#

Ekonomi

Dolar ve Euro tüm zamanların rekorunu kırdı

ABD seçimleri öncesi dolar gelişmiş para birimleri karşısında gerileme gösterirken dolar/TL haftanın ikinci işlem gününde tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL’de ise kritik seviye aşıldı. BIST 100 Endeksi günü bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişle kapattı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın swap faizlerini yükseltmesine rağmen Dolar/TL ‘deki yükseliş devam etti. Dolar/TL haftanın ikinci işlem gününde de tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL kuru da 10 TL’yi görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Dolar/TL 8,54 üzerine çıkıp tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra hızlı bir düşüş yaşadı ve Türk Lirası dolar karşısında artıya geçti.

ABD seçimleri öncesinde yatırımcıların belirsizliği fiyatlamasının etkisiyle dolar gelişen ve gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kazanmıştı.

ABD’de son açıklanan anketlerin ardından yatırımcılar Demokrat aday Joe Biden’ın zaferini fiyatlarken, ABD ile Çin arasındaki gerilimin son bulacağı beklentileri Asya ülkelerinin para birimlerini de destekledi.

Bloomberg’de yer alan değerlendirmesine göre Credit Agricole Kur Stratejisti David Forrester, Joe Biden’ın olası başkanlığının ABD-Çin arasındaki gerilimin kısa vadede yükselmesi riskini azalttığını, bunun da Avustralya dolarını desteklediğini belirtti.

BIST 100, bankacılık öncülüğünde yükselişle kapandı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 1,51 değer kazanarak günü 1.150,71 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 17,12 puan artarken, toplam işlem hacmi 22,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 3,74 ve holding endeksi yüzde 0,77 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 3,83 ile KOBİ Sanayi oldu.

Gün içinde dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, bankacılık hisselerinin öncülüğünde analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 1.155 seviyesinin üzerini test ettikten sonra 1.150 puanın üzerinde dengelendi.

TCMB’den yeni sıkılaşma adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 11,75’ten yüzde 13,25’e yükseltti. TCMB swap faizini 9 Ekim’de yüzde 10,25’ten 11,75’e yükseltmişti.

Kararın ardından dolar/TL kuru 8,43 seviyesine kadar gerileme kaydetti.

Enflasyon beklentiye paralel

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere Ekim’de tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 11,89; aylık da yüzde 2,13 arttı.

Ekonomistler Ekim ayında enflasyonun yüzde 11,90 olarak gerçekleşeceğini öngörmüştü.

Enflasyon verisinin açıklanmasından bir gün önce Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pandemi koşullarına rağmen Türkiye’de enflasyonun Şubat ayındaki seviyelerin gerisinde olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin risk primi göstergesi CDS 565 seviyesinden işlem görüyor.