#

Gündem

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: “Gıda güvenliğimiz tehlikeye atılıyor”

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: “Gıda güvenliğimiz tehlikeye atılıyor”

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çiftçinin ürünü değerlendiren değil ithalatı teşvik eden bir kurum haline geldiğini belirtti.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, iktidarın yanlış politikaların nedeniyle Türkiye’de gıda güvenliğinin tehlike altında olduğunu vurgulayan Sarıbal, “AKP ithalatla, arz açığı ürünleri ülkeye getiriyor. TMO üretimi artıran, çiftçiyi destekleyen, üretimi destekleyen, ülkeyi başka şirketlere muhtaç etmeyecek şekilde üretim artırmaya dönük politikalar üretmesi gereken bir kurum olası gerekirken, şu anda Saray’ın ithalat ajansına dönmüş durumda” dedi.

TMO’nun, kendi çiftçisinden aldığı arpayı iç piyasaya daha pahalı fiyata satarken, yurt dışından daha pahalıya aldığı arpayı çok daha ucuza sattığını hatırlatan Sarıbal, şunları söyledi:

TMO çiftçi ile rekabet ediyor

“76 milyon ton buğday ithalatına 20 milyar dolar, 5,4 milyon ton arpa ithalatına 1,3 milyar dolar, 24 milyon ton mısır ithalatına 5,5 milyar dolar para ödendi. Buğday, arpa ve mısırda üreticinin yanında olması gereken TMO, ithalat ajansına döndü. Son 3 yıldır yurt içinde çiftçimizden aldığı ürün miktarından daha fazlasını dışarıdan ithal eden TMO, yüksek fiyatla ithal ettiği ürünü içeride ucuza satarak hem kendi çiftçisiyle rekabet etmekte hem de ithalatı teşvik etmekte.”

Gübre bir yılda %150 arttı

Buğday ve arpa ekim döneminde bulunulan bir dönemde gübre fiyatlarının çiftçiyi zorladığını kaydeden Sarıbal, “Son bir yılda çiftçinin en fazla kullandığı DAP gübresi %130, şimdi kullanılmasa da ocak, şubat ve mart aylarında yoğun olarak kullanılacak olan ÜRE gübresinde %150 artış var. Gübre fiyatları iki katından fazla zamlanırken çiftçinin ürünleri para etmedi. Örneğin en fazla fiyat artışı olan buğdayda bile oran ancak %30 oldu” dedi.

Hububat ekim döneminde çiftçiye yardım edilmesi kaydeden Sarıbal, “Hükümet bugün bir seferberlik başlatmalı ve çiftçiye tohum ve gübre dağıtmalı. Yoksa bizi çok ciddi bir kriz bekliyor” diye konuştu.

Kuraklık desteği verilmedi

Meclisteki basın açıklamasında çeltik, pirinç ve kuru üzüm üreticilerinin sorunlarına da değinen Sarıbal, açıklanan çeltik, pirinç ve kuru üzüm alım fiyatlarının maliyetleri karşılayamaz durumda olduğunu, ürünün çiftçinin elinde kaldığını vurguladı.

Kuraklıktan zarar gören çiftçilere söz verilen ödemelerin yapılmadığını hatırlatan Sarıbal, “Kuraklık nedeniyle birçok tarımsal üründe rekolte kaybı yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek üreticilerinin zararına göre dekar başına 30 lira ile 100 lira arasında ödeme yapılacağı kararı alındı. Açıklanan destek miktarı 1 dönüm arazinin mazot parasını bile karşılamaktan uzak. Buna rağmen bugüne kadar 1 kuruş destek ödenmiş değil” dedi.

Telafisi mümkün olmayan zarar

Sarıbal, “Artık bu iktidar telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir sevgili ülkeme. Bu ülke bu sarmaldan yeni anlayış ve kadrolarla çıkabilir. Gece yarısı bürokratları değiştirerek olmaz. Bu düzeni bozuk düzen. Halk, emek ve adaletten yana yeni bir düzeni inşa etmekten başka çaremiz yoktur. Hemen seçim, şimdi seçim” diye konuştu.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın