#

Bursa

Bursa’daki fabrika yangını insan sağlığını tehdit ediyor

Line TV ekranlarında Perşembe günleri yayınlanan Haber Ekstra programına katılan Çevre Mühendisi Efsun Dindar, Salı akşamı meydana gelen tekstil fabrikası yangını dolayısıyla dumanla birlikte çevreye dağılan gazın insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve hava kirliliğinin olumsuz yanlarını Ayşe Nur Büyükhan’a anlattı.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tekstil fabrikasında meydana gelen yangın kontrol altına alındı fakat çok sayıda malzemenin yanmış olması nedeniyle geniş bir alana yayılan siyah duman insan sağlığı konusunda tedirginlik yaratıyor.

Atmosfere ve havaya yayılan gazların çok ciddi miktarda olduğunu söyleyen Çevre Mühendisi Efsun Dindar, ‘Bir tekstil fabrikasından söz ediyoruz hal böyle olunca yanan ürünlerin içeriğini düşünecek olursak farklı kimyasalların söz konusu olduğunu söylemek mümkün. Zaten yangın anında ve şu anda çıkan dumanın yoğunluğundan da durumun ne kadar ciddi bir boyutta olduğunu anlayabiliyoruz. Kanserojen ve toksik gazların oluşması nedeniyle bu havayı solumamamız gerekiyor’ dedi.

Hava kirliliği izleme istasyonlarından kentin hava raporunu incelemenin mümkün olduğunu ifade eden Dindar ‘Bu tür yangınlarda ortaya çıkan gazları hava kirliliği istasyonları ölçemiyor. Şu anda atmosfere ne kadar toksik ne kadar kanserojen ne kadar gaz yayıldı bilemiyoruz. Bu çok büyük bir sıkıntı o nedenle de bu havayı hem kısa hem de uzun vadede solumanın oluşturabileceği etkilere karşı önlem almak gerekiyor.

Bursa’nın yapısının da bir çanak şeklinde yani ova içerisinde konuşlandırılmış olması ve bununla birlikte kış aylarında ortaya çıkan basıncın etkisini de düşününce bu kirlilik dağılamayacak. Yangının böyle bir zamana denk gelmiş olması aslında kirleticinin dağılmadan şehre daha fazla nüfus etmesine sebep olabiliyor’ diye konuştu.