DAHA FAZLA LİSANS VE ÖNLİSANS PROGRAMI KATILMALI
Törende konuşan Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, TYÇ’nin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile uyumlu şekilde tasarlanan genel, mesleki ve akademik eğitim ve öğretim programları ile kazanılan tüm yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterlilikler çerçevesi olduğunu söyledi. İş gücü piyasasında ihtiyaçların hızla değiştiğini belirten Alpkan, iş gücü konusunda talep edenin tam olarak ne talep etmesi, arz edenin ise ne arz etmesi gerektiğini bilmediğini dile getirdi. TYÇ’nin Türkiye’de eğitim ve öğretim sistemi içerisinde ve diğer öğrenme ortamlarında kazanılan kalite güvencesi sağlanmış tüm yeterlilikleri kapsadığına dikkati çeken Alpkan, “Türkiye’nin nitelikli iş gücü arz ve talebini dengelememiz ve koordine etmemiz gerekiyor. Bugün geldiğimiz bu nokta bunun önemli bir aşamasıdır” dedi. Bugün 40 üniversitenin TYÇ’de yer alan yeterliliklerden sorumlu olduğunu vurgulayan Alpkan, “Bunu daha da iyileştirmek, nitelik ve nicelik olarak artırmak, daha çok lisans ve ön lisans programına bu TYÇ logosunu vurmamız gerekiyor” diye konuştu.
“TYÇ LOGOSU O PROGRAMIN KALİTE GÜVENCE SÜREÇLERİNİ GÖSTERİR”
MYK Başkanı Cemal Cihan Coşkun da TYÇ’nin Türkiye eğitim, öğretim ve yeterlilik sisteminin Avrupa’ya ve dünyaya açılan penceresi olduğunu söyledi. Mezunların sahip oldukları diploma ve belgeleri kullanarak yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve istihdam fırsatlarına erişiminin kolaylaşmasının TYÇ’nin nihai hedefi olduğunu belirten Coşkun, şöyle konuştu: “Diploma, sertifika veya belgenin üzerinde TYÇ logosunun bulunması, o programın kalite güvence süreçlerinin etkin bir şekilde işletildiğini gösterir. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine açık bir referans taşıdığını belirtir. Yeterliliğe erişim süreçlerinin güvenilir ve şeffaf olduğunu gösterir. Tüm bunlar önümüzdeki süreçte TYÇ logosuna sahip diploma ve belgelerin hem yurtiçi hem de yurtdışında eğitim kurumları ve işverenler tarafından talep edilen ve kabul gören yeterliliklere dönüşeceğinin açık emareleridir.”
BUÜ REKTÖRÜ YILMAZ: ALDIĞIMIZ EMANETİ ÇOK DAHA YUKARILARA TAŞIYACAĞIZ
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ise Türkiye’de sadece 40 üniversitenin 142 programının logoyu kullanabilme hakkına sahip olduğuna işaret ederek; “Böylesine özel bir çalışma içerisinde Üniversitemizin de yer alıyor olmasından ziyadesiyle mutluluk duyuyoruz. Önceki dönemde atılan adımlar ve bu kapsamda hayata geçirilen projeler sayesinde bugün açıklanan 40 üniversite içerisinde adımızın yer aldığını görmeyi başardık. BUÜ’nün Tıp Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi’ndeki Çevre Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Tekstil Mühendisliği programları, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) kapsamında onaylandı. Başarıda emeği bulunan başta bir önceki Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üst yöneticilerimiz ve TYÇ ve AYÇ logosu kullanma hakkına sahip olan Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi üst yöneticilerine teşekkür diyoruz. Bizler de yeni dönemde bu değerin daha da geliştirilmesi ve tüm üniversite geneline yayılmasına dair gerekli çalışmaları yürüteceğiz” diye konuştu.
Konuşmalarına ardından, TYÇ’de yer alan yükseköğretim yeterliliklerinden sorumlu 40 üniversitenin yöneticilerine anı plaketi takdim edildi.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş