#

Genel

Çanakkale ve Uşak’ta orman yangını

Aşırı sıcakların etkili olduğu Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde dün birçok yerde orman yangını çıktı. Balıkesir’deki iki ve Antalya’daki bir yangın kontrol altına alındı. Çanakkale’nin Bayramiç ile Ayvacık ilçeleri ve Uşak’ın Banaz ilçesinde iki ayrı noktada çıkan yangınlara ise müdahale sürüyor. Uşak’taki yangında, tehdit altındaki bazı evler tahliye edildi.

Orman yangınlarıyla mücadele sürüyor.

Türkiye’nin batı ve güney bölgelerinde aşırı sıcakların da etkisiyle dün birçok yerde orman yangını çıktı.

Balıkesir’in Havran ve Ayvalık ilçeleri ile Antalya’nın Aksu ilçesinde çıkan yangınlar kontrol altına alındı.

Çanakkale’nin Ayvacık, Bayramiç ilçeleri ile Uşak’ın Banaz ilçesinde iki ayrı noktada çıkan yangınlara ise müdahale sürüyor.

UŞAK’TA İKİ AYRI YERDE ORMAN YANGINI

Uşak’ın Banaz ilçesindeki yangın iki ayrı noktada başladı.

Dün saat 18.00 sıralarında başlayan yangın, Kızılcaören ve Kuşdemir köyleri arasındaki orman ile Uşak merkeze bağlı Kayaağıl Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıktı.

Yangınlar rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyerek, yayıldı.

İhbar üzerine her iki ayrı bölgeye çok sayıda arazöz, itfaiye, iş makinası, helikopter ve uçak sevk edildi.

Kızılcaören ve Kuşdemir köyleri arasındaki ormanda çıkan yangına havadan 4 helikopter ve 2 uçakla müdahale edilirken, karadan da yangın söndürme ekipleri alevlerle mücadele etti.

Havanın kararmasıyla havadan müdahale sona ererken, karadan 95 araç ve 309 personelle yangın söndürme çalışmaları aralıksız devam etti.

Uşak Jandarma Komutanlığı’ndaki komandolar da yangın bölgesine sevk edilerek, söndürme çalışmalarına katıldı.

Uşak Valisi Turan Ergün, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, Banaz Kaymakamı Cuma Emeç ve Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı ile Banaz ilçesine bağlı Kızılcaören köyüne gelerek yangınla ilgili bölgede inceleme yaptı.

Söndürme çalışmaları ile ilgili bilgi veren Vali Ergün, yangınlara havadan ve karadan ciddi şekilde müdahale yapıldığını belirterek, “Kızılcaören köyümüzde tedbir amaçlı 11 evi tahliye ettik. Banaz’daki yangına 4 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildi. Karadan da Uşak ve çevre illerden 95 araç 309 personelle müdahale sürüyor. Şu an karadan müdahale devam ediyor.” dedi.

Vali Ergün, merkeze bağlı Kayaağıl’da da yine aynı saatlerde çıkan yangına karadan 44 araç ve 112 personelle müdahale edildiğini belirterek, “İki helikopter de oraya müdahale etti. Burada herhangi bir yerleşim yeri tehdidi yok” ifadesini kullandı. İki bölgede devam eden yangınların kontrol altına alınması için ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kontrol altına alındı

Büyük bir alanda etkili olan yangında ekiplerin müdahalesi ile 19. Saatte kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya üzerinden yapmış olduğu paylaşımda; “Uşak merkez ve Banaz’da meydana gelen orman yangınları kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Yeşil Vatan hepimizin ortak geleceği. Lütfen geleceğimize ateş atmayalım.” İfadeleri kullanıldı.

ÇANAKKALE BAYRAMİÇ’TE YANGIN
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde çıkan orman yangını 24 saat sonra kontrol altına alındı. 2.5 hektar alan zarar gördü.

Yangın dün saat 12.00 sıralarında Bayramiç ilçesi Barajtepe mevkii yakınındaki ormanlık alanda başladı. Yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye 4 uçak, 1 helikopter, 8 arazöz, 3 su ikmal aracı, dozer, çok sayıda orman personeli sevk edildi. Alevlere havadan ve karadan yapılan müdahalenin ardından 24 saat sonra saat 12.30 itibariyle kontrol altına alındı.

Yangın nedeniyle 2.5 hektarlık ormanlık alan zarar görürken, bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

ÇANAKKALE’DEKİ İKİNCİ YANGIN AYVACIK’TA ÇIKTI

Kentteki ikinci yangın ise Ayvacık’ta çıktı.

Gemedere Çayı mevkisi yakınlarındaki ormanlık alanda bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Ayvacık ilçesi Gemedere Çayı mevkisi yakınlarındaki dün akşam saat 21.30 sıralarında ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yangını kontrol altına almak için müdahaleye başladı. Gece boyu süren müdahalede alevler gücünü yitirdi. Yangına havadan 1 helikopter, karadan ise toplam 41 arazöz ile su ikmal aracı, 6 ilk müdahale aracı, 4 dozer ve toplam 248 personel müdahale edildi. Yangın havadan ve karadan yapılan müdahalenin ardından 19 saat sonra saat 16.00’da kontrol altına alındı. Yangında 17 hektar orman alanı zarar gördü.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

 

NTV

İki ilde orman yangını