#

Bursa

Çifte vatandaşlara BAL-GÖÇ’ten sandık çağrısı

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı PROF DR. Emin Balkan, Line TV mikrofonuna özel açıklamalarda bulundu. Bulgaristan’da pazar günü yapılacak genel seçim ve Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık çağrısı yaptı.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı PROF. DR. Emin Balkan, Line TV’ye özel açıklamalarda bulundu. Bulgaristan ve Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili; Bursa’da 73 bin, Türkiye’de de yaklaşık 250 bin seçmen olduğunu söyledi. Pazar günü sandık başına gidilmesi için çağrıda bulundu.

Balkan, yaptığı açıklamada; 9 Haziran Bulgaristan Parlamento ve Avrupa Parlamento seçimleri yapılıyor. Bulgaristan yasalarına göre yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları da bu seçimlerde oy kullanabiliyorlar. Bulgaristan’ın dışında en yoğun seçmenin olduğu ülke Türkiye ama Türkiye’deki seçmenlerin önemli bir kısmı, Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy kullanamıyorlar çünkü süreli ikamet adresleri Bulgaristan olmadığı için. Bulgaristan Parlamento seçimleri için Türkiye’de 23 ilde 166 sandık açılıyor. Bursa’da da 8 ilçede 32 seçim bölgesinde 41 sandık açılıyor. Bursa’daki seçmen sayısına baktığımız zaman yaklaşık 73 bin seçmen var. Türkiye’de de 250 bine yakın seçmen var. Biz öncelikle Bulgaristan vatandaşı olan kardeşlerimizin, dostlarımızın; Bulgaristan vatandaşlıklarının da sorumluluklarını da yerine getirmesini, öncelikle sandığa gitmesini isteriz. Tabii vatandaşlık görevini yaparken de hem Bulgaristan’da yaşayan hem de Türkiye’de ikamet eden Bulgaristan vatandaşların kendine ait çözüm bekleyen çözümleri var. İşte bu çözüm yolu da Bulgaristan Parlamentosu’ndan geçtiğini biliyoruz. O zaman biz sandıkta kendimizi hissettirmeli ve oy kullanmamız lazım. Pazar günü saat 07:00’de başlayan seçim akşam 17:00’ye kadar sürecek. Buralarda çoğunluğu elektronik sistemle ama daha önce dilekçe doldurulmamış yani ikamet adresini gösterememiş kişilere, sandık bölgelerinde Bulgarca form doldurmak için de bizler yardımcı olacağız. Kişilerin Bulgarcası olmasa bile orada formu dolduracağız ve içeride de bir kısmı elektronik sistemde bazı sandıklarda da manuel oy kullanabilecekler. Bulgaristan vatandaşı olup Bulgaristan’da oy kullanma imkanı olan kişilerinse öncelikle Bulgaristan’da oy kullanmalarını tercih ediyoruz. Çünkü seçim sisteminde bulunduğu yerlerde seçimlerde oy kullanabilirsek orada o zaman bizim kardeşlerimize direkt daha öz seviyede destek verme şansımız olacak. Ama gidemeyen için de buradaki sandıklara bana ne demeden, darılmadan, kızmadan, küsmeden biz vatandaşlık görevini mutlaka sandıklarda yerine getirmemiz gerekiyor. Burada oy kullanabilmek için Bulgaristan kimliği olacak ve 18 yaşın üzerinde olması gerekiyor. Bulgarca Türkçe bilecek diye bir kural yok. Seçmen bölgelerini bizim BAL-GÖÇ’ün web sayfası ve sosyal medya aracılığıyla bulabilirler. Kendilerine en yakın olan yerlerde oy kullanabilirler. Hepsinin duyarlı olup vatandaşlık görevini yapıp sorunları çözmek için de Avrupa Parlamentosuna rehber olmasını arzu etmekteyiz” dedi