#

Bursa

CHP İl Başkanı’ndan Aktaş’a sert tepki

CHP İl Başkanı'ndan Aktaş'a sert tepki

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki sözlerini manipüle ederek sosyal medyada paylaşması gerekçesi ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a sert tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu’nun, yandaş işadamlarının vergi borçları affedilip, nasıl kazanıldığı belirsiz paraların yurtdışından getirilmesinden vergi alınmazken, asgari ücretten vergi alınmasındaki çarpıklığa işaret ettiğini dile getiren Karaca, “Kılıçdaroğlu’nun başlangıcı ve sonu kesilmiş, kırpılmış konuşmasının sadece 14 saniyelik bir bölümünü paylaşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş mali müşavir ama VUK’un 9. maddesindeki ‘vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu kaldırmaz’ hükmünden bile haberdar olmadığı çok açık. Yandaş iş adamlarının milyonlarca lira vergi cezalarının affedilmesine sesi çıkmayan Aktaş’ın bu konularda da birkaç cümle etmesi iyi olurdu” dedi.

KILIÇDAROĞLU NE SÖYLEDİ, NEDEN HEDEFE KONDU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında, vergi adaletine işaret ederek şunları söyledi:

“Asgari ücret net, vergisiz 3 bin 100 lira olmalı. Bunu her yerde ifade ettik. Önümüzdeki süreçte çok daha geniş kitlelerle bu konuyu gündeme getireceğiz. Asgari ücret olmuş, neredeyse açlık sınırının biraz üzerinde, ortalama bir ücrete dönmüş. Milyonlarca kişi asgari ücret… Asgari ücretten hangi vergiyi alacaksın? Zaten geçinemiyor. Sen asıl vergiyi alınması gereken yerlerden alacaksın. Uyuşturucu ticareti yapan adamdan vergiyi alacaksın, organ ticareti yapan adamdan vergi alacaksın. Kara parayı aklamayacaksın, kara parayla devleti dolandıranlardan vergi alacaksın…”

“NEREDE KAZANILDIĞI BELLİ OLMAYAN PARALAR”

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ilerleyen dakikalarında ise yurtdışında nasıl kazanıldığı belli olmayan paraların Türkiye’ye getirilmesi durumunda vergiye tabi olmadığını ifade etti.

CHP lideri şu ifadeleri kullandı:

“Kurumlar vergisi, değişti; 2006 yılında. Vergi cennetlerinden gelecek olan paraların Türkiye’de vergilenmesini öngörüyordu. 2006… Hangi yıldayız, 2020’yi bitirmek üzereyiz, 2021’e girmek üzereyiz. Neden vergi cennetlerinden gelen paraların vergilendirilmesini öngören düzenlemeyi yapmıyorsunuz? Niye yapmıyorlar? Bu yapıldığı takdirde, Man Adası’ndan gelen paralar vergilenecek. Yüzde 30 oranında vergilenecek, fakirin fukaranın hakkı savunulacak. Devlet soyulmaktan kurtulacak. Asgari ücretliyi vergiye tabi tutarsanız, yurtdışından parayı getirsin, milyon dolar bir kuruş bile vergi ödemezsin. Şimdi ben, yani CHP olarak biz asgari ücretlinin hakkını mı savunacağız, yoksa dışarıdan milyonları getirip beş kuruş vergi vermeyen adamın mı hakkını savunacağız? Biz halk partisiyiz. Emeklinin, emekçinin, alın teri dökenin, esnafın, sanayicinin hakkını savunacağız. Türkiye’den paraları götür, yurtdışında ne yapıyorsan bilmiyoruz, arkasından buraya getir sıfır vergi öde. Neden? Niye buraya koymuyorsun? Bu kanuna niye koymuyorsun? Koyamazlar. Niçin? Dışarıda malları var. Bundan sonra da götürecekler. Bunu da kabul etmiyoruz, değerli arkadaşlarım. Uyuşturucu paraları, organ ticareti yapanların paraları, fuhuş üzerinden para kazananlar, insan ticareti yapanlar paraları Türkiye’ye getirirse sıfır vergi, hiç vergi yok. Şu Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bakın Allah aşkına. Şu kendisini muhafazakar parti diye tanıtan partiye bakın. Organ ticareti yapıyorsun, para getiriyorsun sıfır vergi. Fuhuş için sıfır vergi. İnsan ticareti sıfır vergi. Asgari ücret vergiye tabi. Niçin? Öbür tarafta milyon dolar var burada da alın teriyle kazanılmış asgari ücret var. Şimdi de yeniden kanun teklifi getiriyorlar. Getirdiler galiba di mi? Yurtdışında kazanılan paralar, daha önceki düzenlemelerde de vardı. Yurtdışındaki paralar Türkiye’ye gelirse sıfır vergi. Ama bizim asgari ücretli çalışınca dünyanın vergisini ödüyor. Bunu, bütün AK Parti’li kardeşlerimin, vicdan sahibi Ak Parti’li kardeşlerimin bilmesini istiyorum. İnsan kaçakçılığından para kazan Türkiye’ye getir sıfır vergi, uyuşturucudan para kazan Türkiye’ye getir sıfır vergi, insan ticaretinden para kazan Türkiye’ye getir sıfır vergi, fabrikada çalış, alın teri dök 8 saat vergiye tabi. Biz bu adaleti, onlara göre, adalet diyorlar, biz bu adaleti kabul etmiyoruz. En büyük adaletsizliktir ve biz bunu düzelteceğiz.”