#

Sağlık

Chia Tohumu Faydaları Neler? Nasıl Kullanılmalı? Nasıl Tüketilir?

Chia tohumları dünyada en sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Vücudunuz ve beyniniz için önemli faydalara sahip olabilecek besin maddeleri ile yüklüdürler. Chia tohumları, yüzyıllar boyunca Maya ve Aztek diyetlerinin temel yiyeceklerinden biri olmuştu. Chia, Maya dilinde “güç” anlamına gelirdi ve bu bitkinin tohumları “koşucuların yemekleri” olarak bilinirdi çünkü koşucular ve savaşçılar uzun mesafeler alırken veya savaş sırasında “yakıt” olarak bu tohumları tüketirlerdi. Tohumlar, sağlıklı bir bedene sahip olmak için gösterdiği yararlar nedeniyle herkesin ilgisini çekiyor. Zengin bir gıda maddesi olarak dikkat çeken Chia tohumları antioksidan nitelikleriyle de öne çıkarak yeniden günlük beslenmeye dahil oluyor. İşte, bilim tarafından desteklenen chia tohumlarının sağlığa faydalarından bazıları…

Chia tohumu, yüzyıllar boyunca Maya ve Aztek diyetlerinin temel yiyeceklerinden biri olmuştu. Chia, Maya dilinde “güç” anlamına gelirdi ve bu bitkinin tohumları “koşucuların yemekleri” olarak bilinirdi çünkü koşucular ve savaşçılar uzun mesafeler alırken veya savaş sırasında “yakıt” olarak bu tohumları tüketirlerdi. Bugün tohumlar, sağlıklı bir bedene sahip olmak için gösterdiği yararlar nedeniyle herkesin ilgisini çekiyor. Zengin bir gıda maddesi olarak dikkat çeken Chia tohumları antioksidan nitelikleriyle de öne çıkarak yeniden günlük beslenmeye dahil oluyor.

Chia tohumu nasıl kullanılır?

Aztek uygarlıklarından günümüze uzanan bir geçmişi olan Chia tohumu ile ilgili olarak en çok merak edilen konulardan birisi Chia tohumu nasıl kullanılır sorusu. Son yıllarda popüler bir ürün hale gelse de uzun yıllardan beri tüketilen bir bitki tohumu türüdür.

Siyah küçük noktacıklar halinde bir görünüme sahip olan Chia tohumu, puding şeklinde sıklıkla tüketiliyor. Ara öğünlerde tatlı tüketmek yerine Chia pudingi tüketebilir, tatlı ihtiyacınızı bu şekilde giderebilirsiniz.

Chia tohumu nasıl kullanılır için verilecek diğer bir yanıt ise sıvı içinde bekleterek kullanım olacaktır. Tohumu süt, yoğurt ya da suyun içinde bekleterek sağlıklı ve lezzetli bir biçimde tüketebilirsiniz.
Diğer bir yöntem olarak ise tohumu çiğ olarak tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Salata ve tatlılarınızın üzerine serperek kullanabileceğiniz bu tohumun çiğ tüketilmesinin hiçbir zararı bulunmuyor.

Chia tohumu kullanımı için diğer bir öneri de toz haline getirerek kullanmak. Toz haline getirilmiş tohumları çay olarak tüketebilir, et yemeklerine katabilir ya da ekmek hamurunun içine katabilirsiniz.

Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?

Bir fincan sıvı (badem sütü, meyve suyu veya inek sütü popüler seçimlerdir) bir çeyrek fincan tohum ile karıştırıp tüketilebilir. Chia tohumu tüketmenin en popüler yollarından biri olan chia tohumlu puding kolayca yapılabilen bir tatlıdır.

Tohumlar jelleştikten sonra ve karışım artık sulu olmadığında, “puding” yenmeye hazır kıvama gelmiştir. Bu chia pudingi birkaç gün boyunca buzdolabında saklanabilmesine rağmen, 15 dakika gibi az bir sürede hazırlanabilmektedir. Chia’nın kendi başına baskın bir tadı olmadığı için, baharat, doğranmış meyve, fındık ve isteğe bağlı farklı diğer soslarla tüketilebilmektedir

Chia tohumunun faydaları

-100 gramında 17 gram protein bulunan Chia tohumu ideal bir protein kaynağı.
-Cildi daha genç ve parlak gösteren Chia tohumunun etkili olabilmesi için düzenli bir şekilde kullanılması gerekiyor.
-Chia tohumunun faydaları arasında tok tutucu özelliği de yer alıyor. Bu sayede kilo alımını dengelemek mümkün.
-Tam bir lif deposu olan tohumun 100 gramı içinde yaklaşık olarak 11 gram lif bulunuyor.
-Lif bakımından zengin olan Chia tohumu bağırsak sistemini düzenliyor. Kronik kabızlık, hazımsızlık,gaz gibi sağlık problemlerini varsa düzenli olarak Chia tohumu tüketmelisiniz.
-Omega 3 yönünden de zengin olan bu tohumu bu özelliği ile kanser hücrelerini önlüyor ve beyni koruyor.
-Chia tohumunun faydaları arasında gün boyu enerji vermesi ve kişiyi dinç tutması da yer alıyor.
-Kan şekerini dengeleyen Chia tohumu diyabet hastalığını önlüyor.
-Kalsiyum ve A vitamini yönünden de zengin olan tohumu, diş sağlığını korumasının yanı sıra kas gelişimine de yardımcı oluyor.
-Hamile kadınlar için ideal bir besin türü olan Chia tohumu bebeğin sağlıklı gelişiminde oldukça büyük bir etkiye sahip olabilir.

Yeni araştırmalar, chia tohumlarının faydalarının sandığımızdan daha fazla olduğunu gösteriyor. Örneğin; tohumlar, cildin daha sağlıklı olmasına yardımcı olurken yaşlanmanın belirtilerini de azaltabiliyor. Bunun yanı sıra kalp ve sindirim sistemini destekler, daha güçlü kemik ve kasların inşa edilmesine yardımcı olur. Çok daha fazlasını da sağlayabilen tohumlar, diyabet tedavisinde bile kullanılabiliyor.

Tohumlar, yoğun lif içeren ve sağlıklı yağlara sahip olan yapısı nedeniyle vücudun insülin düzeylerini dengelemesine yardımcı olurken bağırsak hareketlerinin de düzenli hale gelmesini sağlıyor. Ek olarak bağırsaklardaki prebiyotiklerin büyümesine de katkıda bulunurken verdiği tokluk-dolgunluk hissi ile daha zor acıkmaya neden olur.

Chia, enerjinizin ve metabolizma hızınızın artmasına yardımcı olur. Yayınlanan bir araştırma, tohumları tükettikten sonra 90 dakikalık bir spor etkinliğinde performansın enerji içecekleri tüketildiğindeki kadar yükseltebildiğini gösteriyor. Ayrıca çalışmalar, diyetinize chia tohumlarının eklenmesinin ardından, vücudun metabolizmasını etkileyen ve obezitenin bir bileşeni olan “karın yağı” dokusunu da azalttığını gösteriyor.

İçerdiği kalsiyum sayesinde kemiklerin daha güçlü hale gelmesine yardımcı olan chia, sahip olduğu bor miktarı ile kemiklerin ve kasların sağlıklı büyümesini sağlar. Bitki temelli protein kaynakları arasında öne çıkan tohumlar, kas gelişimi ve oluşumda önemli bir besin kaynağı olarak da fayda sağlar.