#

Çevre

Çevreyi kirlettiği için kapatılmıştı, yeniden açılıyor…

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kapatılan termik santrallara ilişkin Manisa’da yaptığı bir açıklama, kapatılan santralların tekrar açıldığını açıkladı. İktidar tarafından geçtiğimiz yıl sonunda, halen kamu tasarrufunda olan Afşin-Elbistan B ve 18 Mart Çan Santralları ile özelleştirilen diğer yerli kömür yakıtlı eski santrallar için çevre mevzuatına uyum konusundaki muafiyet süresi uzatılmış ve kamuoyu tepkileri üzerine bu düzenleme Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, çevreyi kirlettiği için kapatılan ancak tekrar devreye giren linyit yakıtlı tesislere ilişkin bir açıklama yaptı. Yener, “Meslek etiği, toplum sağlığı ve toplum yararı için soruyoruz: Çevre mevzuatına göre alınması gereken tüm önlemleri aldıkları ve yasal yükümlülükleri karşılayarak çalıştırıldıklarına dair ciddi bilimsel ve güvenilir çalışmalar kamoyu ile paylaşılmadan, salt idari kararlarla santralların çalışmasına izin verilmesi kamu vicdanına uygun mudur?” ifadelerini kullandı.

“Sonuç olarak Odamız, atanmış ve seçilmiş yöneticilerin görevinin, santral yatırımcısı sermaye gruplarının çıkarlarını kollamak değil, her ne pahasına olursa olsun o bölgede yaşayan insanların, toplumun, çevrenin, doğanın ve ülkenin çıkarlarını korumak olduğu düşüncesindedir” diyen Yener, sözlerini şöyle sonlandırdı:

İlgili yöre halkı ve tüm yurttaşların söz konusu santralların gerekli önlemleri alıp almadıklarını, kurulan tesislerin “göstermelik, göz boyamalık” olup olmadığını bilme hakları; konuyla ilgili idarelerin de bu konularda halkı aydınlatma, bilgilendirme sorumluluğu vardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı bu doğrultuda davranmaya, izin belgeleri ve denetim raporlarını yurttaşların erişimine açık hale getirmeye, tüm santral ve endüstriyel tesislerde salımlar ve atıklarla ilgili anlık ve toplu ölçüm ve izleme verilerini ilgili santral ve tesislerin internet sitelerinde yayımlanmasını sağlamaya, şeffaflığı ve erişilebilirliği tesis etmeye çağırıyoruz.