#

Dünya

Etiyopya yarın 2014 yılına giriyor

Doğu Afrika ülkesi Etiyopya, yarın 2014 yılına girmeye hazırlanıyor. Ülkede yeni yıl kutlamaları için hazırlıklar yapıldı ve Başbakan Abiy Ahmed yaşlı ve engellilere hediyeler dağıttı.

Kendine özgü bir takvim ve saat sistemi kullanan Doğu Afrika ülkesi Etiyopya, yarın 2014 yılına girecek. Ülkede yeni yıl öncesi hazırlıklar devam ederken, Başbakan Abiy Ahmed bir kutlama mesajı yayımladı ve başkent Addis Ababa’da yaşlı ve engellilere yılbaşı hediyeleri dağıttı.

Miladi takvime göre yaklaşık 7 yıl 8 ay geriden gelen ve Güneş esaslı bir takvim olan Etiyopya takvimi, dini bir takvim olmasının yanı sıra, Etiyopya devleti tarafından tüm resmi işlerde kullanılıyor.

GÜN 00.00’DE DEĞİL 06.00’DA BAŞLIYOR

Farklı bir saat sistemi de kullanan Etiyopya’da gün saat 00.00’da değil, 06.00’da başlıyor. Bir gün 12 saatlik iki farklı bölümden oluşurken, ilk saat dilimi saat 06.00’da, ikinci dilim ise saat 18.00’da başlıyor.

YILIN İLK GÜNÜ HASAT DÖNEMİ BAŞLIYOR

Etiyopya’da “Enkutataş” olarak anılan yılın ilk günü, yağış mevsiminin sona ermesi ve hasat döneminin başlaması olarak kabul ediliyor. Etiyopya takviminde ilk 12 ay 30 günden oluşurken, takvimde 12’inci aydan sonra 5 ila 6 günlük bir 13’üncü ay bulunuyor.

AFRİKA’NIN EN KALABALIK İKİNCİ ÜLKESİ

Etiyopya Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgede yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesidir. Ülkenin başkenti yerel dilde “yeni çiçek” anlamına gelen Addis Ababa’dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya Etiyopya’nın komşularıdır. Afrika kıtasının ikinci en kalabalık ülkesidir.

Etiyopya, Avrupalı sömürge güçlerini yenen ve bağımsız bir ülke olarak egemenliğini koruyabilen iki Afrika ülkesinden biridir. 1945 yılında Birleşmiş Milletler’e üye olarak ilk bağımsız Afrika ülkesi olmuştur. Ülkenin Kızıldeniz boyunca uzanan sahil bölgesinin, 1993’te yapılan bir halk oylaması sonucunda Eritre adıyla bağımsızlığını ilan etmesi, Etiyopya’nın Kızıldeniz ile olan bağlantısının kesilmesine ve ülkenin bir kara devletine dönüşmesine neden olmuştur.

ÜLKEDE 80’İN ÜZERİNDE ETNİK GRUP BULUNUYOR

Etiyopya’da 80’in üzerinde etnik grup bulunmaktadır. Oromolar, Amharalar, Tigreler, Sidamolar, Şankellalar, Somalililer, Afarlar ve Gurageler Etiyopya topraklarında yaşayan belli başlı etnik topluluklardır. Bunlardan Oromolar yaklaşık %35 oranla Etiyopya’nın en kalabalık etnik grubunu oluştururlar.

TOPLUMUN YÜZDE 62’SİNİ HRİSTİYANLAR YÜZDE 33’ÜNÜ MÜSLÜMANLAR OLUŞTURUYOR

Etiyopya toplumunda birkaç din görülmektedir. Nüfusun yüzde 62,7’sini oluşturan Hristiyanlar en büyük dini gruptur. (yüzde 43,5 Ortodoks Hristiyan, yüzde 18,5 Protestan Hristiyan, yüzde 0,7 Katolik Hristiyan). Etiyopya’daki en büyük ikinci dini topluluğu yüzde 33,9 oranıyla Müslümanlar oluşturmaktadır.

Müslümanların çoğunu Şafii mezhebi ve Selefiyye mezhebine inanan Sünniler oluşturmakta olup, Şiiler ise Müslüman toplumu içinde azınlık olarak bulunmaktadır.

Ayrıca Etiyopya’da yüzde 2,7 oranında Animist ve yüzde 0,6 oranında diğer dinlere inananlar bulunmaktadır. İsrail’in 1977 yılında Etiyopyalı Yahudileri resmi olarak tanımasından sonra pek çok Yahudi, Etiyopya’yı terk ederek Geri Dönüş Kanunu çerçevesinde İsrail’e göç etmiştir.